- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το Διεθνές Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού με τον τίτλο Urban Futures είναι ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας που οργανώθηκε πρώτη φορά το 2007 από Γάλλους και Γερμανούς τελειόφοιτους σπουδαστές αρχιτεκτονικής. Η θεματολογία των εργαστηρίων κινείται γύρω από τις περιοχές μετεξέλιξης των μητροπολιτικών συγκροτημάτων και επικεντρώνουν σε θέματα ελεύθερων χώρων, συγκοινωνιών, κατοικίας κ.α. Πρόκειται για εντατικές σχεδιαστικές εμπειρίες, εβδομαδιαίας διάρκειας, με πειραματικές μεθόδους και στόχους.
Φέτος το εργαστήριο φιλοξενείται στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», μεταξύ 13 – 19 Νοεμβρίου 2011 και αφορά στη διαμόρφωση ιδεών και προτάσεων για τη μετεξέλιξη του Πάρκου σε ένα σύγχρονο χώρο αναψυχής, δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, εξήντα Γάλλοι, Γερμανοί και Έλληνες φοιτητές συμμετέχουν στο Διεθνές Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού Urban Futures, έτσι ώστε η προβληματική που αναπτύσσεται με βάση τη δυναμική και την προοπτική του Πάρκου να αποτελέσει για πρώτη φορά αντικείμενο διεθνούς μελέτης. Το Εργαστήριο θα επικεντρωθεί σε θέματα ορίων, διόδων, συνδέσεων, προσβασιμότητας, λειτουργικών χώρων και κτιριακών εγκαταστάσεων, φάσεων ανάπτυξης, προστασία του φυσικού οικοσυστήματος του Πάρκου και ένταξή του σε ένα γενικότερο σύστημα αστικού πρασίνου, προώθηση νέων ιδεών σε συνάρτηση πάντα με τους ιδρυτικούς του στόχους.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, από τις 11.00πμ, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης για το κοινό, και παρά την πειραματική τους μορφή αναμένεται να δώσουν την ώθηση για συστηματική μελέτη και σχεδιασμό έτσι ώστε να επανακαθοριστεί ο ρόλος και η λειτουργία του Πάρκου και να αναδειχθεί η κοινωνική και οικολογική σημασία του.
Στο Εργαστήριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Elysée, και διοργανώνεται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Goethe-Institut και την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης & Διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, συμμετέχουν:
Η Αρχιτεκτονική Σχολή Paris – Malaquais, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Duisburg – Essen, η Σχολή Πολεοδόμων του Πανεπιστημίου Dortmund και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
φωτο: αρχείο ορνιθολογικής εταιρίας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.