- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το ταξίδι είναι ζωή
Τα μεταναστευτικά πουλιά κάνουν ένα δύσκολο ταξίδι και δεν φτάνουν όλα στο προορισμό τους
Κάθε άνοιξη τα μεταναστευτικά πουλιά κάνουν ένα δύσκολο ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων με ελάχιστες στάσεις για φαγητό και ξεκούραση. Ένα μεγάλο ποσοστό λόγω των αντίξοων συνθηκών δεν καταφέρνει να φτάσει στον προορισμό του. Και αυτά που το καταφέρνουν, μόλις φτάσουν, θανατώνονται από τους κυνηγούς. Τα νησιά του Ιονίου, η Σαρδηνία και οι επαρχίες της Καταλονίας είναι οι περιοχές που τα πουλιά σταθμεύουν για να ξεκουραστούν και να τραφούν πριν συνεχίσουν το μεγάλο τους ταξίδι προς τον βορρά ή το νότο. Και παρότι το κυνήγι την άνοιξη είναι απαγορευμένο, τα πουλιά αιχμαλωτίζονται και πυροβολούνται παράνομα κατά χιλιάδες.
Αλλά επειδή οι απαγορεύσεις χωρίς ενημερωμένους πολίτες είναι πάντα καταδικασμένες, η BirdLife International σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ισπανία και την Ιταλία οργάνωσε μια διεθνή εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας. Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να μειωθεί η λαθροθηρία κατά την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή μετανάστευση.
Με μια σειρά πρωτοβουλιών όπως η διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων, παραγωγή ντοκιμαντέρ και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αφενός μεν αποσκοπούν στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και την κινητοποίηση των αρχών, αφετέρου δίνουν μεγάλη σημασία στη νέα γενιά που είναι και η πιο σημαντική προκειμένου οι νέοι να βρουν ένα διαφορετικό τρόπο να σχετίζονται με τη φύση. «Η εκστρατεία ‘Leaving is Living’ μας επιτρέπει να μοιραστούμε με τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αρχές τη μοναδικότητα της μετανάστευσης, εστιάζοντας αφενός στην εκπληκτική προσπάθεια των πουλιών να επιβιώσουν και αφετέρου στην ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε το δικαίωμα τους να μεταναστεύουν με ασφάλεια» σημειώνει ο Fulvio Mamone Capria πρόεδρος της Ιταλικής οργάνωσης LIPU.
Το εκπληκτικό φαινόμενο της μετανάστευσης που γίνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια αποτελεί για τα πουλιά επιβίωση. Είναι η ανάγκη να φτάσουν στις καταλληλότερες γωνιές του πλανήτη για να αναπαραχθούν ή να αποφύγουν τον δύσκολο χειμώνα. Ωστόσο μόλις φτάσουν στον προορισμό τους εξοντώνονται. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο πληθυσμός των τρυγονιών έχει μειωθεί κατά 20% από το 1990. Τα νησιά του Ιονίου και ιδιαίτερα η Ζάκυνθος είναι από τους πρώτους σταθμούς των τρυγονιών καθώς μεταναστεύουν από την υποσαχάρια Αφρική, μια διαδρομή 2000 χλμ. πάνω από την έρημο και τη Μεσόγειο. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί νόμοι απαγορεύουν το κυνήγι κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων, όπως η άνοιξη, για να εξασφαλίσουν τη βιοποικιλότητα και το κοινό καλό. Σταματώντας τη λαθροθηρία των μεταναστευτικών πουλιών δεν βοηθάμε μόνο τα ίδια που πλήττονται άμεσα, αλλά κάνουμε και μια προσπάθεια να αλλάξουμε τη σχέση μας με τη φύση» τόνισε η Μαλαμώ Κορμπέτη υπεύθυνη πολιτικής της Ορνιθολογικής.
Την καμπάνια στηρίζουν διάφορα δημόσια πρόσωπα μεταφέροντας το μήνυμα της εκστρατείας. Στην Ελλάδα ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος ανταποκρίθηκε στην προσπάθεια της Ορνιθολογικής Εταιρείας και χωρίς χρηματική αμοιβή αποδέχτηκε να συνεισφέρει στην ηχογράφηση 2 ραδιοφωνικών σποτ, τα οποία ήδη μεταδίδονται σε αθηναϊκούς και τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.