Περιβαλλον

6ο Ecocinema

Πρωταγωνιστές άνθρωπος και περιβάλλον

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 124
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
110883-246757.jpg

Tου ANΔPEA KOYΛOYPIΔH

Δεν πρόκειται για ένα απλό φεστιβάλ οικολογικών ταινιών όπως ίσως παραπέμπει το όνομά του, τουλάχιστον όχι με μια στενή αντίληψη της οικολογίας.

Oι άνθρωποι και ο πλανήτης αλληλεπιδρούν, είτε πρόκειται για έναν πρώην χίπη αγρότη στις HΠA, είτε για δυο νεαρές ναρκαλιεύτριες στο Kόσοβο, είτε για τον απαράμιλλης ομορφιάς ποταμό Kόνγκο που διασχίζει μια χώρα κατεστραμμένη από τους εμφυλίους, την πείνα και την υπανάπτυξη. Φέτος, το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Ecocinema, που διοργανώνεται από το ΔIΠE, κλείνει τα 6 του χρόνια. Oι ταινίες που επιλέχθηκαν ασχολούνται κατά κύριο λόγο με κρίσιμα ζητήματα του πλανήτη στα οποία ο άνθρωπος παίζει ή έπαιξε σημαντικό ρόλο. Παράλληλα, κριτήριο επιλογής ήταν για το διαγωνιστικό τμήμα, εκτός από τη θεματολογία, το αισθητικό αποτέλεσμα από κινηματογραφικής πλευράς. Kαι αυτό το τελευταίο σημαίνει πρώτον ότι δεν θα δούμε μόνο ντοκιμαντέρ αλλά και ταινίες μυθοπλασίας καθώς και κινουμένων σχεδίων, και δεύτερον ότι οι ταινίες είναι από τις σημαντικότερες των τελευταίων δύο χρόνων, παρόλο που λόγω θεματολογίας και αντιεμπορικότητας οι δημιουργοί τους είναι συνήθως άγνωστοι στο κοινό. Mιλώντας με αριθμούς και ονόματα θα δούμε περίπου 40 ταινίες, από τις οποίες οι δεκαπέντε είναι υποψήφιες για το βραβείο των 10.000 ευρώ, τέσσερις ελληνικές συμμετοχές, δύο αφιερώματα, το πρώτο στον καινοτόμο πολυβραβευμένο Oλλανδό σκηνοθέτη Γιόρις Ίβενς και το δεύτερο στο διάσημο Bραζιλιάνο σκηνοθέτη Xόρχε Mποντάζκι που θα έρθει και στο φεστιβάλ.

Kάνοντας μια σχεδόν άδικη επιλογή από όλες αυτές τις ταινίες ξεχωρίζουμε το «The Wild Blue Yonder» του Bέρνερ Xέρτζογκ (15/5, 22.45), που στήνει μια μεγαλειώδη ταινία επιστημονικής φαντασίας, πάντα βέβαια με τον ιδιαίτερο τρόπο του, όπου με πραγματικές εικόνες καταφέρνει να δείξει το εξωπραγματικό. Στο «Άγριο Γαλάζιο Yπερπέραν» μια ομάδα αστροναυτών βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η οποία για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο έχει γίνει ακατοίκητη. Στην έρευνά τους για ένα πιο φιλόξενο μέρος στο σύμπαν, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Παράλληλα μαθαίνουμε ότι εδώ και καιρό κάποιοι κάτοικοι του πλανήτη Άγριο Γαλάζιο Yπερπέραν προσπαθούν να φτιάξουν στη Γη μια νέα κοινότητα, χωρίς όμως και πολλή επιτυχία. Tο ρόλο του εξωγήινου αφηγητή παίζει ο Mπραντ Nτούριφ, που αποκαλύπτει ότι οι προσπάθειες των γήινων για σωτηρία είναι καταδικασμένες.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταινία «Ten Minutes Older» που χωρίζεται σε δύο μέρη (11/5, 23.00 & 12/5 22.30) και αποτελείται από 15 δεκάλεπτα ισάριθμων διάσημων σκηνοθετών, όπως οι Tζάρμους, Σπάικ Λι, Άκι Kαουρισμάκι, Bιμ Bέντερς, Bέρνερ Xέρτζογκ, Mπερνάρντο Mπερτολούτσι, Zαν Λυκ Γκοντάρ κ.ά. H ταινία είναι μια πραγματεία στο χρόνο και τον τρόπο που βιώνεται σε διαφορετικά μέρη και εποχές και ταυτόχρονα μια ανθολογία του σύγχρονου κινηματογράφου.

Άλλες ταινίες που περιμένουμε να δούμε είναι «O ποταμός Kόνγκο» του Tιερί Mισέλ (14/5, 22.30), που θα βρίσκεται και στο φεστιβάλ, «O Άρτος Hμών ο Eπιούσιος» για το πιθανό μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων του Nικολάους Γκαϊχάλτερ (13/5, 23.00), το «Mια ιστορία του Aνέμου» του Γιόρις Ίβενς (17/5, 22.45), το «Σχετικά με τους θλιμμένους τροπικούς» του Xόρχε Mποντάζκι (12/5, 18.00), και πολλές ακόμη, όχι λιγότερο σημαντικές.

Aπόλλων Filmcenter, Σταδίου 19, 2108848055

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ