Περιβαλλον

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21301-51937.jpg

Hμερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ευρώπη και το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ με υψηλούς προσκεκλημένους τον ευρωπαίο επίτροπο για θέματα ενέργειας Günter Oettinger και τον Γερμανό Υφυπουργό Περιβάλλοντος Surgen Becker. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφερόμενος στην προώθηση των ΑΠΕ τις χαρακτήρισε εθνική προτεραιότητα και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καθαρής ενέργειας.

Στην Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γερμανός Υφυπουργός Περιβάλλοντος, έχει γίνει κατανοητό ότι οι ΑΠΕ εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν το κλειδί για την προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική μεγέθυνση και σε νέες θέσεις εργασίας. Για τους λόγους αυτούς η Ευρώπη αναζητά τρόπους να καλύψει τα ενεργειακά της ελλείμματα με καθαρή ενέργεια. Η Ελλάδα διαθέτει 40% περισσότερο ηλιακό δυναμικό από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και θα μπορούσε να αναδειχτεί στον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη.

«Οι ΑΠΕ μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία ανάπτυξης και να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την ύφεση, ωστόσο σκοντάφτουν στις υποδομές» ανέφερε στην ομιλία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Επιπλέον το γεγονός ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης αφού κυμαίνονται από 35-55 λεπτά η κιλοβατώρα συγκριτικά με την Γερμανία που οι τιμές κυμαίνονται από 17-24 λεπτά καθώς και το ασταθές επενδυτικό κλίμα δημιουργούν προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Γερμανός Υφυπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στις επενδύσεις ΑΠΕ στη Γερμανία όπου έχουν αυξηθεί από 6,4% που ήταν πριν από 12 χρόνια σε πάνω από 20% σήμερα, ενώ σκοπεύουν μέχρι το 2020 να φτάσουν το λιγότερο στο 35%. Ο τομέας των ΑΠΕ στη Γερμανία ήδη απασχολεί 370.000 εργαζομένους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων Pairan κ.Dieter Schmitt σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ημερίδας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ενδεχόμενο εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία από οποιαδήποτε ξένη χώρα δεν υπάρχει πουθενά στην γερμανική ενεργειακή ατζέντα μέχρι το 2020, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Γερμανός φορολογούμενος». Αναφερόμενος στις ομιλίες των υπόλοιπων παριστάμενων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα τις χαρακτήρισε ευχολόγια και οραματικές τοποθετήσεις χωρίς να έχει ειπωθεί κάτι επί της ουσίας. «Κινούμαστε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε μια αγορά φωτοβολταϊκών που είναι έτοιμη εδώ και καιρό να προσφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας τον ήλιο και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Όμως, είμαστε κολλημένοι στην αφετηρία ενός μεγαλεπήβολου αλλά ασαφούς σχεδίου, ενώ θα έπρεπε να εστιάσουμε σε χειροπιαστά project άμεσης απόδοσης για την ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε ο κ. Schmitt.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.