- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τέρμα η αιχμαλωσία δελφινιών και φαλαινών στον Καναδά
Ο νόμος ψηφίστηκε σχεδόν από το 100% της Βουλής
Το 2015 προτάθηκε για πρώτη φορά στην καναδική κυβέρνηση ένας νόμος, που θα απαγόρευε την αιχμαλωσία των κητωδών, όπως είναι τα δελφίνια και οι φάλαινες. Το περασμένο φθινόπωρο, τρία χρόνια μετά, ο νόμος S-203 έγινε επικυρωμένη νομοθετικά πραγματικότητα, με την εκτροφή και την αιχμαλωσία των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών να αποτελεί πλέον αδίκημα, με τιμωρία την άμεση καταδίκη και την επιβολή προστίμου έως και 200.000$.
Συγκεκριμένα, μέσω του νόμου έχει απαγορευτεί όχι μόνο η αιχμαλωσία και η εκτροφή, αλλά και η γονιμοποίηση των κητωδών, καθώς και η κατοχή ή η προσπάθεια απόκτησης υλικών αναπαραγωγής τους. Ωστόσο, από την απαγόρευση της αιχμαλωσίας εξαιρούνται όσοι ήδη έχουν υπό την φροντίδα τους κητώδη.
Το τελευταίο αυτό στοιχείο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις αρκετών ακτιβιστών, αφού 55 κητώδη θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του ενυδρείου «Marineland», για καθαρά ψυχαγωγικούς σκοπούς των επισκεπτών και οικονομικούς των μετόχων. Παρά αυτό, βέβαια, και οι πιο επικριτικοί ακτιβιστές θα πρέπει να παραδεχτούν ότι η καναδική κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα προς όφελος της υδρόβιας ζωής, καθώς πρόσφατα πέρασε και νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή και την εξαγωγή πτερυγίων καρχαριών.
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως, παρά τις διαφορές των κομμάτων που πλαισιώνουν την καναδική βουλή, τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα στηρίζονται περίπου από το 100% του συνόλου της και δεν αποτελούν πεδίο πολιτικών παιχνιδιών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πορεία μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος του Συμβουλίου της Greenpeace International
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Ο πλανήτης δεν μας ζητά συγκίνηση, αλλά ωριμότητα
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο διατροφικό αλλά και… ιατρικό
«Η δύναμή μας, ο πλανήτης μας» - Πώς μία ιδέα ακτιβιστών μεταμορφώθηκε σε κίνημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων
Τι αλλαγές παρουσίασε η συμπεριφορά τους
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν
Kαθώς οι γκρίζοι υπερισχύουν στον ανταγωνισμό για τροφή
Ορόσημο για τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μετά από 8 χρόνια αναμονής - Θεσμοθετούνται αυστηροί κανόνες
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Αυξανόμενες ανησυχίες για την άγρια ζωή - Έκκληση για πανεθνικά μέτρα
Τα έντομα με τον τόσο μικροσκοπικό εγκέφαλο διαθέτουν εκπληκτική νοημοσύνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.