Life in Athens

Το City Drive-in κατεβαίνει στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Πειραιώς

Κινηματογραφικές βραδιές δίπλα σε φορτηγάκια, ανοικτά αυτοκίνητα, ποτά από το μεγαλύτερο pet friendly drive in της αθηναϊκής καλοκαιρινής νύχτας

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 789
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
city drive in

Το City Drive-in μετακομίζει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Πειραιώς. Τι μας είπε ο Αργύρης Δαλαβάγκας της ομάδας Cinema Alive.

H περιπέτεια με τον κορωνοϊό ήταν αρκετή για να ανασύρει από τα παλιά μια τάση ξεχασμένη και ρομαντική, που κάποτε θριάμβευε στις καλιφορνέζικες αλάνες, αυτή των Drive-in κινηματογράφων. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν περίμενα πως θα δω, σε ένα προαύλιο της Αθήνας, σταθμευμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα με παρέες να κάθονται στις οροφές και στα καπό, μπροστά στην υπαίθρια οθόνη που παίζει διαλόγους του Τραβόλτα. Ανάμεσά τους να πηγαινοέρχονται νεαροί πάνω σε rollers με βουτυρένια ζεστά ποπ κορν και μπέργκερ από το food truck δίπλα. Kι όμως, το comeback έγινε το περασμένο καλοκαίρι μέσα από το City Drive-in, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του με θέα όλη την Αθήνα από το πάρκινγκ του Λυκαβηττού και στη συνέχεια στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ.Α.

city drive in

Φέτος θα το βρούμε στον χώρο του Ελληνικού Κόσμου στην Πειραιώς. Η ομάδα Cinema Alive, τέσσερις μποέμ τύποι, διοργανωτές πρωτότυπων καλλιτεχνικών δρώμενων εδώ και 3 χρόνια, εμπνεύστηκαν το concept όταν άρχισαν να συνειδητοποιούν πως ο κορωνοϊός έχει στερήσει από τους κινηματογραφόφιλους τις προβολές στις αίθουσες για σχεδόν μια ολόκληρη χρονιά. Πέρα από το αίσθημα της ασφάλειας που παρέχει η θέαση από το αυτοκίνητο, πόνταραν στην περιέργεια του κοινού για κάτι με το οποίο δεν είχε ποτέ πραγματική οικειότητα. Έτσι και σινεφίλ να μην είναι κανείς, πηγαίνει στο Drive in cinema για τη συνολική εμπειρία που του προσφέρεται, για την ενέργεια του χώρου, το street food της καντίνας.

«Το City Drive-in ξεκίνησε ουσιαστικά για να καλύψει ένα κενό στις επιλογές εξόδου των Αθηναίων, που περιορίστηκαν από την πανδημία. Το όραμά μας ήταν να δείξουμε στον κόσμο πώς να χρησιμοποιούν το αμάξι ως μέσο διασκέδασης και όχι απλά ως μέσο μεταφοράς προς τον χώρο της διασκέδασης. Πώς είναι όταν πας ένα road trip, που το αυτοκίνητο γεμίζει τραγούδια και γέλια και είναι το πιο fun μέρος για όσο διαρκεί το ταξίδι; Aυτή τη διάσταση θέλαμε να δώσουμε και στο Drive-in σινεμά. Πέρσι ήταν μια λύση ανάγκης για τον κόσμο, φέτος είναι έξοδος… με άποψη, προορισμός που καθιερώθηκε. Στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” έχουμε στήσει ένα τρόπικαλ σκηνικό με vibes που θυμίζουν σινεμά σε παραλία και μάλιστα 10 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας», εξηγεί ο Αργύρης Δαλαβάγκας, καλλιτεχνικός διευθυντής του εγχειρήματος.

city drive in

Η ομάδα με ενημερώνει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη οθόνη υπαίθριου σινεμά στην Ελλάδα, ο χώρος φιλοξενεί 200 περίπου αυτοκίνητα και είναι 100% pet friendly. Eκτός από νάτσος και κοκτέιλς προστέθηκαν vegan hot dogs και γλυκά στις επιλογές της καντίνας. Ενδεικτικά της απήχησης, τον προηγούμενο Ιούνιο κοντά στα 2.200 αυτοκίνητα ανέβηκαν στον Λόφο του Λυκαβηττού από το πρώτο κιόλας 15νθήμερο και στάθμευσαν μπροστά στην οθόνη για να παρακολουθήσουν μια ταινία κάτω από τα αστέρια. Όταν το φινάλε ήταν δυνατό ακούγονταν οι κόρνες τους αντί για χειροκρότημα. Αυτό το είδος χειροκροτήματος, μαζί με την κοινή συνειδητοποίηση ότι ο κορωνοϊός ακύρωσε συναυλίες και παραστάσεις και τη φετινή χρονιά, οδηγώντας καλλιτέχνες και μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από αυτούς στην απόγνωση, είναι που έδωσε στους Cinema Alive την ιδέα να διευρύνουν το πρότζεκτ, προκειμένου ο θεατής, πέρα από την ταινία, να έχει κι άλλες επιλογές διασκέδασης μέσα από το αμάξι. Δημιούργησαν λοιπόν φέτος, όπως μαθαίνω από τον Αργύρη Δαλαβάγκα, ένα νέου τύπου stage, για καλλιτέχνες, επίσης μέσα στον προαύλιο χώρο του Ελληνικού Κόσμου, που προορίζεται για live events. Και το όνομα αυτού, LUNAR SPACE. Οι γνωστοί stand up comedians Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς και Ζήσης Ρούμπος κάνουν το ποδαρικό με ένα show αυτοσχεδιασμού στην υπαίθρια σκηνή κάτω από το φεγγαρόφωτο.

«Από την αρχή στοχεύαμε να συνδυάσουμε το Drive in cinema με τις street παραστάσεις. Κάναμε κάποια stand up comedy lives πέρσι, φέτος όμως καλύπτουμε πιο ουσιαστικά την ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης στα χρόνια του covid, με συναυλίες και events που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος με ασφάλεια. Ο καλλιτέχνης ακούει επιτέλους το γέλιο του κοινού, όταν το αστείο είναι καλό οι θεατές παίζουν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του αμαξιού τους. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι, αν υπάρχει θέληση, βρίσκονται εναλλακτικοί τρόποι ώστε η τέχνη να μη λείψει από κανέναν, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες».

city drive in

Η πρεμιέρα για τις προβολές ξεκίνησε με κλασικά ποπ αριστουρήματα, όπως το «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο, το «Grease» και το «La La Land». Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει ότι δεν είναι καλές επιλογές για καλοκαιρινή υπαίθρια προβολή; Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του City Drive-in βρίσκεται αναρτημένο στα social media του Cinema Alive και στην ιστοσελίδα www.citydrivein.gr, όπου γίνεται και η προπώληση των εισιτηρίων.

INFO: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254 – υπαίθριος χώρος όπισθεν του Ελληνικού Κόσμου)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ