- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οχτώ Δήμοι από ισάριθμες πόλεις της ΝΑ Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος RE-SEEties για να μπορέσουν να αναπτύξουν ολοκληρωμένες λύσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι βιώσιμες πόλεις του αύριο.
Για τις μικρές και μικρομεσαίες πόλεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση τους, ενισχύεται από την Ε.Ε η διακρατική συνεργασία έτσι ώστε μέσω εξειδικευμένων ινστιτούτων να βοηθηθούν στη διαμόρφωση πολιτικής και σχεδιασμού προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε να απορροφήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την υλοποίηση των έργων.
Στην Ελλάδα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει ακριβώς αυτό το ρόλο και μέσω των μηχανισμών και της τεχνογνωσίας που διαθέτει, μπορεί να βοηθήσει του Δήμους της χώρας να ετοιμάσουν μελέτες ώστε να λάβουν τις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σε συμπόσιο που διοργάνωσε στην Αθήνα το ΚΑΠΕ είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικά καλά παραδείγματα πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα RE-SEEties , όπως η πρώτη ανακατασκευή δημόσιου κτιρίου με στόχο τη μηδενική ενεργειακή κατανάλωση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Δήμο Αιγάλεω, έξυπνα δίκτυα που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας στη Νότια Ιταλία, δημόσια και δημοτικά κτίρια της Βουδαπέστης που χρησιμοποιούν ΑΠΕ, αλλά και την χρήση βιομάζας για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού στο Ζάγκρεμπ.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης αναφερόμενος στο σχεδιασμό της πόλης του αύριο ανέφερε ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιέχει και την κοινωνική πολιτική και να στοχεύει σε μια πόλη βιώσιμη, ασφαλή, ελκυστική, όμορφη και καθαρή. Η νέα οικονομία τόνισε ο κ. Μανιάτης πρέπει να είναι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Η Ε.Ε έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030. Μέσα από οικονομικά αποτελεσματικούς τρόπους, μπορούμε επίσης να εξοικονομήσουμε έως και 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030. Ιδιαίτερα στον οικιακό τομέα, το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 61%. Η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να αποφέρει 240 δις ευρώ το χρόνο. Ο στόχος αυτός, υπογράμμισε ο Υπουργός, μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Το επόμενο βήμα του προγράμματος RE-SEEties είναι η προσέγγιση των πολιτών και η παροχή κινήτρων ώστε να υιοθετήσουν συνήθειες ενεργειακής αποδοτικότητας έχοντας ως πρότυπο τις συνήθειες και τις πολιτικές που εφαρμόζονται από το Δήμο τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διεθνές συνέδριο στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητών
Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών
Ενώ τα δηλητήρια δεν αρκούν πια
Έως και 700.000 κότες πέθαναν στη Γαλλία
«To επεισόδιο θα είναι πρωτοφανές», υποστηρίζουν
Όλο και λιγότερα πλοία
Τι απαντά ειδικός περιβαλλοντολόγος στην ερώτηση «πότε θα αναγεννηθεί»
Εντυπωσιακές εικόνες από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Η απαγόρευση που δεν γνώριζε ότι βρισκόταν σε ισχύ
Οι απίστευτες εικόνες
Η αλλαγή στα καιρικά μοτίβα και ο ρόλος της χιονοκάλυψης
Συναγερμός από την περιβαλλοντική οργάνωση για τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές
Πώς η σπείρα έβγαλε 800.000 ευρώ
Δραματικές στιγμές στη Δυτική Αττική
Δες το βίντεο και ανακάλυψε το περιβαλλοντικό σου σκορ!
Από το eBILL στις παραλίες και το νερό του αύριο, από τη δέσμευση στη δράση
Η επαναχρησιμοποίηση νερού, οι δενδροφυτεύσεις και η προστασία των ακτών στην Αττική
Πού θα τα ακούσεις ή θα τα συναντήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.