Περιβαλλον

Οι κλιματικοί κίνδυνοι που απειλούν την Ευρώπη αυξάνονται

«Δεν είναι έτοιμη για αυτό που έρχεται» διαπιστώνουν ερευνητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι κλιματικοί κίνδυνοι που απειλούν την Ευρώπη αυξάνονται
Οι κλιματικοί κίνδυνοι που απειλούν την Ευρώπη αυξάνονται © Unsplash

Κλιματική αλλαγή: Αυξάνεται ο κίνδυνος για την Ευρώπη - «Δεν είναι έτοιμη για αυτό που έρχεται» διαπιστώνουν ερευνητές

Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους ταχέως αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στην πρώτη του αξιολόγηση για φέτος.

Από τις πυρκαγιές μέχρι τα βίαια καιρικά φαινόμενα, η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση των μισών από τους 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους με δυνητικά σοβαρές συνέπειες που εντοπίζει για την Ευρώπη. Πέντε ακόμη κίνδυνοι χρειάζονται επείγουσα δράση, αναφέρει η έκθεση. Άλλωστε, η Ευρώπη έχει θερμανθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Έχει θερμανθεί περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα έχει φράξει την ατμόσφαιρα και παγιδεύει το ηλιακό φως.

«Η νέα μας ανάλυση δείχνει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει επείγοντες κλιματικούς κινδύνους που αυξάνονται ταχύτερα από την δική μας ετοιμότητα", δήλωσε η Leena Ylä-Mononen, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ.

Η έκθεση εξετάζει πόσο σοβαρές είναι οι κλιματικές απειλές και πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη για να τις αντιμετωπίσει. Αναφέρει ότι οι πιο πιεστικοί κίνδυνοι - οι οποίοι επιδεινώνονται καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα θερμαίνει τον πλανήτη - είναι η θερμική καταπόνηση, οι αιφνίδιες πλημμύρες και οι πλημμύρες ποταμών, η υγεία των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η ανάγκη για ταμεία αλληλεγγύης για την ανάκαμψη από καταστροφές. 

Όταν οι ερευνητές επανεκτίμησαν έξι από τους κινδύνους για τη νότια Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισαν ως περιοχή «hotspot», διαπίστωσαν ότι απαιτείται επίσης επείγουσα δράση για την ασφάλεια των καλλιεργειών και την προστασία των ανθρώπων, των κτιρίων και της φύσης από τις πυρκαγιές.

Οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε διάφορες κρίσεις θα πιεστούν περισσότερο από τους πόρους, όπως και όσες κοινότητες δεν προλάβουν να προετοιμαστούν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ