- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) το πρώτο από τα τρία έργα που εντάσσονται στη δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο – Ζωγραφική επί των τυφλών Όψεων των κτιρίων» που περιλαμβανόταν στο Πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014» και είχε εξαγγελθεί τον Ιούνιο του 2010 από την τότε Υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.
Πρόκειται για την τοιχογραφία στον τυφλό τοίχο του ξενοδοχείου VIENNA, επί της οδού Πειραιώς 20 που είναι Εικαστική Πρόταση του Παύλου Τσάκωνα, απόφοιτου της ΑΣΚΤ, σε σχέδιο αναφοράς του Albert Durer (1506), της οποίας την ζωγραφική μεταφορά/ τοιχογραφία υλοποίησε το εξειδικευμένο συνεργείο τοιχογράφων –ζωγράφων Αδελφών Κρέτση σε συνεργασία με τον τοιχογράφο - ζωγράφο Μανώλη Αναστασάκο. Τα άλλα δύο έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι σε κτήρια της οδού Κριεζώτου στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της οδού Κασομούλη στις εργατικές κατοικίες.
Οι δράσεις του Προγράμματος «Αθήνα-Αττική 2014» ευελπιστούν σ’ ένα επαναπροσδιορισμό της πόλης και των λειτουργιών της, θεωρώντας χρήσιμη και σημαντική την ενεργοποίηση του πολίτη ώστε να δραστηριοποιηθεί και να κάνει δικό του ζήτημα την σχέση του με την πόλη και τον δημόσιο χώρο. Με αυτήν την εικαστική παρέμβαση επί της οδού Πειραιώς, το ΥΠΕΚΑ στοχεύει στο άνοιγμα ενός διαλόγου με τον κάτοικο, τον περαστικό, τον έμπορο, τον ξενοδόχο, τον τουρίστα και γενικότερα τον χρήστη της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την καταγραφή απόψεων και προτάσεων που αφορούν την δυσλειτουργία του υποβαθμισμένου κέντρου πόλης και τα προβλήματα της καθημερινής διαβίωσης του πολίτη σε αυτό.
Οι Εικαστικές παρεμβάσεις με τοιχογραφίες στο δημόσιο εξωτερικό χώρο, έχουν από τη φύση τους ένα σχετικά εφήμερο μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (κατά μέσο όρο δέκα έτη). Αποσκοπούν δε περισσότερο, αφού λειτουργήσουν σε διάλογο με τους πολίτες, σε κάποιο βάθος χρόνου, να αφομοιωθούν σαν καλλιτεχνικές προτάσεις, να χαρακτηρίσουν αισθητικά και αναμορφωτικά μια περιοχή σαν τοπόσημα, και αφού βιωθούν να αντικατασταθούν από διάδοχες συνθέσεις άλλων καλλιτεχνών. Πρόκειται για έργα μεσοπρόθεσμης διάρκειας.
Το ΥΠΕΚΑ πιστεύει ότι προωθώντας ανάλογες δράσεις, με χαμηλό κόστος υλοποίησης, σε άλλα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η πόλη θα γίνει θελκτικότερη, θα βελτιωθεί η λειτουργία της εικόνας της και θα δοθεί έμφαση στα θέματα καθημερινότητας και ποιότητας του Δημόσιου Χώρου. Επίσης, θα ωριμάσουν περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις (εξοπλισμός πόλης, ασφάλεια/προστασία πεζοδρομίων, εμπλουτισμός δημόσιου χώρου με πολιτιστικά στοιχεία, φύτευση, απομάκρυνση επαγγελματικών και λοιπών πινακίδων, απαγόρευση στάθμευσης σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, κλπ) αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας αναπλάσεις που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τη μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσής του, ο αγαπημένος καρχαρίας της Μπουσάν επιστρέφει διαρκώς
Οι νεές προβλέψεις του ΟΗΕ
Η ιστορία μιας θάλασσας από πλαστικό, μιας κόκκινης ντομάτας και ενός απρόσμενου αγροτικού θαύματος.
Ο The Krank εξηγεί πώς γεννήθηκε η εικαστική παρέμβαση που προειδοποιεί για την απειλή των εξορύξεων
Η Σοφία Αξωνίδη του WWF Ελλάς εξηγεί γιατί η βιώσιμη διατροφή ξεκινά από το καθημερινό μας τραπέζι
Η αποκατάσταση μίας περιοχής μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά δεν σταματά, όταν σβήσουν οι φλόγες
Tα μέτρα παρέμβασης του ΥΠΑΑΤ
«Η Ανθεκτικότητα Ξεκινά από το Σπίτι». Όλοι αξίζουν ένα σπίτι που είναι ασφαλές, οικονομικά προσιτό και ικανό να αντέξει τους κινδύνους γύρω του
Επιστήμονες προειδοποιούν για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επιβίωση και την αναπαραγωγή των ειδών
Διευρύνεται το Εθνικό Πάρκο σε 37.544 εκτάρια με αυστηρότερες ζώνες προστασίας
Ένα ξεχωριστό λαβράκι, μας μιλάει για την ιστορία του
Η ΕΕ καλείται να στηρίξει τη χημική βιομηχανία χωρίς να αποδυναμώσει την προστασία για περιβάλλον, υγεία και κλίμα
Οι ωκεανοί στους πόλους θερμαίνονται με πρωτοφανή ταχύτητα
Πόσο βαθιά μπορεί να διεισδύσει στο ανθρώπινο αναπνευστικό
Έκθεση του FAO προειδοποιεί για τους κινδύνους στην επισιτιστική ασφάλεια
Δωρεάν δράσεις στις 3 και 4 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν την άγρια ζωή της Ελλάδας
Μελέτη στην Κένυα αποκαλύπτει ότι επιλέγουν βότανα για τους ίδιους και τα μικρά τους
Η παράξενη τεχνική του Μπαμπλς
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.