Life in Athens

Οι πρώτες αγάπες μπαίνουν στο αρχείο;

Το θεματικό εργαστήρι του ΠΙΟΠ για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια προσπάθεια αντίληψης της Ιστορίας με έναν πιο οικείο τρόπο

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Οι πρώτες αγάπες μπαίνουν στο αρχείο;»: Το θεματικό εργαστήρι του ΠΙΟΠ για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει θεματικό εργαστήρι για ενήλικες στις 14 Φεβρουαρίου 2024 στις 17:30 με θέμα τις προσωπικές ιστορίες αγάπης 

Άραγε θυμάσαι ποιος ήταν ο πρώτος σου παιδικός έρωτας που ανταλλάζετε ραβασάκια στο διάλειμμα; Ποιο ήταν το πρώτο σου φιλί, η πρώτη σου επαφή, η πρώτη σου ερωτική απογοήτευση;  Πώς την ξεπέρασες; Μπήκες στο πρώτο αεροπλάνο, κοιτούσες με δάκρυα τα γράμματα σας ή βγήκες με φίλους προσπαθώντας να ξεχάσεις; Τις ίδιες απορίες έχει και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τις οποίες  μας παροτρύνει να απαντήσουμε, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. Με ένα θεματικό εργαστήρι για ενήλικες,  με τίτλο «Οι πρώτες αγάπες μπαίνουν στο αρχείο;», μας καλεί να αναπολήσουμε στιγμές που γράφτηκαν στην προσωπική μας ιστορία και να τις μοιραστούμε, αποκτώντας έτσι και μια αντίληψη για την Ιστορία γενικότερα.

«Οι πρώτες αγάπες μπαίνουν στο αρχείο;», το θεματικό εργαστήριο του ΠΙΟΠ με αφορμή τον Άγιο Βαλεντίνο

Οι συμμετέχοντας (περίπου 30 άτομα), με αφορμή τον Άγιο Βαλεντίνο, και με την καθοδήγηση της ιστορικού-αρχαιολόγου Ειρήνης Πυρπάσου, θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν στιγμές, τραγούδια, επιστολές, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά τεκμήρια από το παρελθόν και να διηγηθούν τις ιστορίες της δικής τους πρώτης αγάπης. Θα έρθουν σε επαφή με τεκμήρια από το ιστορικό αρχείο του ΠΙΟΠ, πίνακες, προφορικές μαρτυρίες επικεντρωμένες στην ερωτική ζωή, μουσικά ακούσματα άλλων δεκαετιών, επιστολές λογοτεχνικού χαρακτήρα, που θα τους κάνουν να αποκτήσουν εμπιστοσύνη με το περιβάλλον σε μια προσπάθεια να «ανοιχτούν». Θα ανασύρουν  μνήμες «από το συρτάρι» και θα ενώσουν τα στοιχεία σε «κολλάζ» σε μια διαδικασία αυτογνωσίας.

Τελειώνοντας από αυτό τον διάλογο και την ανταλλαγή βιωμάτων, σκοπός είναι να γυρίσουν σπίτι, να ψάξουν να βρουν τα σκορπισμένα ίχνη τους και να τα διατηρήσουν στο προσωπικό τους αρχείο. Άλλωστε κάθε στιγμή, κάθε ημέρα, κάθε χρόνο προστίθενται στη ζωή μας εμπειρίες –ερωτικές και μη- και γεννιούνται τα αντίστοιχα κομμάτια αυτών, τα οποία και καλούμαστε να συλλέξουμε. Μόνο έτσι μπορεί να διαφυλαχθεί και να μείνει «ζωντανή» η προσωπική μας ζωή, διατηρώντας αρχείο.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ιστορία. «Οι προσωπικές μας ιστορίες αφήνουν τα ίχνη τους, όπως και η Ιστορία και οι αρχειακές πηγές», μου εξηγεί η Ελένη Μπενέκη, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Ιστορικού Αρχείου. Κάθε άνθρωπος και κάθε συνθήκη αφήνουν το στίγμα τους πάνω μας. Από καμία κατάσταση δε βγαίνουμε ίδιοι. Αντιθέτως κινούμαστε, εξελισσόμαστε. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ιστορία. Είναι αεικίνητη και αέναη. Μεταβάλλεται, εμπλουτίζεται και κάποιες φορές επαναλαμβάνεται.

Μέσα από αυτό το διαφορετικό θεατρικό εργαστήρι, στόχος είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν πιο κοντά με την Ιστορία και να αναπτύξουν συνείδηση και κουλτούρα γύρω από αυτή με ένα πιο οικείο τρόπο. Είναι μια προσπάθεια του Ιδρύματος να κατανοήσουν πώς δρα και να αποκτήσουν μια πιο στενή σχέση μαζί της με εργαλείο το προσωπικό αρχείο του καθενός. Να κατανοήσουν την ανάγκη και αξία του ατομικού στοιχείου και μέσα από αυτό, του συλλογικού.

Αν έψαχνες, ένα διαφορετικό τρόπο να γιορτάσεις τον Άγιο Βαλεντίνο, τώρα ξέρεις ποιος είναι αυτός. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 10:00-17:00.

Το εργαστήρι «Οι πρώτες αγάπες μπαίνουν στο αρχείο;» πραγματοποιείται σε συνέχεια μιας σειράς εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες που πραγματοποιούνται κάθε τόσο από το ΠΙΟΠ.

Κτίριο ΠΙΟΠ, Ταύρος

Infos
«Οι πρώτες αγάπες μπαίνουν στο αρχείο;»
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, στο κτρήριο του Ιδρύματος, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ