- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Έως και 30% θα μειωθεί μελλοντικά η παραγωγή λαχανικών στην Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής
Τα αποτελέσματα νέας έρευνας
Σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών θα υπάρξουν διεθνώς έως τα μέσα του αιώνα, λόγω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας.
Αυτό προβλέπει νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, που εκτιμά ότι στη Νότια Ευρώπη (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη νερού μπορούν να οδηγήσουν σε μέση μείωση 31% στις γεωργικές καλλιέργειες των λαχανικών. Μεγάλες μειώσεις προβλέπονται επίσης σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Νότιας Ασίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πολίν Σίλμπικ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), προβλέπουν ότι χωρίς τη λήψη κατάλληλων μέτρων που θα αμβλύνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γεωργία, οι μέσες μειώσεις στις διεθνείς αποδόσεις των λαχανικών μπορεί να φθάσουν το 35%, ενώ στα όσπρια το 9%.
Οι επιστήμονες προτείνουν την εισαγωγή νέων ποικιλιών και την εισαγωγή βελτιωμένων γεωργικών πρακτικών, ενώ επισημαίνουν ότι εκτός από την ποσότητα, μπορεί να επηρεασθεί επίσης αρνητικά η ποιότητα και η θρεπτική αξία των λαχανικών και των οσπρίων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις πρέπει να αναμένονται επίσης στις καλλιέργειες δημητριακών και ρυζιού.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν όλες τις πειραματικές μελέτες και τις έρευνες πεδίου που έχουν γίνει μετά το 1975 σε 40 χώρες (και στην Ελλάδα) σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητα των καλλιεργειών λαχανικών και οσπρίων, καθώς και στη θρεπτική αξία των παραγόμενων προϊόντων.
Παρόλο που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ευνοήσουν την αποδοτικότητα της γεωργίας, η νέα σφαιρική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα όποια οφέλη θα υπεραντισταθμισθούν από τις πολύ περισσότερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη του νερού για άρδευση θα αποτελέσουν πραγματική απειλή για την παγκόσμια γεωργική παραγωγή, με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις για τη διατροφική ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού» δήλωσε η Σίλμπικ.
«Τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν ζωτικό συστατικό μιας ισορροπημένης και βιώσιμης διατροφής και όλοι οι ειδικοί συμβουλεύουν αυτά να συμπεριλαμβάνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή μας. Όμως, όπως δείχνει η νέα ανάλυση, αυτή η συμβουλή συγκρούεται με τις αναμενόμενες επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών, που θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα αυτών των σημαντικών τροφών, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες» πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.