- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πώς θα μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων
Μαζί με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή
Ζούμε σ’ ένα κόσμο που συνεχώς αυξάνεται. Μαζί με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή. Μαζί της αυξάνεται και η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού η παραγωγή της τροφής μας σχετίζεται τόσο με την κλιματική αλλαγή, όσο και με την κατασπατάληση φυσικών πόρων. Την ίδια στιγμή μελέτες δείχνουν ότι το 1/3 της παραγόμενης τροφής το πετάμε, μη σκεπτόμενοι όχι μόνο την καταστροφή που προκαλούμε, αλλά ούτε καν το ένα δισεκατομμύριο συνανθρώπων μας που υποσιτίζονται παγκοσμίως.
Στην ΕΕ τα απορρίμματα τροφίμων εκτιμώνται σε περίπου 88 εκατομμύρια τόνους ή σε 173 κιλά ανά ευρωπαίο ετησίως. Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το ελληνικό νοικοκυριό πετάει 99 κιλά τροφίμων το χρόνο. Η παραγωγή και η διάθεση αυτών των τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές αντιστοιχούν σε 170 εκατομμύρια τόνων διοξειδίου του άνθρακα και στην κατανάλωση 26 εκατομμυρίων τόνων διαφόρων πόρων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να περιορίσει τις ποσότητες τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια προτείνει μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν έως και το 50% των αποβλήτων τροφίμων μέχρι το 2030. Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ’ αρχήν να άρει τους υφιστάμενους περιορισμούς στις δωρεές τροφίμων, όπως η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ, αλλά και να δώσει φορολογικά κίνητρα για τη δωρεά τροφίμων. Σημειώνει ακόμη ότι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων με χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς των δωρεών.
Τέλος ένα άλλο θέμα που ανέδειξαν οι ευρωβουλευτές είναι ότι οι καταναλωτές δεν κατανοούν τις ενδείξεις «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως» με αποτέλεσμα να πετούν τα τρόφιμα θεωρώντας τα ληγμένα. Στην πρώτη περίπτωση όμως τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και μετά τη λήξη αλλά όχι στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να βοηθήσουν τους καταναλωτές στην κατανόηση των όρων αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει κατά πόσον θα ήταν επωφελής η αφαίρεση ορισμένων ημερομηνιών για προϊόντα που δεν εμπεριέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.