Περιβαλλον

Αγρόκτημα Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Λύση επιβίωσης για πολλούς κατοίκους της συμπρωτεύουσας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39872-85097.jpg

Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε για την εκπαίδευση και την ερευνητική δραστηριότητα των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής. Στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, όμως, το αγρόκτημα αποτελεί και λύση επιβίωσης για μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της συμπρωτεύουσας.

Οι πρυτανικές αρχές και η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των δράσεων για το «Οικολογικό Πανεπιστήμιο» παραχώρησαν μια έκταση του πανεπιστημιακού αγροκτήματος στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Φέτος για δεύτερη χρονιά το Πανεπιστήμιο θα διαθέσει στους κατοίκους της πόλης 150 νέους κήπους έκτασης 100 τ.μ. ο καθένας, με ξεχωριστή ανεξάρτητη παροχή νερού άρδευσης. Συγχρόνως θα προσφέρει στους καλλιεργητές συμβουλευτική υποστήριξη από τους φοιτητές της Σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, ενώ κατά τακτά διαστήματα θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις καλλιεργητικές τεχνικές των κηπευτικών και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Με τη δράση αυτή η πανεπιστημιακή κοινότητα, εκτός από την αντιμετώπιση της κρίσης, αποσκοπεί και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στις μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και στην αλλαγή κουλτούρας του κατοίκου μιας μεγαλούπολης που ποτέ δεν είχε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με την γη. Από την άλλη πλευρά η πρωτοβουλία ενισχύει και την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου που δεν αποτελεί πλέον ένα αποστειρωμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.

Η κίνηση του πανεπιστημίου αγκαλιάστηκε από κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καθώς υποβλήθηκαν περίπου 5.000 αιτήσεις ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, ενώ το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι μόνο 120 ευρώ το χρόνο, με δικαίωμα παραμονής του καλλιεργητή έως τρία χρόνια. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, για την επέκταση του προγράμματος καθώς και για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.