Περιβαλλον

«Επιδιορθώνετε αντί να πετάτε» - Πέρασε η πρόταση στο ευρωκοινοβούλιο για τη διευκόλυνση της επισκευής προϊόντων

Τα επισκευάσιμα προϊόντα που πετιούνται στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε απορρίμματα 35 εκατομμυρίων τόνων ετησίως

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Επιδιορθώνετε αντί να πετάτε» - Πέρασε η πρόταση στο ευρωκοινοβούλιο για τη διευκόλυνση της επισκευής προϊόντων
«Επιδιορθώνετε αντί να πετάτε» - Πέρασε η πρόταση στο ευρωκοινοβούλιο για τη διευκόλυνση της επισκευής προϊόντων © ThisisEngineering RAEng/ Unsplash

Ευρωκοινοβούλιο: «Επιδιορθώνετε αντί να πετάτε» - Κίνητρα στους καταναλωτές ώστε να επισκευάζουν αντί να αντικαθιστούν τις συσκευές τους 

«Επιδιορθώνετε αντί να πετάτε» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζητούν οι κατασκευαστές να υποχρεούνται στο μέλλον να επισκευάζουν προϊόντα, ακόμη και μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης. Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν σήμερα (20.11) πρόταση νόμου για την διευκόλυνση της επισκευής προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.

«Οι άνθρωποι θέλουν να παρατείνουν την διάρκεια ζωής των συσκευών τους, αλλά συχνά αυτό είναι δαπανηρό ή δύσκολο», εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο εισηγητής του νόμου Ρενέ Ρεπάζι (S&D).«Εγκρίναμε σειρά μέτρων για να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να επιλέγουν την επισκευή από την αντικατάσταση, ρίχνοντας το βάρος στην υποστήριξη των ανεξάρτητων επισκευαστών και την εισαγωγή οικονομικών κινήτρων».

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν σήμερα πρόταση νόμου για την διευκόλυνση της επισκευής προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.
© gomi/ Unsplash

Επισκευή αντί για αγορά, ακόμη και μετά τη λήξη της εγγύησης

Σύμφωνα με την πρόταση των ευρωβουλευτών για το «δικαίωμα στην επισκευή», η επιδιόρθωση θα πρέπει να προτιμάται από την αντικατάσταση όσο ισχύει η εγγύηση για το προϊόν. Οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν επισκευή των πλυντηρίων τους, των τηλεοράσεων, των ηλεκτρικών σκουπών , των smartphones και άλλων προϊόντων μετά την εκπνοή της εγγύησης.

Τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το γεγονός ότι καταλήγουν στα σκουπίδια αγαθά που θα μπορούσαν να επισκευασθούν, προκαλεί τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταδεικνύει ότι το 77% των πολιτών της Ε.Ε. θα προτιμούσε να επισκευάζει τα προϊόντα του αντί να αγοράζει καινούρια.

Αυτό θα σήμαινε γι' αυτούς εξοικονόμηση χρημάτων: οι ευρωπαίοι καταναλωτές χάνουν περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε αγορές νέων προϊόντων για την αντικατάσταση παλαιών.

Να σημειωθεί ότι τα επισκευάσιμα προϊόντα που πετιούνται στα σκουπίδια στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιστοιχούν σε απορρίμματα 35 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Πιο ανταγωνιστική αγορά επισκευών και κίνητρα στους καταναλωτές

Για την μείωση του κόστους επιδιόρθωσης, οι ευρωβουλευτές θέλουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς της επισκευής με την εγκαθίδρυση on line πλατφορμών που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να βρουν επισκευαστές κοντά τους. Οι ανεξάρτητοι επισκευαστές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ανταλλακτικά και στις πληροφορίες που απαιτούνται σχετικά με την αποκατάσταση των συσκευών.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν να επισκευάζουν τα προϊόντα τους, είτε γιατί το σχετικό κόστος είναι απαγορευτικό, είτε γιατί δυσκολεύονται να βρουν υπηρεσίες επισκευής, είτε γιατί τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος τους εμποδίζουν την επισκευή. Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι ανεξάρτητοι επισκευαστές και ανακατασκευαστές, όπως και οι τελικοί καταναλωτές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ανταλλακτικά, τις πληροφορίες επισκευής και τα απαραίτητα εργαλεία, σε λογικές τιμές.

Επιπλέον, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να βρίσκουν επιχειρήσεις επισκευής (συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων επισκευής γνωστών ως «repair café») και καταστήματα που προσφέρουν ανακατασκευασμένα προϊόντα στην περιοχή τους. Για να γίνουν οι επισκευές πιο προσιτές και ελκυστικές, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να εξασφαλίσουν οι χώρες της ΕΕ κονδύλια, μέσω των οποίων θα προσφέρονται στους καταναλωτές κουπόνια και άλλα οικονομικά κίνητρα.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης την θέσπιση οικονομικών κινήτρων για τους καταναλωτές.

«Επειτα από δεκαετίες ατιμωρησίας προς όφελος μίας οικονομίας όπου "όλα πετιούνται", το κείμενο αυτό θεσπίζει για πρώτη φορά το νομικό δικαίωμα στην επιδιόρθωση σε λογική τιμή και χρόνο», σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Ντέιβιντ Κόρμαντ (EELV).

«Ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών»

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τη δική του διαπραγματευτική θέση στις 22 Νοεμβρίου, μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες με το Κοινοβούλιο, με την πρώτη συνεδρίαση να έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου.

«Αυτό το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο στηρίζει σταθερά το δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή», τόνισε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη ψηφοφορία ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης, Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Ρενέ Ρεπάζι.

Οπως ανέφερε, «μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι ανταποκρινόμαστε ευθέως στις προσδοκίες των πολιτών, οι οποίοι ζητούν να επεκταθεί η διάρκεια ζωής των συσκευών τους, αλλά βρίσκουν ότι συχνά η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή ή δύσκολη».

«Υιοθετήσαμε μια σειρά προτάσεων, οι οποίες θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να επιλέξουν την επισκευή αντί της αντικατάστασης, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των ανεξάρτητων επισκευαστών και στη θέσπιση οικονομικών κινήτρων», πρόσθεσε.

«Αναμένουμε από το Συμβούλιο να εγκρίνει σύντομα τη θέση του, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να μετατρέψουμε αυτές τις προτάσεις σε ευρωπαϊκούς κανόνες, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια πραγματικά κυκλική ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε καταληκτικά.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ