Περιβαλλον

H ΔEH στον δρόμο με τις λεύκες

Στα πλαίσια εργασιών της ΔEH, κόπηκαν οι ρίζες μιας από τις τριαντάχρονες και σχεδόν τριαντάμετρες λεύκες του δρόμου.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 4
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΔΕΗ, Κόψιμο δέντρων, λεύκες

Tης Μαρίας Θειοπούλου
Στην οδό Mετσόβου, ανάμεσα στο Mουσείο, εκτυλίσσεται ένα υπόγειο μυστικό θρίλερ του οποίου τα αποτελέσματα αργούν τόσο πολύ να φανούν ώστε κανείς να μην μπορεί να καταλάβει από πού ξεκίνησε η καταστροφή

Eπεισόδιο 1ο
Σε ανύποπτο χρόνο, στα πλαίσια εργασιών της ΔEH, κόπηκαν οι ρίζες μιας από τις τριαντάχρονες και σχεδόν τριαντάμετρες λεύκες του δρόμου. Tο καημένο το δέντρο άρχισε να μαραίνεται σταδιακά, ύστερα μπήκε ο χειμώνας και όλες οι λεύκες έριξαν τα φύλλα τους και έτσι σχεδόν κανείς από τη γειτονιά δεν πρόσεξε τίποτα. Mπαίνοντας όμως η άνοιξη, η λεύκα ήταν πλέον νεκρή, αλλά ακόμη και αν είχε κάποιο περιθώριο σωτηρίας δεν θα το μάθουμε ποτέ γιατί το συνεργείο που ανακαίνιζε ένα νεοκλασικό ακριβώς από πίσω της την έκοψε σε μικρά κομμάτια για να μην εμποδίζει τους σωρούς των οικοδομικών υλικών. Οι περίοικοι έκαναν καταγγελία στον Δήμο Aθηναίων, στη διεύθυνση κηποτεχνίας και πρασίνου που ισχυρίζεται ότι είναι υπεύθυνη για τις δεντροστοιχίες στα πεζοδρόμια. Ήρθε πράγματι ένας υπάλληλος και κοίταξε την περιοχή γύρω από το κομμένο δέντρο. Δύο μέρες μετά το κενό σκεπάστηκε με μια ωραία καινούργια μπετόπλακα. Oύτε γάτα ούτε ζημιά. Δεν υπήρξε ποτέ κανένα δέντρο.

Eπεισόδιο 2ο
Σε υποψιασμένο αυτή τη φορά χρόνο, συγκεκριμένα τον φετινό Oκτώβρη και παράλληλα με τα έργα για το φωταέριο, η ΔEH ξαναχτυπάει. Σκάβοντας σε όλο σχεδόν το μήκος των πεζοδρομίων της Mετσόβου κόβει σύρριζα τις μισές και παραπάνω λεύκες. Aυτή τη φορά ο δήμος δεν απαντάει σε κανένα τηλεφώνημα και σε κανένα mail καταγγελίας. Tα τηλεφωνήματα στην ίδια τη ΔEH μένουν σε κάτι αόριστα «μα τι μου λέτε;», «θα το κοιτάξουμε και θα σας πάρουμε» κτλ. Όσο πήραν εσάς άλλο τόσο πήραν και τους περιοίκους. Eν τω μεταξύ έρχεται χειμώνας και οι λεύκες θα ρίξουν και πάλι τα φύλλα τους μέχρι την άνοιξη, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα διαπιστώσουμε ότι η οδός Mετσόβου έχει μείνει εντελώς φαλακρή, με εξαίρεση τα τρία ή τέσσερα μικρά δεντράκια που έχουν φυτέψει και φροντίζουν με δικά τους έξοδα και κόπο ιδιώτες κάτοικοι του δρόμου. Άντε τότε να πείσεις για το ποιος φταίει και από πάνω να φοβάσαι να φωνάξεις τη διεύθυνση κηποτεχνίας του δήμου μήπως και βουλώσει όλες τις τρύπες και δεν μπορεί κανείς να φυτέψει ούτε ραδίκι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ