Περιβαλλον

ECOVOICE: Οδικός ενεργειακός χάρτης για το 2050

Στόχοι φιλόδοξοι ή ανεπαρκείς;

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21368-52072.jpg

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αλλά και της γενικευμένης οικονομικής ύφεσης, τα θέματα που συνδέονται με την ενέργεια έχουν πάρει μια νέα διάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον έχουν αρχίσει να ενισχύονται επιλογές όπως η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας αλλά και των εν δυνάμει ενεργειακών πόρων όπως η εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι και έχουν ανακοινωθεί πολιτικές στην κατεύθυνση της ασφάλειας εφοδιασμού και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Ελλάδα πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και να πάρει αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές για τις επόμενες δεκαετίες. Ήδη από το καλοκαίρι του 2010 έχουν υιοθετηθεί οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι και για το 2020. Για το διάστημα από το 2020-2050 το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μελέτησε τρία σενάρια για την μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Τα σενάρια αυτά αποτελούν τον Οδικό Ενεργειακό Χάρτη της χώρας και δόθηκαν στην δημοσιότητα για διαβούλευση.

Οι βασικοί άξονες του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού στηρίζονται στην μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Το πρώτο σενάριο των «Υφιστάμενων πολιτικών» προβλέπει μια μέτρια διείσδυση ΑΠΕ και μέτρια εξοικονόμηση ενέργειας συνεπώς και περιορισμένο επίπεδο μείωσης των εκπομπών CO2. Το σενάριο αυτό δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ούτε αποτελεί την οικονομικότερη εξέλιξη του ενεργειακού τομέα.

Το δεύτερο σενάριο «Μέτρων Μεγιστοποίησης ΑΠΕ» υποθέτει τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο επίπεδο του 100% στην ηλεκτροπαραγωγή , με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60-70% και ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και τις μεταφορές. Το τρίτο σενάριο «Περιβαλλοντικών Μέτρων Ελαχίστου Κόστους» είναι σχεδόν το ίδιο με το δεύτερο σενάριο σε ότι αφορά τις εκπομπές CO2 αλλά υπολογίζει το ποσοστό των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ώστε να εξασφαλιστεί το ελάχιστο κόστος. Τα δύο σενάρια που κυριαρχεί η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας επιτυγχάνουν έως και 70% μείωση των εκπομπών CO2 σε σχέση με το 2005, ενώ ταυτόχρονα συντελούν στη μείωση της εισαγόμενης ενέργειας καθώς και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον ο ηλεκτρισμός θα είναι κυρίαρχος στις επιβατικές μεταφορές μικρής απόστασης, ενώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση των μέσων σταθερής τροχιάς.

Η προσέλκυση επενδύσεων για την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται για το πρώτο σενάριο στα 45 δις ευρώ, στα 80 δις για το δεύτερο και στα 63 δις για το τρίτο.

Σχολιάζοντας τον σχεδιασμό ο συνεκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας δήλωσε: «Το ΥΠΕΚΑ μέσω του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που παρουσίασε, ανοίγει καθυστερημένα τη συζήτηση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα με ένα κείμενο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Θεωρούμε όμως τους στόχους μείωσης εκπομπών ανεπαρκείς μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη ριζικού μετασχηματισμού του ενεργειακού μας μοντέλου. Χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξες στρατηγικές και ολοκληρωμένα σχέδια δράσης για την μείωση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, τη μετάβαση σε μια μετά-λιγνιτική εποχή και την πορεία σε ένα σύστημα ηλεκτρισμού 100% ΑΠΕ το 2050. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την άμεση και έμμεση υποστήριξη σε επενδύσεις που υπονομεύουν την ίδια της τη στρατηγική, όπως η κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων, νέων λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών σταθμών ή οι εξορύξεις πετρελαίου, και να στραφεί σε φιλόδοξα προγράμματα που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα μειώσουν το ενεργειακό μας κόστος και θα συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση με βιώσιμο τρόπο. Ας μιλήσουμε επιτέλους για ενεργειακή αναβάθμιση 100 χιλιάδων κτηρίων και για 100 χιλιάδες ηλιακές στέγες μέσα στην επόμενη πενταετία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.