Life in Athens

Community Club: Η λέσχη που θες και εσύ να γίνεις μέλος

Αν βαρέθηκες να πηγαίνεις για ποτό, βρήκαμε τι θα κάνεις πλέον τις Παρασκευές σου (και όχι μόνο)

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Community Club, η λέσχη που θες και εσύ να γίνεις μέλος

Community Club: Η ιστορία δύο κοριτσιών από τη Ρωσία που δημιούργησαν μια viral λέσχη στη Κηφισιά.

Η Μαρία και η Ευγενία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Μόσχα. Γνωρίστηκαν όμως σε ένα summer camp στην Οξφόρδη όπου τους είχαν στείλει οι γονείς τους για να τελειοποιήσουν τα αγγλικά τους όταν ήταν δεκατεσσάρων. Ύστερα από χρόνια σπούδασαν μαζί στο Moscow State University, Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες αντίστοιχα, ώσπου η Μαρία σε ένα ταξίδι της στην Αγγλία γνώρισε τον Έλληνα πλέον σύζυγό της και μετακόμισαν στην Ελλάδα. Λίγα χρόνια μετά την ακολούθησε και η Ευγενία που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον καλύτερο του φίλο. Έχοντας χτίσει λοιπόν μια όμορφη ζωή στην Ελλάδα και δύο πολύ ευτυχισμένες οικογένειες, σε ένα καθημερινό ανοιξιάτικο καφέ, μοιράστηκαν η μία με την άλλη την ίδια ιδέα. Γιατί να μην φτιάξουν μια λέσχη όπου μπορείς να γνωρίσεις κόσμο και να κάνεις διασκεδαστικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες; 

Community Social Club, η λέσχη που θες και εσύ να γίνεις μέλος

Η Ευγενία το είχε σκεφτεί ως μια κοινότητα μαμάδων που παρά την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, βρίσκουν λίγο χρόνο να χαλαρώσουν μέσα στην καθημερινότητα, αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι είναι δύσκολο να συντονίσεις τα προγράμματα των μαμάδων και σίγουρα… να τις εντυπωσιάσεις. Η Μαρία ήθελε να δημιουργήσουν ένα “Intellectual club”, κάτι που όπως μου είπαν είναι πολύ συνηθες στη Μόσχα. «Στη Ρωσία η πολιτιστική καλλιέργεια και οι γνώσεις γενικής παιδείας είναι πολύ σημαντικές για τις κοινωνικές σου συναναστροφές. Ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει ένα πολύ διάσημο βιβλίο ή δεν έχεις ιδέα για πολιτική, είναι αφορμή για κάποιου είδους περιφρόνηση». Τι είναι όμως αυτό το κλαμπ θα με ρωτήσετε. Αναφερόμαστε σε μια επιμορφωτική λέσχη με ομιλίες από ειδικούς σε διαφορετικές επιστήμες όπως πολιτική, κοινωνιολογία, ψυχολογία, ιστορία κ.ά. 

Ξεκίνησαν με αυτή την ιδεά λοιπόν αλλά άμεσα αντιληφθηκαν ότι στην Ελλάδα, με την χαρακτηριστική κουλτούρα που διαθέτει ο λαός της, είναι αρκετά δύσκολο να περάσουν αυτή την νοοτροπία και να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση. Έτσι, αποφάσισαν να τα συνδυάσουν δημιουργώντας το “Community Club”. Κεντρική δραστηριότητα της λέσχης επέλεξαν να είναι το “Tipsy Αrt Nights, δηλαδή βραδιές ζωγραφικής (μια ιδέα που αρχικά προοριζόταν για το κλαμπ των μαμάδων), αλλά το εμπλούτισαν και με διάφορες άλλες δράσεις, εργαστήρια αλλά και ομιλίες για να καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα ενδιαφερόντων. 

Community Club: Γιατί να γίνεις και εσύ μέλος

Μια ιδέα που ξεκίνησε από έναν απλό καφέ και μέσα σε ένα καλοκαίρι με πολύ babysitting και brainstorming, όπως είπαν και ίδιες, πήρε αμέσως αμέσως σάρκα και οστά και μέσα σε 4 μήνες γνώρισε τεράστια επιτυχία στα social media, και ιδιαίτερα στο Tik Tok. «Για να είμαστε ειλικρινείς δεν το γνωρίζαμε καν υπάρχουν βιντεάκια από το κλαμπ στο TikTok γιατί ανήκουμε σε μια άλλη γενιά και δεν είχαμε καν λογαριασμό. Μια φίλη μου μας το έστειλε και φυσικά χαρήκαμε πολύ που ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημα μας» ανέφερε η Ευγενία. 

Παρόλο που τις δράσεις του Community Club μπορούν να λάβουν χώρα οπουδήποτε -ακόμα και σε κάποιο ιδιωτικό event- έχουν και το δικό τους σπίτι, το Ισόγειο Art Space, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το καφέ Μέντα στην Κηφισιά. Ένας χώρος που δεν ήταν προσβάσιμος στο κοινό, πλέον φιλοξενεί όλες τα εργαστήρια και τις ομιλίες της λέσχης. Η Ευγενία μου εκμυστηρεύτηκε ότι «Όταν τον βρήκε η Μαρία στο διαδίκτυο δεν μου γέμιζε το μάτι, αλλά σκέφτηκα τι πιο καλλιτεχνικό από έναν industrial, hippie χώρο; Με τον καιρό το αγαπήσαμε όμως όπως και την ιδιοκτήκτρια, Τζίνα Δελλασούδα, που μας έχει βοηθήσει πραγματικά πάρα πολύ και μας εμπνέει καθημερινά. Στην αρχή είχε και αυτή τις αμφιβολίες της αλλά επειδή είναι και η ίδια καλλιτέχνης, πίστεψε πολύ σε εμας και μας ενθαρρύνει συνεχώς να κάνουμε νέα πράγματα». 

Σε αυτή τη λίστα παράλληλων δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνεται και το “Community Talks“, αλλά και εργαστήρι κεραμικής ή δημιουργίας ενός μοναδικού κεριού ή ακόμα και wine tasting. Αν γίνεις μέλος του λοιπόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μάθεις πράγματα, θα γνωρίσεις κόσμο και θα χαλαρώσεις. Πολλές φορές έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι μια ομιλία με διδακτικό περιεχόμενο είναι σαν να γυρνάς πίσω στα θρανία, αλλά εδώ θα ανακαλύψετε πως δεν διαφέρει πολύ από μια φιλική συζήτηση. Αυτό όμως ήταν και για εκείνες το δυσκολότερο κομμάτι, να πείσουν τον κόσμο να παραβρεθεί σε δραστηριότητες ξένες για εκείνους. 

Community Social Club, η λέσχη που θες και εσύ να γίνεις μέλος

«Δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι μαθημένοι να πληρώνουν για κάτι που δεν είναι απτό, όπως η γνώση. Η προετοιμασία που κάνει ένας καθηγητής και η έρευνα για να παρουσιάσει ένα θέμα δεν αναγνωρίζεται και συνεπώς είναι πολύ περιορισμένο το κοινό που προσελκύουμε. Κάποια θέματα επικαιρότητας όμως, όπως η κατάσταση στη Γαζα, είχαν πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση. Για μια δραστηριότητα όπως τα κεραμικά όμως ή τα candle workshops, λόγω του χειροπιαστου αποτελέσματος η τιμή δεν τους απασχολεί» αναφέρε η Μαρία. «Ακόμα και στα tipsy art nights, πολλοί άνθρωποι έρχονται φοβισμένοι ότι επειδή δεν ξέρουν να ζωγραφίσουν δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε εξηγώντας τους πως δεν χρειάζεται κάποιο ταλέντο, γνώσεις, ούτε καν να έχεις ξαναπιάσει πινέλο στα χέρια σου! Έτσι και αλλιώς έχεις όλο το χρόνο στη διάθεση του γιατί η δραστηριότητα κρατάει 2 με 3 ώρες (κάθε Παρασκευή στις 7μμ και κάθε άλλη Κυριακή στις 6μμ) και η εκπαιδεύτρια μας, Έλενα Παπαδοπούλου, είναι πολύ αναλυτική και κατατοπιστική» συμπλήρωσε η Ευγενία.

Κάπου εδώ τους ζήτησα να μου αφηγηθούν την αγαπημένη τους στιγμή από την αρχή του πρότζεκτ. Όπως μου είπαν, ακούνε πολύ συχνά όμορφα σχόλια, κάτι σαν «αυτή ήταν μια από τις αγαπημένες μου Παρασκευές», και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση και ομορφότερη τους ανάμνηση. Επίσης χαίρονται να βλέπουν πολλά ζευγάρια που κάνουν μαζί τα εργαστήρια ή σαν ραντεβού έκπληξη στους συντρόφους τους. 

«Χαιρόμαστε πολύ να βλέπουμε και επαγγελματίες ζωγράφους να παρευρίσκονται στα Τipsy Αrt Νights και να εμπνέονται από τις οδηγίες καθοδήγησης και την εκάστοτε θεματική, δημιουργώντας κάτι εντελώς δικό τους» τόνισε η Ευγενία. 

«Έχουμε και αστείες στιγμές όμως, όπως τότε που ήρθε ένας άνδρας να ρωτήσει πως λένε μια κοπέλα που είχε γνωρίσει σε ένα μπαρ γιατί το μόνο που ήξερε για αυτή ήταν ότι είχε έρθει να ζωγραφίσει εδώ!» είπε γελώντας η Μαρία.

Community Social Club, η λέσχη που θες και εσύ να γίνεις μέλος

Μέρος των δράσεων είναι και “Book Club“, οποίο είναι μια φιλανθρωπική προτωβουλία που πήραν μαζί με τη φίλη και συνεργάτιδα τους Katerina Zherebtsova, ιδρύτρια του The BC Book Club. Μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών, τα μέλη συγκενρώνονται μία φορά το μήνα και αναλύουν 6 βιβλία, με 60% των κερδών να διατίθενται στο The Pomegranate Project, μέρος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών, Action for Women, στηρίζοντας έτσι τις γυναίκες πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου.

Για το μέλλον εύχονται να διευρήνουν το target group τους, το οποίο προς το παρόν απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες 25 εως 40 ετών, χωρίς παιδιά και πολλές υποχρεώσεις, που εκτιμούν την έννοια του προσωπικού χρόνου. Θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται να μάθουν νέες δεξιότητες, να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιηθούν, αλλά και ένα μέρος για τους μετανάστες που θα μπορούν να γνωρίσουν φίλους και να μην νιώθουν ξένοι. Αντίστοιχα θέλουν να δώσουν ζωή στα βόρεια προάστια όπου οι διαθέσιμες δραστηριότητες είναι ελάχιστες. Αν και βρίσκονται ακόμα σε ένα πειραματικό στάδειο, ονειρεύονται ένα φιλόξενο περιβάλλον χωρίς στερότυπα που θα τρέχουν προγράμματα για όλες τις ηλικίες, για όλα τα ενδιαφέροντα, κάθε ημέρα, και θα απαρτίζεται από ανθρώπους ανοιχτόμυαλους, που πιστεύουν στην νοητική και ψυχολογική εξέλιξη και δεν περιμένουν την αλλαγή να έρθει από μόνη της, αλλά ξεκινούν πρώτα από τον εαυτό τους.  

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Community Club: Ισόγειο Art Space, Κηφησιά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ