- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ecovoice: Clean Junkies The Adbusters
Καθαρίζοντας την πόλη από τις παράνομες και αντιαισθητικές πινακίδες
«Δεν υπήρχε κάποιο πλάνο ή μια μεγάλη ιδέα από πίσω, απλά κάποια στιγμή σιχαθήκαμε να κάνουμε βόλτες, ακόμα και με το αμάξι, και να πέφτουμε πάνω σε περιφράξεις με παράνομες διαφημιστικές πινακίδες». Ο Λευτέρης Μάγγος θυμάται πώς ξεκίνησε η δράση των Clean Junkies, σχεδόν ένα χρόνο πριν, την άνοιξη του 2009.
«Αποφασίσαμε να μην περιμένουμε από το Δήμο, την πολιτεία ή αυτό που λέμε “κράτος” να κάνoυν κάτι. Αποφασίσαμε να τις αφαιρούμε μόνοι μας και να προσπαθήσουμε να βάλουμε κι άλλους σε αυτή τη λογική. Δεν είναι δα και πολύ δύσκολο. Ένας κόφτης και μια πένσα χρειάζονται, αν κι αργότερα μάθαμε ότι καλό θα είναι να κουβαλάς και μια σκάλα αν θες να σκαρφαλώσεις. Συνεπώς χρειάζεται κι ένα φορτηγάκι». Και είναι αλήθεια ότι η δράση των Clean Junkies, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δυναμική των social media (facebook, twitter, blogs κτλ.), προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο των παραδοσιακών μέσων αλλά κυρίως των απλών πολιτών που θέλησαν να περάσουν από τη θεωρία της γκρίνιας στην ακτιβιστική πράξη. «Το ζήτημα των διαφημιστικών πινακίδων είναι απαράδεκτο για τρεις λόγους. Πρώτον, ρυπαίνουν κι αποτελούν εστία μολύνσεων, αφού οι περισσότερες είναι σκουριασμένες. Δεύτερον, δεν χωράει συζήτηση ότι είναι αντιαισθητικές – απλά να πω ότι μετά την πρώτη μας δράση απελευθερώσαμε τη θέα μιας κρυμμένης πανέμορφης έκτασης με δέντρα στη γειτονιά μας, την Αγία Παρασκευή. Τρίτον, προσωπικά, ως εργαζόμενος στο χώρο της διαφήμισης, έχω μια ευαισθησία όσον αφορά τα μηνύματα και θα ήθελα να απαλλαχθούμε από τα παράνομα».
Συνήθως ανακοινώνουν τις εξορμήσεις τους διαδικτυακά και περιμένουν «συνεργούς» – αν και δεν θέλουν να πατρονάρουν οποιαδήποτε ανάλογη δράση. «Δεν θέλουμε να μας λένε μπράβο, ούτε να αποτελούμε κάποιου είδους “κεντρική εξουσία”. Μόλις εμφανιστήκαμε, επικοινώνησαν μαζί μας κάποια άλλα παιδιά και μας είπαν “ελάτε στη Βούλα”. Τους απαντήσαμε “κάντε το εσείς, τι μας χρειάζεστε;”. Άλλωστε, έναν περίπατο να βγεις, σίγουρα θα δεις κάτι σε όποια περιοχή κι αν είσαι». Ναι, αλλά δεν μπορεί αυτή η κίνηση «αυτοδικίας» να μην έχει προκαλέσει και κάποιες αντιδράσεις. «Καταρχάς, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για αντίδραση σε κάτι παράνομο που θα έπρεπε ήδη να ελέγχεται. Από την άλλη, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που έχουμε έρθει σε επαφή τόσο με την αστυνομία όσο και με τους διαφημιζόμενους. Και στις δύο περιπτώσεις τούς εξηγήσαμε γιατί το κάνουμε και δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα. Κι εμείς για να μη δίνουμε λαβή δεν εμφανιζόμαστε π.χ. με κουκούλες, όπως κάναμε στις πρώτες δράσεις». Τους νοιάζει ποιοι είναι αυτοί που «αποκαθηλώνουν»; Αν πρόκειται για απλές ατομικές επιχειρήσεις που, ίσως και λόγω άγνοιας, θεωρούν ότι μόνο έτσι μπορούν να διαφημίζονται; «Καθαρίζουμε παντού, δέντρα, δημοσία κτίρια, κλειστά γήπεδα κτλ. Άρα μη νομίζετε ότι δεν βλέπουμε και πινακίδες πολυεθνικών ή μεγάλων αλυσίδων. Η ταυτότητα του διαφημιζόμενου μπορεί απλά να αλλάξει την αντίδρασή μας. Ας πούμε, υπήρχε η περίπτωση “Τζάκια Ο ΚΩΣΤΑΣ”, που τη συναντούσαμε παντού. Την κατεβάζαμε, κι επειδή καταλαβαίναμε ότι πρόκειται για έναν απλό επαγγελματία γράψαμε στο blog “Πηγαίνετε στον Κώστα”. Αλλά κι εσύ, ρε Κώστα, μην κρεμάς άλλες πινακίδες…».
Μάθε/ δες περισσότερα στο www.cleanjunkies-cleanjunkies.blogspot.com ,γνώρισέ τους στο facebook group με τίτλο “Cleanjunkies”.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.