Life in Athens

Τα τζάμπα της εβδομάδας | 1 - 7 Δεκεμβρίου 2022

Μουσική, εκθέσεις, εργαστήρια, βόλτες, όλα όσα μπορείς να κάνεις αυτή την εβδομάδα δωρεάν στην πόλη σου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα τζάμπα της εβδομάδας | 1 - 7 Δεκεμβρίου 2022
Στιγμιότυπο από πρόγραμμα του Μουσείου της Ακρόπολης για πρόσφυγες και μετανάστες © Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Όσα μπορείς να κάνεις δωρεάν την εβδομάδα 1-7 Δεκεμβρίου 2022 στην Αθήνα.

Κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Ακρόπολης 
Τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο ενισχύει το Μουσείο Ακρόπολης, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του σε ειδικές ομάδες κοινού -σε πρώτη φάση σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών και σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών- και παράλληλα δημιουργεί τις συνθήκες γνωριμίας του Μουσείου μέσα στις σχολικές τάξεις. Για τους πρόσφυγες και μετανάστες σχεδίασε ειδικό πρόγραμμα, με το οποίο άτομα με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και εμπειρίες εξοικειώνονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας που τα φιλοξενεί. Στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, το Μουσείο προσφέρει διαδικτυακές ξεναγήσεις στις αίθουσες και τα σημαντικότερα εκθέματά του. Παράλληλα δημιούργησε στον ιστότοπό του την ενότητα «το Μουσείο στο Σχολείο», με διαδικτυακά προγράμματα που προσφέρονται σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας και σε σχολεία του εξωτερικού. Περισσότερες πληροφορίες: theacropolismuseum.gr/eidikes-omadestheacropolismuseum.gr/moyseio-sto-sholeio

Έκθεση «Η Πολυκατοικία» 
Ένα σύνθετο εγχείρημα με γενικό θέμα την «Πολυκατοικία» ως ισχυρό κοινωνικό, αισθητικό και συναισθηματικό σύμβολο στην αστική ζωή των τελευταίων 100 χρόνων. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνδιαλέγονται με τεκμήρια, μακέτες, αναμνηστικές σημειώσεις και άλλο αρχειακό υλικό. Την έκθεση επιμελούνται ο Νίκος Βατόπουλος και η Ίρις Κρητικού́. Ελληνοαμερικανική Ένωση, έως 31/1 (Παρασκευή-Δευτέρα 12.00-20.00, Σάββατο 10.00-14.00).  

Art & Science Micro Festival 2022 
Ένα ταξίδι από την επιφάνεια της Γης μέχρι το διάστημα, με ενδιάμεσες στάσεις και ξεναγούς τον χορό, την επιστήμη και την τεχνολογία. Μια πρωτότυπη καλλιτεχνική και επιστημονική συνάντηση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο ως ημερίδα, στην οποία χορευτές, χορογράφοι, επιστήμονες, τεχνολόγοι και το κοινό βρέθηκαν μαζί εξερευνώντας τους κόσμους που γεννά η σύμπραξη του χορού και του σώματος με την επιστήμη και την τεχνολογία. Flux Laboratory Athens, Γέροντα 12, Πλάκα, στο κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5 στη Μητρόπολη, καθώς και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 3&4/12. 

Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών 
Μουσικές, δρώμενα και συζητήσεις, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών (θα ακολουθήσει πορεία προς το μετρό Σεπολίων). Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος (απέναντι απο το Συνεργατικό Καφενείο, είσοδος από Μοναστηρίου 140), 4/12, 12.00-14.30. 

Χριστουγεννιάτικος κόσμος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την 1η Δεκεμβρίου ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ θα ζωντανέψει με μια λαμπερή γιορτή, με χιλιάδες λαμπιόνια, φωταγωγημένα έλατα και τον Άγιο Βασίλη να περιμένει να καλωσορίσει κάθε παιδί ξεχωριστά χαρίζοντας πολύχρωμα μπαλόνια. Το ραντεβού δίνεται στην Αγορά όπου, αρχικά, η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τραγουδά εορταστικές μελωδίες. Μετά, ο Αμερικανός μαέστρος, συνθέτης και διευθυντής του Young People’s Chorus of New York City, Francisco J. Núñez, μαζί με τις Chórεs της Μαρίνας Σάττι, καλούν τους επισκέπτες να τραγουδήσουν μαζί τους αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια. Τη γιορτή θα παρουσιάσει η Νάντια Κοντογεώργη. 

«Η Δίκη των Έξι: μία ιστορία – δύο πλευρές», στην Παλαιά Βουλή 
Η παράσταση μας μεταφέρει στον Νοέμβριο του 1922 στη δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα ιστορικό δράμα που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η ΜΗΡΚΑ ΑΜΚΕ. Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13 (2103237617). 2/12, 20.00. 

5η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών 
Μετά τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα (2017), την Άνδρο (2018), το Μέτσοβο (2019) και την Ξάνθη (2021), τη διοργάνωση φέτος αναλαμβάνει ο Δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με την Περιπατητική Ομάδα Υμηττού. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει συζητήσεις συγκεκριμένη κάθε φορά θεματική, ομιλίες και παρουσιάσεις, καθώς και ανοιχτές ξεναγήσεις. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής στις 2/12 (10.30), 3/12 (10.00) και 4/12 (09.00).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ