- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η «Μητέρα των Δράκων» μιλά για το σχέδιο αναπαραγωγής των Κόμοντο
Η μεγαλύτερη σαύρα του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση
Δράκος Κόμοντο - Τα γεννητούρια σε Ζωολογικό Κήπο της Ισπανίας
Πέντε Δράκοι του Κόμοντο γεννήθηκαν στον ζωολογικό κήπο της Φουενχιρόλα, στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια αναπαραγωγής της μεγαλύτερης σαύρας στον κόσμο -είδος που απειλείται με εξαφάνιση- εδώ και μια δεκαετία στην Ισπανία.
«Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα για όλους μας» είπε σήμερα στο πρακτορείο Reuters η Μιλάγκρος Ρομπλέδο, επικεφαλής του τμήματος Ερπετολογίας στον ζωολογικό κήπο της Φουενχιρόλα, η οποία αυτοαποκαλείται «μητέρα» των Δράκων του Κόμοντο.
Η 13χρονη Όρα γέννησε 12 αυγά τον περασμένο Αύγουστο. Πέντε από αυτά επιλέχθηκαν και εκκολάφθηκαν σε θερμοκοιτίδα ύστερα από επτά μήνες.
«Ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα, κουραστικό και χρονοβόρο, το οποίο όμως μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση» ανέφερε η Ρομπλέδο, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον του απειλούμενου είδους προοιωνίζεται ελπιδοφόρο.
Το κάθε σαρκοβόρο ερπετό, που ζυγίζει σήμερα λιγότερο από ένα λεμόνι, αναμένεται να φθάσει σε βάρος τα 70 κιλά και σε μήκος τα τρία μέτρα.
Οι γονείς των νεογνών ζευγάρωσαν στις 24 Ιουνίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη στην Ισπανία, και ο πρώτος Δράκος του Κόμοντο που εκκολάφθηκε «βαφτίστηκε» Χουανίτο.
Στην άγρια φύση, οι νεογέννητοι Δράκοι του Κόμοντο αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο έδαφος, προτιμώντας τις κορυφές των δέντρων και είναι ανεξάρτητοι από πολύ μικρή ηλικία. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, όμως, φιλοξενούνται απομονωμένοι ώστε οι κτηνίατροι να παρακολουθούν την ανάπτυξή τους, προτού μεταφερθούν στο καταφύγιο όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα ερπετά και παρουσιαστούν στο κοινό.
Το 2021 ο Δράκος του Κομόντο εντάχθηκε στην «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, αφού εκτιμάται πως μόλις 1.500 ερπετά του συγκεκριμένου είδους υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πορεία μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος του Συμβουλίου της Greenpeace International
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Ο πλανήτης δεν μας ζητά συγκίνηση, αλλά ωριμότητα
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο διατροφικό αλλά και… ιατρικό
«Η δύναμή μας, ο πλανήτης μας» - Πώς μία ιδέα ακτιβιστών μεταμορφώθηκε σε κίνημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων
Τι αλλαγές παρουσίασε η συμπεριφορά τους
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν
Kαθώς οι γκρίζοι υπερισχύουν στον ανταγωνισμό για τροφή
Ορόσημο για τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μετά από 8 χρόνια αναμονής - Θεσμοθετούνται αυστηροί κανόνες
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Αυξανόμενες ανησυχίες για την άγρια ζωή - Έκκληση για πανεθνικά μέτρα
Τα έντομα με τον τόσο μικροσκοπικό εγκέφαλο διαθέτουν εκπληκτική νοημοσύνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.