Life in Athens

Το καλοκαίρι θα μας βρει στα θερινά σινεμά

Υπάρχει ένα κλισέ στο οποίο ορκιζόμαστε σχεδόν όλοι, ότι η Αθήνα έχει πανέμορφα θερινά σινεμά

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 795
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stellar cinema

Θερινά σινεμά της Αθήνας: Pool your cinema, Stellar Gastro Cinema, Κινηματογράφος ΑΒ

Οι κλισέ ατάκες για το αθηναϊκό καλοκαίρι είναι πολλές, όχι όμως πέρα για πέρα αληθινές. Κάποιοι λένε ότι τον 15αύγουστο η Πανεπιστημίου είναι τόσο άδεια που μπορείς να καθίσεις οκλαδόν στη μέση της – όποιος το έχει δοκιμάσει να μας πει. Για να μην πούμε γι’ αυτούς που επιμένουν πως τότε η Αθήνα είναι πιο ερωτική από ποτέ με τα πολυσύχναστα μέρη του κέντρου να ερημώνουν και να μοιάζουν πιο ρομαντικά. Υπάρχει όμως ένα κλισέ στο οποίο ορκιζόμαστε σχεδόν όλοι, ότι η Αθήνα έχει πανέμορφα θερινά σινεμά. Γραφικά, σε αυλές με στρωμένο χαλίκι ή σε ταράτσες παλιών πολυκατοικιών, κάνουν τα ζεστά βράδια μας στην πόλη πιο υποφερτά δίνοντας νόημα σε αυτό που λέμε αστικό καλοκαίρι. Τους βασικούς και ιστορικούς θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας λίγο πολύ τους ξέρουμε απέξω, παρακάτω σας παραθέτουμε τρεις από τους πιο καινούριους, που προσφέρουν μια σινεφίλ εμπειρία διαφορετική από τα συνηθισμένα.

Pool your cinema
Pool your cinema

Pool your cinema
Mε πισίνα, θέα και φαγητό πολλών αστέρων
 
Το συγκεκριμένο σινεμά δεν θα το βρεις σε κάποια ταράτσα παλιάς πολυκατοικίας ή σε αυλή με στρωμένο χαλίκι αλλά στο ψηλότερο σημείο του πιο εμβληματικού ξενοδοχείου της πόλης, τη Μεγάλη Βρετανία, στο Σύνταγμα. Το Pool Your Cinema βρίσκεται στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου και προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στον λόφο του Λυκαβηττού και στα φώτα της πόλης. Για όποιον αναρωτιέται από πού πήρε το όνομά του, την έμπνευση έδωσε η πισίνα που παρεμβάλλεται μεταξύ οθόνης και θεατή που φωτισμένη δίνει έναν έξτρα τόνο γκλάμουρ στην κινηματογραφική εμπειρία. Οι ταινίες που προβάλλονται είναι κλασικά και αγαπημένα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ ενώ το fun fact είναι ότι κάποιοι από τους αστέρες πρωταγωνιστές έχουν ενδεχομένως διανυκτερεύσει στα δωμάτια των από κάτω ορόφων. Το φαγητό που συνοδεύει την ταινία εκεί –nachos, καραμελωμένα ποπ κορν, τορτίγες, πίτσα, μπέργκερς– το επιμελείται ο executive chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριος Κουστούδης, κάτι που λέει πολλά για την ποιότητα και το γευστικό τους αποτέλεσμα.
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 1, Σύνταγμα, 2103330000. Τιμή εισιτηρίου: €45 (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται όλο το μενού που αναφέραμε παραπάνω, καθώς κι ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα).
 
 
Stellar Gastro Cinema
Crossover μεταξύ σινεμά και εστιατορίου
 
Η έξοδος για φαγητό πριν ή μετά την προβολή ταινίας στο θερινό σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται αυτονόητη, όμως αν αυτά μπορούν να συνδυαστούν παράλληλα και μάλιστα σε ταράτσα με θέα; Στην περιοχή του Ρουφ βρίσκεται το «Stellar», ένα pop up θερινό σινεμά στο οποίο οι προβολές ταιριάζουν με το φαγητό που προσφέρεται, από τους σεφ Πάνο Ιωαννίδη και Γιάννη Μαρκαδάκη. Τις μέρες που είναι αφιερωμένες στον γιαπωνέζικο κινηματογράφο θα βρει κανείς κλασικά πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας, τις βραδιές του αμερικάνικου κινηματογράφου αντίστοιχα διαμορφωμένο μενού ή εμπνευσμένο από αυτό που τρώνε οι πρωταγωνιστές σε μια συγκεκριμένη σκηνή. Όποιος θέλει μπορεί να απολαύσει το ποτάκι του στο μπαρ και όλα αυτά κάτω από λαμπιόνια και γύρω από φυτά.
Stellar Gastro Cinema, Τζαφέρη 16, Roof Garden, Γκάζι, 2103422006 / 6974581408. Οι τιμές του εισιτηρίου, με το φαγητό included, κυμαίνονται από 24-28 ευρώ. Κρατήσεις στο Public Trickets.
 
Κινηματογράφος ΑΒ
Κινηματογράφος ΑΒ
 
Κινηματογράφος ΑΒ 
Στον κήπο του Αριστείδη Βιτάλη
 

Περίπου 30 χρόνια παρέμενε κλειστός ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος ΑΒ στα Πατήσια, για να ανοίξει τις πόρτες του ξανά φέτος το καλοκαίρι. Ο κινηματογράφος είχε κλείσει το 1990, όταν πουλήθηκε το επιβλητικό διώροφο αρχοντικό «Βίλλα Θεοτοκοπούλου» που χτίστηκε από μάστορες του Τσίλλερ στην ομώνυμη οδό ώσπου ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε το σύνολο της ιδιοκτησίας. Για την ιστορία οι Βιτάληδες, ιδιοκτήτες του σπιτιού με καταγωγή από τη Νάξο, ήρθαν στην Αθήνα στις αρχές του 1900 και, λίγο πριν το 1970, ο Αριστείδης Βιτάλης είχε την ιδέα να μετατρέψει ένα μέρος του υπέροχου κήπου σε κινηματογράφο, που πήρε την ονομασία του από τα αρχικά του ονόματός του. Σήμερα, ο θερινός κινηματογράφος ΑΒ, μαζί με το γειτονικό πάρκο Κλωναρίδη - Φιξ, αναμορφώθηκαν πλήρως και δημιουργούν στα Πατήσια δύο σημεία αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες. Ο θερινός φιλοξενεί καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικά και χορευτικές παραστάσεις.
Κινηματογράφος ΑΒ, Θεοτοκόπουλου 36, Αθήνα, 2130109300. Πληροφορίες για εισιτήρια στη σελίδα της Τεχνόπολις (κατηγορία Εκδηλώσεις), καθώς οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το πρόγραμμα. Σε κάποιες παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη με υποχρεωτική κράτηση θέσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ