Έργα ανάπλασης Ελληνικού - Lamda Development
Life in Athens

Το μέλλον της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Τα έργα ανάπλασης και οι επενδύσεις που αναβαθμίζουν τα νότια προάστια
42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 794
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα έργα ανάπλασης και οι επενδύσεις που αναβαθμίζουν τα νότια προάστια

Όποιος περάσει αυτή την περίοδο από την παραλιακή θα δει ένα τεράστιο εργοτάξιο. Από το Φάληρο μέχρι τη Βούλα γίνονται, με πυρετώδεις ρυθμούς, εργασίες ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κίνηση και φασαρία – στους Αθηναίους μάς αρέσει να γκρινιάζουμε για την ταλαιπωρία που συναντάμε κατεβαίνοντας στην Αθηναΐκή Ριβιέρα, ενώ ίσως θα έπρεπε να εστιάζουμε στα καλύτερα που έρχονται.

Μέρη και εγκαταστάσεις που επί δεκαετίες παρήκμαζαν συσσωρεύοντας γύρω τους σκουπίδια και παραβατικότητα ετοιμάζονται να αποκτήσουν νέα ζωή. Οι κάτοικοι, αλλά και όσοι κατεβαίνουν στην παραλιακή, σε λίγα χρόνια θα μπορούν να απολαμβάνουν κάθε εκατοστό του παράκτιου μετώπου είτε μέσω ελεύθερης πρόσβασης, πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων είτε απολαμβάνοντας την πολυτέλεια των νέων ξενοδοχειακών -και όχι μόνο- εγκαταστάσεων που ετοιμάζονται.

Σπουδαία έργα ανάπλασης έρχονται να αναδείξουν τη συγκλονιστική φυσική ομορφιά του Σαρωνικού κόλπου, αλλά και να τοποθετήσουν την παραθαλάσσια πλευρά της Αθήνας στην κορυφή των τουριστικών μεσογειακών προορισμών, όπως το Μονακό, το Σεν Τροπέ ή το Πορτοφίνο.

Ελληνικό

Η επένδυση εκατομμυρίων της Lamda Development έχει ως στόχο να μετατρέψει το επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Αθήνας σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μητροπολιτικά πάρκα. Θα είναι μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου και πολύ μεγαλύτερο από άλλα ελληνικά πάρκα, ενώ θα συνδέει τον αστικό ιστό της Αθήνας με την παραλία και θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. 

Το έργο αφορά τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να προσθέσει σημαντικές νέες επενδύσεις και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, που θα αναβαθμίσουν το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας και θα συμβάλουν στο ΑΕΠ της χώρας.

Η επένδυση περιλαμβάνει οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης-διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας, πλήρη διαμόρφωση της ήδη υπάρχουσας μαρίνας. 

Έργα ανάπλασης Ελληνικού - Lamda Development

Πρόκειται για πολλά διαφορετικά projects που δημιουργούν ένα σύνολο υψηλής αισθητικής και τα οποία θα υλοποιηθούν σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, τα έργα που ξεκινούν άμεσα και θα έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη 5ετία είναι: οι κατοικίες γύρω από το Πάρκο, το συγκρότημα κατοικιών και κτιρίων μεικτών χρήσεων στη δυτική πλευρά του Πάρκου, το συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων, η μαρίνα με 337 θέσεις ελλιμενισμού και το ξενοδοχείο 6* Marina Exclusive Hotel, το τουριστικό συγκρότημα με ξενοδοχείο, συνεδριακές εγκαταστάσεις και καζίνο, ο παραλιακός οικισμός που θα περιλαμβάνει παραθαλάσσιες κατοικίες, σύγχρονα διαμερίσματα και πολυτελές ξενοδοχείο, το πολυδύναμο κέντρο πολλαπλών λειτουργιών και εκδηλώσεων με τον Πύργο Παρατήρησης, που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αγώνες ή συναυλίες. 

Έργα ανάπλασης Ελληνικού - Lamda Development

Ακόμη, μέχρι το 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί: η παραλία μεταξύ της μαρίνας και του παραλιακού οικισμού, με μήκος περίπου 1 χλμ. και ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση μέσω τραμ, λεωφορείου ή αυτοκινήτου, καθώς και ο χώρος των εκθέσεων όπου τα διατηρητέα κτίρια ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας (κτίριο Σάαρινεν/πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, υπόστεγα αεροσκαφών) θα μετατραπούν σε μουσεία και εκθεσιακά κέντρα. Αλλά και το εμπορικό κέντρο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, έκτασης 72.000 τ.μ., μέσα στο οποίο η Fourlis S.A. έχει αναλάβει να αναπτύξει ένα retail park συνολικής επένδυσης 55 εκατ. ευρώ, με διεθνείς εταιρείες να έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον, όπως η ΙΚΕΑ και η Intersport.

Μητροπολιτικό Πάρκο 

Ένας χώρος πρασίνου για όλους

Το πιο σημαντικό για τους πολίτες έργο που θα έχει υλοποιηθεί σε πέντε χρόνια από τώρα είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο με επτά περιοχές που θα συνδέονται μεταξύ τους. Η περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών, πολιτιστικό σύμβολο και σημαντικός πόλος αναψυχής του Πάρκου, στην οποία τα ιστορικά υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών θα στεγάσουν μεταξύ άλλων και το Μουσείο Αεροπορίας. Η περιοχή Αθλητισμού, με πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων –αξίζει να αναφερθεί ότι οι δεξαμενές του Κανόε Καγιάκ θα διαμορφωθούν σε λίμνη– και το Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων, με τον Πύργο Παρατήρησης, που θα αποτελεί το τοπόσημο του Μητροπολιτικού Πάρκου. Η περιοχή ρέματος Τραχώνων για τη φύση και το περιβάλλον, με ανοικτή κοίτη του ρέματος και την αίσθηση των παραρεμάτιων και υγροτοπικών τοπίων της Αττικής, που θα λειτουργεί ως μέσο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των επισκεπτών.

Έργα ανάπλασης Ελληνικού - Lamda Development
Το Μητροπολιτικό Πάρκο

Η Ολυμπιακή Πλατεία και περιοχή Αστικής Καλλιέργειας, σημείο ανάδειξης της ολυμπιακής κληρονομιάς με τους 5 κύκλους –σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων– και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πεζούλες. Μονοπάτια και πεζόδρομοι μέσα από θεματικούς κήπους και μεσογειακά τοπία θα οδηγούν στην παραλία. Το Πάρκο Γλυπτικής, με μεγάλης κλίμακας γλυπτά, που στοχεύει να γίνει προορισμός έκθεσης γλυπτικής παγκοσμίου φήμης με έμφαση στους ντόπιους καλλιτέχνες. Η περιοχή Εκθέσεων Ελληνικού, η πιο ευέλικτη αλλά και η πιο επίπεδη περιοχή του Πάρκου που θα φιλοξενεί προσωρινές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και χόμπι με τοπόσημο το διατηρητέο κτίριο Σάαρινεν, το οποίο θα γίνει εκθεσιακό κέντρο. Το Αττικό Τοπίο, που θα συνδυάζει τη γραμμικότητα του εναπομείναντος διαδρόμου αποπροσγειώσεων με δέντρα και θάμνους.

Έργα ανάπλασης Ελληνικού - Lamda Development
Το Μητροπολιτικό Πάρκο

Το Μητροπολιτικό Πάρκο

Marina Galleria

Μια πολύπλευρη εμπειρία 

Γαστρονομία, αγορές και ψυχαγωγία θα συναντιούνται στη MarinaGalleria (www.theellinikonmarinagalleria.com), σε 22.000 τ.μ. που θα φιλοξενούν περισσότερους από 70 κορυφαίους οίκους μόδας -ορισμένοι, εκ των οποίων, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα-, αλλά και Έλληνες και διεθνείς αναγνωρισμένους σχεδιαστές. Θα υπάρχουν χώροι «επόμενης γενιάς», με Augmented και Virtual Reality δυνατότητες, όπως διαδραστικές βιτρίνες, έξυπνοι καθρέφτες και δοκιμαστήρια και εξατομικευμένες προτάσεις αγορών. 

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα υπάρχουν περίπου 30 καφετέριες και αναγνωρισμένα εστιατόρια διεθνών και ελλήνων καταξιωμένων σεφ, στις βεράντες που θα προσφέρουν απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Εδώ θα πραγματοποιείται και πληθώρα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις. 

Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό
Marina Galleria στο Ελληνικό

Το έργο έχει αναλάβει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma and Associates, το οποίο υπογράφει εντυπωσιακά έργα παγκοσμίως, στοχεύοντας να κάνει τη Marina Galleria ένα από τα τοπόσημα του Ελληνικού. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί συνέχεια του τοπίου και να αγκαλιάζει τον εξωστρεφή μεσογειακό τρόπο ζωής, το πράσινο κυριαρχεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η λεπτή, κυματιστή στέγη είναι εμπνευσμένη από τα πανιά των σκαφών.  

Η στρατηγική βιωσιμότητας που ακολούθησε το αρχιτεκτονικό γραφείο περιλαμβάνει εγχώρια υλικά, εκτενείς φυτεμένους χώρους, φυσικό φωτισμό και αερισμό μέσω αιθρίων, καθώς και τεχνολογικές λύσεις όπως ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης, χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και συλλογή βρόχινου νερού. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 και αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Marina Tower 

Ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης στην Ελλάδα

 

Το project που έχει συζητηθεί περισσότερο απ' όλα και έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για το αστικό τοπίο της Αθήνας και το αρχιτεκτονικό στιλ του παραλιακού μετώπου. Μιλάμε φυσικά για τον Marina Tower, τον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη στην Ελλάδα που θα ανεγερθεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και θα ξεπερνά τα 150 μ. σε ύψος.

Η Lamda Development παρουσίασε πρόσφατα τα σχέδια του Marina Tower, με το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, που υπογράφει τη μελέτη και τον σχεδιασμό, να δίνει τις πρώτες εικόνες και τα χαρακτηριστικά που κάνουν το έργο πρωτοποριακό. Ο ουρανοξύστης, που πρόκειται να ολοκληρωθεί την επόμενη πενταετία, θα διαθέτει 200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους και θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, αλλά και το ψηλότερο παραθαλάσσιο κτίριο στη Μεσόγειο. 

Marina Tower στο Ελληνικό

Αξίζει να αναφερθεί η παρουσία της πλούσιας βλάστησης και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου, ο οποίος θα αποτελεί υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού. Εκτός από την πράσινη ραχοκοκαλιά της κατασκευής, θα υπάρχουν κρεμαστοί κήποι, ενώ το φως και η θαλασσινή αύρα θα διαχέονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους.

Όλες οι κατοικίες θα έχουν μπαλκόνια ή βεράντες και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, την παραλία, το Πάρκο και το βουνό. Θα διαθέτουν από ένα έως τέσσερα υπνοδωμάτια, ενώ κάποια ρετιρέ θα διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα. Κατασκευασμένες από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, θα παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην παραλία και τη μαρίνα. 

Marina Tower στο Ελληνικό

Αρκετά από τα διαμερίσματα του Marina Tower έχουν ήδη προπωληθεί, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και από Έλληνες αγοραστές. Οι τιμές στις κατοικίες που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό θα ξεκινούν από 6.000-7.000€/τ.μ., ωστόσο ανεβαίνοντας τους ορόφους του πύργου ανεβαίνουν και οι τιμές, φτάνοντας για τα διαμερίσματα στους τελευταίους ορόφους τις 25.000€/τ.μ. Σε αντίθεση με το πάρκο και τους κοινόχρηστους χώρους του Ελληνικού, η πρόσβαση στον Marina Tower θα είναι ιδιωτική και θα επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Επομένως, αν θέλετε να δείτε τη θέα ή τον σχεδιασμό των διαμερισμάτων, μπορείτε να επισκεφθείτε το site theellinikonmarinatower.com.

Το έργο ανάπλασης του Ελληνικού σε αριθμούς:
● 6,2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα αναδιαμορφωμένης αστικής ζώνης
● 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα Μητροπολιτικού Πάρκου
● 3,5 χλμ. αποκατεστημένες ακτές και παραλίες
● 1 χλμ. αναδιαμορφωμένη δημόσια παραλία
● 600.000 τ.μ. τοπικής βλάστησης και ανοιχτού χώρου
● 33.000 δέντρα
● 50 χλμ. περίπατοι και ποδηλατόδρομοι
● 8 δισ. ευρώ επένδυση με διεθνείς αρχιτεκτονικούς συνεργάτες
● 75.000 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία  
● 1 εκατ. επισκέπτες αναμένονται κάθε χρόνο

Φαληρικός Όρμος

Η παράκτια περιοχή από το ΣΕΦ έως το γήπεδο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ ήταν για χρόνια ένα μέρος όπου οι Αθηναίοι περνώντας απλώς αγνοούσαν. Κλειστές εγκαταστάσεις σε αδράνεια, αχανείς περιφράξεις, δύσκολη πρόσβαση, ανύπαρκτος φωτισμός. Σήμερα μέσω της ανάπλασης που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, ο Φαληρικός Όρμος φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την περιοχή και να αποκαταστήσει την πρόσβαση των πολιτών στο παράκτιο μέτωπο. Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η Α΄ φάση, που ξεκίνησε το 2017 με ανάδοχο την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2021, αφορά έργα υποδομής για το οικολογικό πάρκο των 600 στρεμμάτων. 

Τα υδραυλικά έργα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία των «χαμηλών» περιοχών Μοσχάτου και Καλλιθέας. Τα έργα αντιρρύπανσης κατακρατούν τους αιωρούμενους και επιφανειακούς ρύπους που παρασύρει και μεταφέρει η απορροή της βροχής από τους δρόμους για να μην καταλήξουν στη θάλασσα. Η ανανέωση των στάσιμων υδάτων στον Κηφισό και στο Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες άρδευσης. Τα συγκοινωνιακά έργα προσφέρουν στους κατοίκους τρόπους πρόσβασης στη θάλασσα, ενώ οι άξονες Φύσης & Επιστήμης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ναυταθλητισμού θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα των πολιτών.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης που έχει τύχει τόσο μεγάλης κοινωνικής συναίνεσης και σηματοδοτεί την ανάγκη μεταξύ άλλων για δημιουργία θετικών περιβαλλοντικών συνθηκών, βελτίωση του μικροκλίματος και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος εντός της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για λειτουργική ενοποίηση και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από το ΣΕΦ μέχρι το Σούνιο, στην οποία περιλαμβάνεται και η παράλληλη αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων στον Φαληρικό Όρμο», αναφέρει στην Athens Voice η Δήμητρα Νάνου, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών.

1_477.jpg
1_477.jpg
4_308.jpg
4_308.jpg
6_210.jpg
6_210.jpg
Φαληρικός Όρμος

Στη Β΄ Φάση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού, θα δημιουργηθεί ένα οικολογικό πάρκο με εκατοντάδες δέντρα και χαμηλή βλάστηση. Το έργο θα συνδεθεί με το ΚΠΙΣΝ, τη Μαρίνα και το Πάρκο Φλοίσβου, δίνοντας στην Αθήνα το πράσινο που τόσο χρειάζεται και δημιουργώντας έναν πολυχώρο δραστηριότητων για τους κατοίκους και τους τουρίστες. Οι μελέτες που είχαν δημοσιοποιηθεί από τον γνωστό ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano περιλαμβάνουν γήπεδα άθλησης, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, μήκους 4 χλμ. και 3 χλμ. αντίστοιχα, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων, λειτουργίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα γύρω από τη φύση και την επιστήμη, υπόγειους χώρους στάθμευσης, εμπορικές χρήσεις και χώρους εστίασης. «Βασικός άξονας του σχεδιασμού ήταν το μέτωπο προς τη θάλασσα να διατηρήσει τη γραμμικότητα και τη συνέχεια του φυσικού τοπίου, ανασύροντας ταυτόχρονα μνήμες από το παρελθόν», αναφέρει η κυρία Νάνου, σχετικά με τους πέντε άξονες που εισχωρούν στη θάλασσα παραπέμποντας στις εξέδρες που είχε ο Φαληρικός Όρμος στις αρχές του 20ού αιώνα.

Φαληρικός Όρμος

Astir Marina

Η Astir Marina θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί σκάφη το καλοκαίρι του 2022 ως μια από τις 3 κορυφαίες μαρίνες της Μεσογείου, με μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 48 εκατ. ευρώ. Το γραφείο MAPNET έχει αναλάβει την μελέτη των έργων στη θαλάσσια ζώνη και το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΕΤΕΡ τη μελέτη της χερσαίας ζώνης, σε συνεργασία και με ομάδα Ελλήνων μελετητών. Η νέα μαρίνα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να σέβεται απόλυτα το μοναδικό τοπίο του Αστέρα και να ενσωματώνεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Οι εργασίες στη μαρίνα ελέγχονται καθημερινά από τους εξειδικευμένους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και οι μετρήσεις δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα με διαφάνεια, συνέπεια και συνέχεια. Τα στοιχεία του ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΚΕΘΕ δείχνουν ότι οι εργασίες δεν επιβαρύνουν ούτε στο ελάχιστο το θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν ρυπαίνουν και δεν χρησιμοποιούν τίποτα τοξικό και τα νερά στην περιοχή παραμένουν καθαρά και απολύτως ασφαλή για κολύμπι και όλες τις άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες.

Astir Marina

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Astir Marina θα έχουν απολύτως «πράσινα» χαρακτηριστικά. Θα μπορούν να υποδέχονται συνολικά 59 σκάφη αναψυχής, μεταξύ των οποίων και super και mega yachts (σήμερα η χωρητικότητα είναι 103 σκάφη). Στο χερσαίο τμήμα της μαρίνας θα υπάρχουν χώροι εστίασης και εμπορικά καταστήματα, μικρή υπαίθρια αγορά, yacht club, ελικοδρόμιο, υπόγεια πάρκινγκ, πεζόδρομοι και χώροι αστικού πρασίνου. Έχει δοθεί έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και της χλωρίδας, ενώ σε αρκετά σημεία θα διατηρηθεί και θα εμπλουτιστεί η φυσική βλάστηση. Η περιοχή γίνεται ένας απόλυτος, πολυτελής προορισμός ανάμεσα σε γειτονικές χώρες με μεγάλο αριθμό από μαρίνες υψηλών προδιαγραφών, όπως η Γαλλία, το Μονακό, η Ιταλία, η Κροατία.

Astir Marina

Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina
Astir Marina

Μαρίνα Αλίμου

Η Μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα στην Ελλάδα (και μία από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο) και η κύρια βάση για ναυλώσεις τουριστικών σκαφών. Το 2021, η «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις» υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια. Στα σχέδια περιλαμβάνεται ο πλήρης επανασχεδιασμός των εγκαταστάσεων και υποδομών, ώστε μέσα στα επόμενα 4 χρόνια η Μαρίνα Αλίμου να είναι μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου και πόλος έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, και ήδη το ιστορικό κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα» και το «Kitchen Bar» (ορατά από τη Λεωφ. Ποσειδώνος), που είχαν περάσει σε πλήρη παρακμή τα τελευταία χρόνια, αποτελούν παρελθόν. Έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι κατεδαφίσεις πρόχειρων κατασκευών, ενώ έχει προγραμματιστεί και η απομάκρυνση δεκάδων εγκαταλελειμμένων σκαφών. Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η χερσαία ζώνη της μαρίνας θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, πάρκο αναψυχής και χώρους εκδηλώσεων, ζώνες πρασίνου και περιπάτου, ποδηλατόδρομους, χώρους εστίασης, καταστήματα, παιδότοπο, γραφεία, χώρους στάθμευσης (για περίπου 850 αυτοκίνητα) και παραθαλάσσιες πεζοδρομημένες διαδρομές.

Στη μαρίνα θα έχουν, όπως και σήμερα, τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, ωστόσο ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και οι νέες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού αναμένεται να αυξήσουν τον ιστιοπλοϊκό και θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής. Καθώς η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αθήνα, το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει την πόλη και να συνεισφέρει στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το Φάληρο μέχρι και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Παραλία Γλυφάδας

Η ανάπλαση της παραλίας Γλυφάδας έχει ξεκινήσει και υπολογίζεται ότι το πρώτο κομμάτι 700 μ., από τα Αστέρια μέχρι τον Αθλητικό Ναυτικό Όμιλο Γλυφάδας, θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021. Σε έναν χρόνο από τώρα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση στο σύνολο των 4 χλμ. του παραλιακού μετώπου της πόλης. Το master plan υπογράφει η αρχιτέκτων Έλλη Παγκάλου (υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ) και περιλαμβάνει πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, χώρους άθλησης και αναψυχής, παιδότοπους και πολύ... πράσινο. Η σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το εμπορικό κέντρο της πόλης θα γίνει με μια γέφυρα Εσπλανάδα, ενώ στο υπόγειο θα υπάρχει πάρκινγκ.

Παραλία Γλυφάδας

«Η Γλυφάδα θα μπορεί να κοιτά στα μάτια άλλα ευρωπαϊκά θέρετρα που είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, όπως το Σεν Τροπέ και το Πορτοφίνο της Γαλλοϊταλικής Ριβιέρας, χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει. Λέμε “Αττική Ριβιέρα” κατά τα πρότυπα της Ριβιέρας του εξωτερικού. Μια μεγάλη περιοχή που ξεκινά από τον Πειραιά, φτάνει δυνητικά μέχρι το Σούνιο, είναι παράκτια και ξεχωρίζει για τη φυσική της ομορφιά. Θέλουμε να φτιάξουμε λοιπόν ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά σημεία της πόλης, ελεύθερα προσβάσιμο και δωρεάν ώστε να το απολαμβάνουν και οι δημότες και ο επισκέπτες», αναφέρει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.  

Παραλία Γλυφάδας

Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
-a2.jpg
-a2.jpg
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας
Παραλία Γλυφάδας

Αστέρια Γλυφάδας

Μια δεύτερη ζωή ετοιμάζονται να αποκτήσουν τα Αστέρια Γλυφάδας χάρη στην Grivalia Hospitality, που σε συνεργασία με την Kerzner International θα τα μετατρέψει στο τουριστικό θέρετρο One&Only Aesthesis. Το σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας που από τη δεκαετία του ’50 φιλοξενούσε την αφρόκρεμα του τοπικού και διεθνούς τζετ-σετ στην παραλία, τις καμπάνες και τους χώρους διασκέδασής του ετοιμάζεται να λάμψει ξανά. Με όραμα να αναβιώσει τη χρυσή εποχή της Αθήνας, το πολυτελές θέρετρο θα αποτίει φόρο τιμής στην κοσμοπολίτικη ζωή των 60s και 70s με νέες κατασκευές αλλά και αναπλάσεις μερικών υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Tο έργο είναι εμπνευσμένο από τα γαλανά νερά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, και θα αναδεικνύει στοιχεία που κυριαρχούν στην ελληνική μυθολογία, όπως η φωτιά και το νερό, φτιαγμένα με υλικά όπως η φυσική πέτρα και το ξύλο. Το θέρετρο θα προσφέρει καινοτόμες εμπειρίες για οικογένειες με παιδιά αλλά και υψηλή ιδιωτικότητα για τους ενήλικες με απομονωμένες βίλες με ιδιωτικές πισίνες. Σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία θα προσφέρει ένα εμβληματικό και ταυτόχρονα νοσταλγικό beach club, που θα λειτουργεί από την ανατολή έως το ηλιοβασίλεμα, τόσο για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου όσο και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Δειτε περισσοτερα