- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι μελλοντικοί σεφ βάζουν πλώρη για την προστασία των θαλασσών μας
Το WWF Ελλάς δημιουργεί μια νέα γενιά υπεύθυνων επαγγελματιών εστίασης
Κάθε καλοκαίρι στις ψαροταβέρνες επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Ο σερβιτόρος μεταξύ των άλλων εδεσμάτων με καμάρι μας ενημερώνει ότι έχουν και φρεσκότατο γόνο. Με ευγενικό τρόπο προσπαθώ να του εξηγήσω ότι ο γόνος είναι προϊόν παράνομης αλίευσης και δεν θα έπρεπε να τον έχει, αλλά η παρατήρηση δεν φαίνεται να τον ενοχλεί καθόλου. Απ’ την άλλη πλευρά πάντα στις παρέες υπάρχουν και οι λαίμαργοι που ναι μεν ‘συμφωνούν’ μαζί σου αλλά επειδή σε θεωρούν και λίγο γραφικό, σε διακόπτουν λέγοντας «πάει τώρα τα ψαράκια ψαρεύτηκαν, ας τα απολαύσουμε με το ουζάκι μας». Απογοητεύεσαι, σταματάς και σκέφτεσαι ότι η κρίση θα εξακολουθήσει να υπάρχει για πολλά χρόνια σ’ αυτή τη χώρα.
Και τότε έρχεται το WWF Ελλάς με όραμα να δημιουργήσει μια νέα γενιά υπεύθυνων επαγγελματιών εστίασης στη χώρα μας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο παρά μόνο μέσω της εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά λοιπόν στην Ελλάδα η Οργάνωση υλοποιεί σεμινάρια σε επαγγελματικές σχολές γαστρονομίας με θέμα την υπεύθυνη προμήθεια και κατανάλωση ψαρικών και το σημαντικό ρόλο που έχουν οι σεφ στην περαιτέρω διάδοση του μηνύματος.
Στον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων που ήδη υλοποιήθηκε, οι μελλοντικοί σεφ μυήθηκαν στις αρχές της υπεύθυνης προμήθειας ψαρικών. Είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν τις συνέπειες της υπεραλίευσης και ότι αν μείνουμε άπρακτοι σε λίγα χρόνια στις θάλασσες δεν θα υπάρχουν ψάρια. Ταυτόχρονα αντιλήφθηκαν το ρόλο τους στη διάδοση του μηνύματος για υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, όχι μόνο στα εστιατόρια αλλά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι νέοι σεφ μέσα από τα μενού που θα διαμορφώνουν θα είναι σε θέση να ενημερώνουν το κοινό να καταναλώνει ψαρικά στο σωστό μέγεθος και στη σωστή περίοδο. Παράλληλα θα μας ενθαρρύνουν να δοκιμάζουμε λιγότερο εμπορικά είδη, βγάζοντας τα υπεραλιευμένα ψαρικά από τη διατροφή μας.
Η υπεύθυνη της εκστρατείας Fish Forward, στο πλαίσιο της οποίας διεξήχθησαν τα σεμινάρια, κυρία Χρίστη Σωτηρίου θα πει σχετικά: «Η νέα γενιά των σεφ κρατά στα χέρια της το μέλλον των θαλασσών μας. Είναι οι πρεσβευτές αλλά και οι πρωτοπόροι, μέσω των οποίων, περνά η ενημέρωση αλλά και η ‘εκπαίδευση’ του καταναλωτικού κοινού. Με αυτό ως γνώμονα, θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να διοργανώσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω των οποίων η νέα γενιά καταναλωτών, αλλά και επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης θα ενημερωθεί για το πρόβλημα της υπεραλίευσης, αλλά το κυριότερο, για το πώς φροντίζοντας για μια βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα ψαρικών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της».
Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Υπεύθυνο Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF Ελλάς, κ. Γιώργο Παξιμάδη που διεξήγαγε τα σεμινάρια καθώς και με τον κ. Ηλία Μαμαλάκη, πρεσβευτή της εκστρατείας Fish Forward. Η επιτυχημένη πρωτοβουλία αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και σε άλλες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
«Όσο για το μύθο του γόνου; Μόνο ένας σεφ θα μπορούσε να αποκαταστήσει μια για πάντα την αλήθεια, εξηγώντας στο κοινό πως δεν είναι λιχουδιά και δεν πρέπει να καταναλώνεται» θα με καθησυχάσει ο πάντα αισιόδοξος και χαμογελαστός συνάδελφος Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος του γραφείου τύπου του WWF Ελλάς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.