- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ιστορική πλατεία Καλλιγά στα Κάτω Πατήσια απέκτησε νέο πρόσωπο
Αναβαθμίζεται ένα αληθινό ορόσημο της μεταπολεμικής Αθήνας
Δήμος Αθηναίων: Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Καλλιγά στα Κάτω Πατήσια - Κώστας Μπακογιάννης: Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα
Ένα αληθινό ορόσημο της μεταπολεμικής Αθήνας, η περιοχή Καραμανλάκη στα Κάτω Πατήσια με τα χαρακτηριστικά ομοιογενή διατηρητέα της κτίρια, αποκτά νέα ζωντάνια μετά την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Καλλιγά (Καραμανλάκη) από τον Δήμο Αθηναίων.
Στον αναμορφωμένο χώρο, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε ύστερα από πάγιο αίτημα των κατοίκων μία πρότυπη παιδική χαρά, που χρηματοδοτήθηκε από τη Visa στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου «Υιοθέτησε την πόλη σου», καθώς κι ένα όμορφο σιντριβάνι που αποτελεί δωρεά ομάδας κατοίκων της περιοχής.
Τα εγκαίνια τής ανανεωμένης πλατείας, που μετά τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, έχει μετατραπεί σε έναν ελκυστικό χώρο περιπάτου και αναψυχής για την ευρύτερη γειτονιά, πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, παρουσία όλων όσοι συμμετείχαν ενεργά στην πρωτοβουλία.
Σε δήλωσή του, ο κ. Μπακογιάννης, ανέφερε: «Σε αυτήν την ιστορική γειτονιά όπου αισθάνεται κανείς ακόμη ζωντανό τον παλμό της μεταπολεμικής Αθήνας, παραδίδουμε ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των Κάτω Πατησίων.
»Ένας πρότυπος χώρος πρασίνου και αναψυχής, κατάλληλος για κάθε ηλικία, δημιουργείται με την καθοριστική συμβολή της Visa, αλλά και με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής που αποδεικνύουν πόσο πολύ αγαπούν τη γειτονιά τους.
»Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στο σημερινό αποτέλεσμα που μάς κάνει υπερήφανους, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για την πόλη. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε έργα και στις 129 γειτονιές που βελτιώνουν αισθητά την καθημερινότητα των Αθηναίων».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης Αξιώτης, τόνισε: «Ήταν 15 Φεβρουαρίου 2022 όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της νέας Πλατείας Καλλιγά (Καραμανλάκη). Ακριβώς έναν χρόνο μετά, τα έργα ανάπλασης έχουν ολοκληρωθεί και η ιστορική πλατεία παραδίδεται στους κατοίκους της γειτονιάς και τους επισκέπτες της Αθήνας. Τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν απόδειξη ότι οι υποσχέσεις μας δεν μένουν στα λόγια, γίνονται πράξη».
Η νέα όψη της πλατείας Καλλιγά
Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της «Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά», η δημοτική αρχή της Αθήνας δημιούργησε έναν χώρο-πρότυπο που προσφέρει ασφαλείς συνθήκες παιχνιδιού και περιπάτου.
Ο χώρος της πλατείας, μετά την ανάπλαση, χωρίστηκε σε δύο ζώνες: Την πρώτη ζώνη καταλαμβάνει ο χώρος της περιφραγμένης παιδικής χαράς, με σύγχρονα όργανα παιχνιδιού, ενώ περιμετρικά διαμορφώθηκε χώρος πρασίνου.
Στη δεύτερη ζώνη διαμορφώθηκε ο χώρος της πλατείας, με λειτουργικά παγκάκια κι ένα όμορφο σιντριβάνι που προορίζεται για δροσιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε όλη την έκταση της πλατείας, το δάπεδο έχει στρωθεί από κυβόλιθο, ενώ και οι πλάκες των πεζοδρομίων –περιμετρικά της πλατείας– αντικαταστάθηκαν από κυβόλιθους, έτσι ώστε να διακρίνεται ο ενιαίος χαρακτήρας του έργου.
Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η συμβολή ομάδας κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής που με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σωτηρόπουλο συμμετείχαν στην ανάπλαση της πλατείας με τη δωρεά του σιντριβανιού.
Πρόκειται για ένα μοντέρνο σιντριβάνι που δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο πάνω στην πλατεία, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους, όπως για ομαδικά παιχνίδια ή για την οργάνωση εκδηλώσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδηγός επιβίωσης για τις καυτές μέρες στην πόλη
Με ανανεωμένους χώρους και νέες γαστρονομικές αφίξεις ο όμιλος Divani επαναπροσδιορίζουν την έννοια του city escape
«Το θέατρο και το σινεμά σού οργανώνουν την όραση, τους την παραδίδεις και την αποθεώνουν, σου την επιστρέφουν ξαναγεννημένη, και γιατί, ως γνωστόν, η τέχνη πάντα σώζει την κατάσταση»
Βρήκαμε 6 σινεμά όπου κόβουμε εισιτήριο και για το μενού και το μπαρ τους
Από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, 61 δωρεάν εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 διαφορετικά σημεία και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης
Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του Δήμου Αθηναίων
Από τις ακτές μέχρι το κέντρο, από τις γειτονιές μέχρι τις αγορές και τους χώρους εργασίας, η Αθήνα έχει πιάσει δουλειά πολύ πριν εμφανιστεί ο ήλιος
Οι άνθρωποι που κρατούν την πόλη όρθια όταν οι υπόλοιποι πατάμε παύση
Πέμπτη 18 Ιουνίου, Summer in the City Party στο Bless Me Father
Kαημένη Αθήνα. Ομορφάσχημη, φτωχοπλούσια, τουριστικά στραμμένη, αλλά εσωτερικά διαλυμένη.
Οι τιμές σε ξαπλώστρες, παγωτό και σινεμά
Στα αφρικανικά κομμωτήρια της Κυψέλης γυναίκες από το Καμερούν και τη Νιγηρία μεταφέρουν μια τέχνη που ξεκινά από την παιδική ηλικία και καταλήγει στα πιο viral καλοκαιρινά looks της πόλης
Από τη Γιώτα Νέγκα και τα Κίτρινα Ποδήλατα μέχρι δράσεις ευεξίας και δημιουργίας δίπλα στη θάλασσα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της Athens Voice, φίλοι, συνεργάτες και γνωστοί Αθηναίοι γράφουν λόγους που αγαπούν την Αθήνα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της Athens Voice, καταγράφουμε όλα όσα κάνουν αυτή την πόλη δική μας.
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο μουσικός θρύλος μιλά για όσα αγάπησε στην Αθήνα
Δουλεύουν λιγότερο; Έχουν μειωθεί τα ταξί στους δρόμους της Αθήνας; Κι αν όχι, πού κρύβονται όλα αυτά τα πάρα πολλά ταξί που είχαμε παλιά;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.