Περιβαλλον

Τα Ηνωμένα Έθνη εκπέμπουν SOS για τη λεοπάρδαλη του χιονιού: Έχουν απομείνει λίγες χιλιάδες

Έκκληση για τον τερματισμό της παράνομης λαθροθηρίας και διακίνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα Ηνωμένα Έθνη εκπέμπουν SOS για τη λεοπάρδαλη του χιονιού: Έχουν απομείνει λίγες χιλιάδες
H λεοπάρδαλη του χιονιού © Twitter/UNEP

Λεοπάρδαλη του χιονιού: Συναγερμός από τον ΟΗΕ - Κινδυνεύει με εξαφάνιση

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας έκκληση για τον τερματισμό της παράνομης λαθροθηρίας και διακίνησης της λεοπάρδαλης του χιονιού.

Όπως επισημαίνεται στο Twitter, έχουν απομείνει μόνο 4.000 – 7.500 λεοπαρδάλεις του είδους, παγκοσμίως.

«Βοηθήστε ώστε να διαδοθεί η ανάγκη να τερματιστεί η παράνομη λαθροθηρία και διακίνηση για την προστασία αυτών των απειλούμενων αιλουροειδών», τονίζουν.

Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα από τα απειλούμενα είδη αιλουροειδών στον κόσμο, ενώ συναντάται σε άγονα βουνά στην κεντρική και νότια Ασία. Βρίσκεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Θεωρείται μυθικό πλάσμα, που κάνει την εμφάνισή του συμβολικά στην ινδική, νεπαλέζικη και θιβετιανή λαογραφία, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί επίσης ως δείκτης για την υγεία στα περιβάλλοντα μεγάλου υψομέτρου: Εφόσον οι λεοπαρδάλεις του χιονιού επιβιώνουν, θα ευδοκιμήσουν και αμέτρητα άλλα είδη.

Πλέον, λόγω της ζήτησης για τη γούνα τους, αλλά και εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων στους βιότοπούς από τις επεκτεινόμενες βιομηχανίες, τους κτηνοτρόφους και την κλιματική αλλαγή, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης προβλέπει ότι ένα επιπλέον 10% του πληθυσμού της λεοπάρδαλης του χιονιού αναμένεται να εξαφανιστεί έως το 2040.

Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η πρωτοβουλία Vanishing Treasures του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) συνεργάστηκε με περιφερειακούς εταίρους στο Τατζικιστάν και τη Δημοκρατία της Κιργιζίας, ώστε να γίνουν κατανοητά τα σημερινά, όσο και τα μελλοντικά τρωτά σημεία των πληθυσμών που ουσιαστικά συμβιώνουν με τις συγκεκριμένες λεοπαρδάλεις.

Protecting the Ghost: Snow Leopard Day 2019

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ