- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
ECOVOICE: Υποθέσεις μιας δεκαετίας
Υπόθεση μόνο της τελευταίας δεκαετίας άρχισε να γίνεται το περιβάλλον για τους Έλληνες.
Υπόθεση μόνο της τελευταίας δεκαετίας άρχισε να γίνεται το περιβάλλον για τους Έλληνες. Τόσο για την πολιτεία όσο και για τους πολίτες. Και για την μεν πολιτεία μάλλον περισσότερο ήταν μια τυπική υποχρέωση προς τις δεσμεύσεις της στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ενίοτε τις παραβίαζε για τους δε πολίτες μια μόδα της εποχής για μια μερίδα, ευκαιρία για κέρδος για μια άλλη και μια αξία που πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί για τους πιο ρομαντικούς.
Παρ’ όλη την χλιαρότητα όμως που αντιμετωπίσαμε σαν κοινωνία το θέμα περιβάλλον όλο και περισσότεροι πολίτες ευαισθητοποιούνται απέναντι στην προστασία του και δεν σφυρίζουν αδιάφορα σε ότι συμβαίνει γύρω τους. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η έκθεση της Ορνιθολογικής Εταιρείας που καταγράφει τις καταγγελίες που έκαναν πολίτες την δεκαετία 2000-2010 και αποτέλεσαν σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης για ανάληψη δράσης από την περιβαλλοντική οργάνωση. Είναι πάντως εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι πολίτες στο μεγαλύτερο ποσοστό προτιμούν να κάνουν την καταγγελία σε μια περιβαλλοντική οργάνωση και όχι στην αρμόδια υπηρεσία. Αυτό δείχνει την δυσπιστία των πολιτών απέναντι στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Σημαντικό επίσης είναι ότι το 40% των καταγγελλόντων θέλει να κρατά την ανωνυμία του.
Μέσα σ’ αυτή την δεκαετία η Ορνιθολογική Εταιρεία κατέγραψε 332 καταγγελίες από τις οποίες οι 182 κρίθηκαν βάσιμες και σημαντικές για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους και αποτέλεσαν αντικείμενο χειρισμού. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών έρχεται μετά το 2007 γεγονός που μαρτυρεί ότι η καλύτερη ενημέρωση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο ευαισθητοποιεί τους πολίτες αλλά κάνει ολοένα επιτακτικότερο το κοινωνικό αίτημα για την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής. Πρώτη περιοχή σε καταγγελίες είναι η περιφέρεια Αττικής με καταγγελίες που αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους την παράνομη αγοραπωλησία άγριων πουλιών και τις άσχημες συνθήκες αιχμαλωσίας τους από καταστήματα πώλησης κατοικίδιων. Επίσης πολλές είναι και οι καταγγελίες για τις λίγες εναπομείναντες φυσικές περιοχές της Αττικής που κινδυνεύουν από την οικιστική και εμπορική ανάπτυξη. Ακολουθεί σε αριθμό καταγγελιών η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου παρατηρείται εξίσου έντονα το φαινόμενο της οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης και τέλος η Δυτική Ελλάδα για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων. Από αυτές τις καταγγελίες το 60% αφορά περιοχές NATURA που θα έπρεπε να προστατεύονται από το κράτος. Πως όμως να προστατευτούν από το κράτος όταν και το ίδιο εμπλέκεται στις καταγγελίες των πολιτών. Το 12% των υποθέσεων αφορά Υπουργεία τα οποία εμπλέκονται σε αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις μεγάλων έργων με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και από τη μια πλευρά βέβαια είναι οι γνωστές «πελατειακές σχέσεις» από την άλλη πλευρά δεν πρέπει η οικονομική κρίση να γίνει περιβαλλοντική κρίση υπό την πίεση των επενδύσεων.
Το ελπιδοφόρο από την έκθεση της Ορνιθολογικής είναι η θετική έκβαση που είχε η πλειοψηφία των υποθέσεων, ιδιαίτερα αυτών που αφορούσαν στην υποβάθμιση βιοτόπων λόγω παραγωγής ενέργειας. «Το 80% των περιπτώσεων που έχουν ελέγξει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι από καταγγελίες της Ορνιθολογικής» επισημαίνει η ειδική Γραμματέας Καραβασίλη Μαργαρίτα και συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι μεγάλη η δύναμη που έχουν οι πολίτες στο να ασκήσουν πίεση για να δουλέψουν οι μηχανισμοί του κράτους. Αυτό όμως προϋποθέτει ενημέρωση των πολιτών και των πολιτικών για το τι σημαίνει ισορροπία στη φύση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Το κουνούπι-τίγρης και οι νέες απειλές
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
Eνώ οι πωλήσεις φυτικών κρεάτων έχουν πέσει, αρκετές start-ups έχουν κλείσει και οι επενδυτές έχουν πατήσει φρένο
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις
Μελέτη βρίσκει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και αλλαγής γονιδίων
Η αποδοχή του ηγετικού ρόλου της χώρας στην COP30
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από drones και ειδικές συσκευές εντοπισμού
Δεν υπάρχει σχέδιο Β' γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β'
Ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία
Σημαντικός παράγοντας είναι και ό,τι προστίθεται
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.