- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί έχουμε 20 με 30% περισσότερα απορρίμματα την περίοδο των Χριστουγέννων
Πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία τσάντα;
Χριστούγεννα: Γιατί έχουμε περισσότερα απορρίμματα - Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
Στην εορταστική περίοδο, βουνά από χαρτόκουτα συσσωρεύονται στα διαμερίσματα. Εξάλλου, τα χριστουγεννιάτικα δώρα παραγγέλλονται συχνά μέσω διαδικτύου - και αυτό συνεπάγεται τόνους συσκευασιών από χαρτί και πλαστικό. Αυτό μπορεί όχι μόνο να είναι ενοχλητικό, αλλά και επιβαρυντικό για το περιβάλλον.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA) προειδοποιεί στον ιστότοπό της για μεγαλύτερη κατανάλωση συσκευασιών την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω των αυξημένων πωλήσεων ταχυδρομικών παραγγελιών και προϊόντων σε μικρές συσκευασίες. Πολλά δώρα παραγγέλνονται μέσω της ηλεκτρονικής οδού και παραδίδονται μεμονωμένα σε συσκευασίες αποστολής μιας χρήσης.
20 με 30 τοις εκατό περισσότερα απορρίμματα
Σύμφωνα με την UBA, μόνο το 2020 συλλέχθηκαν 18,8 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων συσκευασίας από τα γερμανικά νοικοκυριά. Το φαινόμενο πολλαπλασιάζεται στις γιορτές - οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο όγκος αυξάνεται κατά 20 με 30% συγκριτικά με τις άλλες περιόδους του έτους.
Μια εναλλακτική πρόταση είναι οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αποστολής. Αυτό δοκιμάζεται, μεταξύ άλλων, από τον όμιλο λιανικής και πώλησης καφέ Tchibo. Οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν δώρα για την οικογένεια μέσω διαδικτύου και να τα παραλάβουν σε μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα, κατασκευασμένη από 70% ανακυκλωμένο πλαστικό. Στη συνέχεια, η τσάντα επιστρέφεται στην εταιρεία - ακόμα κι αν οι πελάτες επιθυμούν να κρατήσουν ολόκληρη την παραγγελία. Σύμφωνα με την εταιρεία Tchibo, υπάρχει η δυνατότητα ρίψης της άδειας τσάντας στο γραμματοκιβώτιο ή της παράδοσής της σε ένα υποκατάστημα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους καταναλωτές.
Κατά πόσο όμως επιστρέφουν όντως οι πελάτες τις τσάντες; Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συστήματα ανταπόδοσης ή άλλα κίνητρα, τα ποσοστά ανταπόκρισης για δύο αρχικές δοκιμές ανήλθαν σε 81% και 75%, ανέφερε μία εκπρόσωπος της Tchibo. Η εταιρεία ταχυδρομικών παραγγελιών Otto έχει επίσης δοκιμάσει επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αποστολής - με θετικά αποτελέσματα. «Οι καταναλωτές επέδειξαν μεγάλη προθυμία να επιστρέψουν την άδεια συσκευασία και να καταβάλουν μια προκαταβολή για αυτήν, την οποία λαμβάνουν πίσω όταν επιστρέφουν την τσάντα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος. «Είχαμε ποσοστό ανταπόκρισης 74% στη δοκιμή».
«Εάν χρησιμοποιούνται τακτικά επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, ο στόχος πρέπει οπωσδήποτε να είναι η αύξηση του εν λόγω ποσοστού επιστροφής, ώστε η χρήση να έχει και θετικό οικολογικό αποτύπωμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Επιπλέον, οι προκλήσεις πληροφορικής δεν έχουν ακόμη επιλυθεί - όπως η ενσωμάτωση της επιλογής επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στη διαδικασία παραγγελίας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί.
Πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία τσάντα;
Ορισμένες διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και στην Tchibo. «Η αφαίρεση της ετικέτας επιστροφής διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο και παραμένουν υπολείμματα κόλλας», ανέφερε μία εκπρόσωπος. «Οι τσάντες φυσικά θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται. Τώρα χρησιμοποιούμε άλλες κόλλες». Και δεν είναι ακόμη δυνατόν να πούμε μετά από πόσες αποστολές θα πρέπει τελικά να ανακυκλώνεται ακόμα και μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα.
Παραμένει ωστόσο αβέβαιο το κατά πόσο είναι εφικτή η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών σε ολόκληρη τη χώρα. Η UBA έχει επίσης συμβουλές για τη μείωση των απορριμμάτων στην εορταστική περίοδο: «Οι διαδικτυακές αγορές από μόνες τους δεν συνδέονται απαραίτητα με υψηλότερη περιβαλλοντική ρύπανση», δήλωσε μία εκπρόσωπος. Πιο σημαντικό είναι το είδος και η ποσότητα των αγορών, και όχι ο τόπος και ο τρόπος που πραγματοποιούνται. Οι πελάτες θα πρέπει να δίνουν προσοχή στη μακροζωία των προϊόντων.
Και τα απορρίμματα μπορούν επίσης να αποφευχθούν, όταν πρόκειται για χαρτί περιτυλίγματος. «Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τα περισσότερα δώρα είναι ειδικά τυλιγμένα σε χαρτί περιτυλίγματος ή άλλη συσκευασία δώρου μιας χρήσης», είπε η εκπρόσωπος. Αντ' αυτού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία.
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Για πρώτη φορά σε αυτόν τον αιώνα, δεν χρειάζεται να φανταζόμαστε»
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μείωση του χάσματος θα μπορούσε να περιορίσει τη θνησιμότητα λόγω κλίματος έως και 30%
Πρόκειται για τεχνητές ενώσεις που αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του 1940
Ο εμβληματικός φυσιοδίφης γιορτάζει έναν αιώνα ζωής - Πώς η αποχή από το κόκκινο κρέας τον κρατά ακμαίο
Πιθανό να ξεπεράσει το 2024 σύμφωνα με τους ειδικούς
Επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου τιμούν τον κορυφαίο φυσιοδίφη
Προκλήσεις, συγκρίσεις και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών SMR
Συντονισμένη άσκηση ΣΠΑΥ, ΕΚΠΑ και Πυροσβεστικής, με ενίσχυση της ετοιμότητας και της συνεργασίας
Τα ντοκιμαντέρ του δεν έμειναν μόνο στην ενημέρωση, αλλά επηρέασαν ουσιαστικά και την κοινή γνώμη
«Δεν είναι πλέον ένα εξειδικευμένο ή παλιομοδίτικο χόμπι»
Εκατοντάδες μέδουσες έχουν κατακλύσει παραλίες στον Ευβοϊκό κόλπο
Σημαντική αύξηση αποθεμάτων νερού - Βελτιωμένη εικόνα στους ταμιευτήρες της Αττικής
Επενδύοντας στην αποκατάσταση περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
Από τη θεωρία της εξοικονόμησης στην πραγματικότητα της υπερκατανάλωσης
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την κατάρρευση του είδους - Πώς μπορούν να σωθούν
Ποιο είναι το συχνότερο λάθος που κάνετε
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος του Συμβουλίου της Greenpeace International
Αυξάνονται οι αιγιαλοί και παραλίες εντός περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Natura 2000
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.