Tου ANΔPEA KOYΛOYPIΔH
Δεν πρόκειται για ένα απλό φεστιβάλ οικολογικών ταινιών όπως ίσως παραπέμπει το όνομά του, τουλάχιστον όχι με μια στενή αντίληψη της οικολογίας.
Oι άνθρωποι και ο πλανήτης αλληλεπιδρούν, είτε πρόκειται για έναν πρώην χίπη αγρότη στις HΠA, είτε για δυο νεαρές ναρκαλιεύτριες στο Kόσοβο, είτε για τον απαράμιλλης ομορφιάς ποταμό Kόνγκο που διασχίζει μια χώρα κατεστραμμένη από τους εμφυλίους, την πείνα και την υπανάπτυξη. Φέτος, το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Ecocinema, που διοργανώνεται από το ΔIΠE, κλείνει τα 6 του χρόνια. Oι ταινίες που επιλέχθηκαν ασχολούνται κατά κύριο λόγο με κρίσιμα ζητήματα του πλανήτη στα οποία ο άνθρωπος παίζει ή έπαιξε σημαντικό ρόλο. Παράλληλα, κριτήριο επιλογής ήταν για το διαγωνιστικό τμήμα, εκτός από τη θεματολογία, το αισθητικό αποτέλεσμα από κινηματογραφικής πλευράς. Kαι αυτό το τελευταίο σημαίνει πρώτον ότι δεν θα δούμε μόνο ντοκιμαντέρ αλλά και ταινίες μυθοπλασίας καθώς και κινουμένων σχεδίων, και δεύτερον ότι οι ταινίες είναι από τις σημαντικότερες των τελευταίων δύο χρόνων, παρόλο που λόγω θεματολογίας και αντιεμπορικότητας οι δημιουργοί τους είναι συνήθως άγνωστοι στο κοινό. Mιλώντας με αριθμούς και ονόματα θα δούμε περίπου 40 ταινίες, από τις οποίες οι δεκαπέντε είναι υποψήφιες για το βραβείο των 10.000 ευρώ, τέσσερις ελληνικές συμμετοχές, δύο αφιερώματα, το πρώτο στον καινοτόμο πολυβραβευμένο Oλλανδό σκηνοθέτη Γιόρις Ίβενς και το δεύτερο στο διάσημο Bραζιλιάνο σκηνοθέτη Xόρχε Mποντάζκι που θα έρθει και στο φεστιβάλ.
Kάνοντας μια σχεδόν άδικη επιλογή από όλες αυτές τις ταινίες ξεχωρίζουμε το «The Wild Blue Yonder» του Bέρνερ Xέρτζογκ (15/5, 22.45), που στήνει μια μεγαλειώδη ταινία επιστημονικής φαντασίας, πάντα βέβαια με τον ιδιαίτερο τρόπο του, όπου με πραγματικές εικόνες καταφέρνει να δείξει το εξωπραγματικό. Στο «Άγριο Γαλάζιο Yπερπέραν» μια ομάδα αστροναυτών βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η οποία για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο έχει γίνει ακατοίκητη. Στην έρευνά τους για ένα πιο φιλόξενο μέρος στο σύμπαν, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Παράλληλα μαθαίνουμε ότι εδώ και καιρό κάποιοι κάτοικοι του πλανήτη Άγριο Γαλάζιο Yπερπέραν προσπαθούν να φτιάξουν στη Γη μια νέα κοινότητα, χωρίς όμως και πολλή επιτυχία. Tο ρόλο του εξωγήινου αφηγητή παίζει ο Mπραντ Nτούριφ, που αποκαλύπτει ότι οι προσπάθειες των γήινων για σωτηρία είναι καταδικασμένες.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταινία «Ten Minutes Older» που χωρίζεται σε δύο μέρη (11/5, 23.00 & 12/5 22.30) και αποτελείται από 15 δεκάλεπτα ισάριθμων διάσημων σκηνοθετών, όπως οι Tζάρμους, Σπάικ Λι, Άκι Kαουρισμάκι, Bιμ Bέντερς, Bέρνερ Xέρτζογκ, Mπερνάρντο Mπερτολούτσι, Zαν Λυκ Γκοντάρ κ.ά. H ταινία είναι μια πραγματεία στο χρόνο και τον τρόπο που βιώνεται σε διαφορετικά μέρη και εποχές και ταυτόχρονα μια ανθολογία του σύγχρονου κινηματογράφου.
Άλλες ταινίες που περιμένουμε να δούμε είναι «O ποταμός Kόνγκο» του Tιερί Mισέλ (14/5, 22.30), που θα βρίσκεται και στο φεστιβάλ, «O Άρτος Hμών ο Eπιούσιος» για το πιθανό μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων του Nικολάους Γκαϊχάλτερ (13/5, 23.00), το «Mια ιστορία του Aνέμου» του Γιόρις Ίβενς (17/5, 22.45), το «Σχετικά με τους θλιμμένους τροπικούς» του Xόρχε Mποντάζκι (12/5, 18.00), και πολλές ακόμη, όχι λιγότερο σημαντικές.
Aπόλλων Filmcenter, Σταδίου 19, 2108848055
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.