- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 5% φέτος
Αναμένεται να φθάσουν στους 33 δισεκατομμύρια τόνους
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 5% φέτος.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 5% φέτος, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη από τον κορωνοϊό μπορεί να είναι «κάθε άλλο παρά βιώσιμη» για το κλίμα, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Στην έκθεσή του για την παγκόσμια ενέργεια το 2021, ο Οργανισμός προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα φθάσουν στους 33 δισ. τόνους φέτος, αυξημένες κατά 1,5 δισ. τόνους σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Η αύξηση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από μία δεκαετία.
«Αυτό αποτελεί μία δραματική προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID κάθε άλλο παρά βιώσιμη είναι σήμερα για το κλίμα μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις για να δράσουν σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει αυτή την εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με δεκάδες ηγέτες για να συζητήσει το θέμα ενόψει των παγκόσμιων διαβουλεύσεων στη Σκωτία αργότερα φέτος.
Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια υποχώρησαν κατά 5,8% στους 31,5 δισ. τόνους, μετά το υψηλό επίπεδο των 33,4 δισ. τόνων που είχαν φθάσει το 2019.
Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με αιχμή τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, για να περάσει τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση. Η ζήτηση για το σύνολο των ορυκτών καυσίμων είναι σε τροχιά ανόδου φέτος, καθώς τόσο ο άνθρακας όσο και το αέριο αναμένεται να αυξηθούν σε επίπεδα υψηλότερα από το 2019.
Πάνω από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης άνθρακα το 2021 θα προέλθει από την Ασία και κυρίως την Κίνα. Η χρήση του άνθρακα είναι σε ανοδική τροχιά και στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα παραμείνει χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με τον IEA.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.