Περιβαλλον

BlueCycle: Το ελληνικό succes story Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας

Για πρώτη φορά βραβεύεται ελληνική συμμετοχή από τον παγκοσμίου κύρους θεσμό του design

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
BlueCycle: Η ελληνική εταιρία βραβεύεται στην κατηγορία «Future On Stage» της Maison&Objet
© Canva

BlueCycle: Η ελληνική startup εταιρία βραβεύεται στην κατηγορία «Future On Stage» της Maison&Objet 

Εσύ γνώριζες την BlueCycle; Η μοναδική ελληνική κοινωνική πρωτοβουλία Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας, στοχεύει στην παραγωγή ανακυκλωμένης πρώτης ύλης, εφαρμόζοντας αρχές κυκλικής οικονομίας. Με γνώμονα την αγάπη για τις θάλασσές μας αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνικές και βιώσιμες πρακτικές, συμβάλλει σημαντικά σε ένα πιο αισιόδοξο περιβαλλοντικά μέλλον. 

BlueCycle: H διεθνής διάκριση από την Maison&Objet 

Η εταιρία διακρίθηκε όχι μόνο για το θετικό πρόσιμό της, αλλά και για την πρωτοπορία της στον τομέα του design, από την Maison&Objet στην κατηγορία «Future On Stage». Μια ξεχωριστή κατηγορία που αναζητά startup εταιρίες, οι οποίες γνωρίζουν τι θα πει καινοτομία, ικανές να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο. Δεν πρόκειται απλά για μια διεθνή διάκριση της BlueCycle, αλλά για την πρώτη και μοναδική βράβευση ελληνικής συμμετοχής στον θεσμό. Αποστολή της Maison&Objet είναι να αποκαλύψει ταλέντα, να προσφέρει ευκαιρίες έμπνευσης online και offline. Για αυτό και η BlueCycle ταξιδεύει στο Παρίσι, πρωταγωνιστώντας στην επετειακή έκθεση των τριάντα χρόνων του θεσμού, με τίτλο «TECH EDEN», από την Πέμπτη 18 έως τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου. Μια έκθεση που αποσκοπεί στο να αναδείξει πώς η σύνδεση επιστήμης και φύσης συμβάλλουν σε έναν καλύτερο και κυρίως βιώσιμο πλανήτη. 

BlueCycle: Η ελληνική εταιρία βραβεύεται στην κατηγορία «Future On Stage» της Maison&Objet
Eικόνα από τη νέα συλλογή «Kάvos» © BlueCycle

Να σημειωθεί πως το κοινό στη Γαλλία θα δει για πρώτη φορά την νέα συλλογή της BlueCycle, με τίτλο «Kάvos». Αντικείμενα εμπνευσμένα από τους κάβους πρόσδεσης πλοίων, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα δίχτυα και θαλάσσια απορρίμματα, σε συνδυασμό με το βραβευμένο για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα υλικό, την επιφάνεια BlueTerra. Η BlueCycle ήρθε για να μας θυμίσει πόσο όμορφος μπορεί να γίνει ο κόσμος, αρκεί να υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον και διάθεση.

Βιωσιμότητα μέσω του BlueCycle Lab 

Με το πρωτοποριακό πρόγραμμά της έχει συγκεντρώσει πάνω από 550 τόνους θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία συλλέγονται από τουλάχιστον 40 σημεία της Ελλάδας. Τα απορρίμματα μεταφέρονται στον Πειραιά, στο BlueCycle Lab, ένα zero-waste εξειδικευμένο εργαστήριο για την επεξεργασία τους. Τεχνολογία και φύση ενώνονται, δημιουργώντας ανακυκλωμένη πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας και αναβαθμισμένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα, αλλά και design. Σε μια έντονα τεχνολογική εποχή κρίνεται αναγκαίο το να εξελιχθούν τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητά μας. Για αυτό και το μοναδικό εργαστήριο ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλων διαστάσεων της χώρας βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της BlueCycle. Έτσι κατασκευάστηκε άλλωστε πριν τέσσερα χρόνια και η βραβευμένη σειρά επίπλων και αντικειμένων design «Second Nature», σε συνεργασία με τους The New Raw.

BlueCycle: Η ελληνική εταιρία βραβεύεται στην κατηγορία «Future On Stage» της Maison&Objet
Aντικείμενο της συλλογής «Second Nature» © BlueCycle

Η BlueCycle είναι μία εταιρία που δίνει έμφαση όχι μόνο στα καινοτόμα εργαλεία, αλλά και στην ανθρώπινη φαντασία και έμπνευση, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αναδείξει Έλληνες δημιουργούς. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που πραγματοποιεί συνεργασίες με καλλιτέχνες και σχεδιαστές για την παραγωγή 100% ανακυκλώσιμων tailor made αντικειμένων. Πρωτοβουλίες σαν την BlueCycle μας δείχνουν για πόσα είναι ικανός ο ελληνικός λαός, αρκεί να υπάρχει το σωστό κίνητρο και όραμα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ