- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: 66 χώρες στοχεύουν σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
«Το κλίμα είναι μια κούρσα που είμαστε σε πορεία να χάσουμε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, στόχος για 66 χώρες του κόσμου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, λίγο μετά την έναρξη μιας συνόδου για το κλίμα παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο, πως 66 χώρες προσχωρούν στο εξής στον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Αυτές οι 66 χώρες θα ενωθούν με 10 περιοχές, 102 πόλεις και 93 επιχειρήσεις προκειμένου να φθάσουν σε μηδενικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Τον στόχο αυτόν όρισαν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού του 2015 -δηλαδή το πολύ στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το τέλος του 19ου αι. (σ.σ. η Γη βρίσκεται περίπου στον έναν βαθμό Κελσίου).
«Η επείγουσα ανάγκη για το κλίμα είναι μια κούρσα που είμαστε σε πορεία να χάσουμε, αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προσκάλεσε επίσης στο βήμα τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, 16 ετών, σύμβολο της παγκόσμιας νεολαίας που έχει εξεγερθεί ενάντια στην αδράνεια των κυβερνήσεων. Η σύνοδος ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 17.00 ώρα Ελλάδας.
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των άλλων ανακοινώσεων του ΟΗΕ, 68 χώρες δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν επίσημα προς τα πάνω τα σχέδιά τους για το κλίμα έως το 2020, οπότε οι 195 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού θα θέσουν τις νέες τους δεσμεύσεις.
Την ίδια στιγμή, 30 χώρες έχουν προσχωρήσει πλέον σε μια συμμαχία που υπόσχεται να σταματήσει την κατασκευή σταθμών άνθρακα από το 2020.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκθεση καταγράφει εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως - Επιπτώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον
Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που διδάσκει στην πράξη διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία στα νησιά
Τα business plans στο έλεος της κλιματικής κρίσης
Το μεγάλο αφιέρωμα της ATHENS VOICE με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)
Πράσινο, βιωσιμότητα και η φιλοσοφία της «πόλης των 15 λεπτών»: πώς η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο αστικής ζωής στην Αθήνα
Τρία νησιά, τρία μοντέλα πράσινης μετάβασης - Καθένα με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικούς εταίρους, διαφορετική φιλοδοξία
Στόλος νέας γενιάς, εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, υποδομές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα
Δημόσιοι χώροι πρασίνου και αναψυχής που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη θερμοκρασία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων
Ασφαλής και μόνιμη αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, σε ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Ευρώπη
Την εμβληματική τους πρωτοβουλία συνεχίζουν για 7η συνεχόμενη χρονιά η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
Πρωτοβουλίες του Ομίλου για τη διαφύλαξη της οικολογικής ισορροπίας και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
Μακροπρόθεσμοι και άμεσοι στόχοι βιωσιμότητας
Ο ωκεανός θα είναι ο πρωταγωνιστής του 21ου αιώνα
Η ενεργειακή αξιοποίηση έρχεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα, μειώνοντας δραστικά την εξάρτηση από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας
Τι σημαίνει στην πραγματικότητα μια έξυπνη και πράσινη πόλη;
Ίσως τελικά η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση να αφορά λιγότερο το τι γνωρίζουμε και περισσότερο το πώς συμπεριφερόμαστε όταν κανείς δεν μας παρακολουθεί.
Το παγκόσμιο κεφάλαιο συρρέει προς τις ΑΠΕ, τα έξυπνα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας, με τους Έλληνες «παίκτες» να διεκδικούν μετάλλιο στην κούρσα της πράσινης οικονομίας
Οι εκτιμήσεις σοκ έκθεσης του ΟΗΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.