Life in Athens

Open Space

Αμπιέρτος: το νέο cult της πόλης

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 486
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
70150-156131.jpg

Πού πας όταν θες να κάνεις κάτι το διαφορετικό στα νότια;

Ιούνιος. Τρίτη βράδυ και σκάει ο τζίτζικας. Ευτυχώς σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, έχεις πολλά να κάνεις. Τα πιο ενδιαφέροντα όμως συμβαίνουν εκεί που δεν φαντάζεσαι. Μέρη που την ημέρα προσπερνάς αδιάφορα, τις νύχτες του καλοκαιριού μεταμορφώνονται σε hot spot σημεία συνάντησης για θορυβώδεις παρέες, μοναχικούς, ερωτευμένους, κρυφά ζευγαράκια, ρομαντικούς, σκεπτικούς που αναζητούν αντιπερισπασμούς, εναλλακτικούς και χίπστερ. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, ούτε αν θα πας με μηχανή, παπάκι, bmw ή φιατάκι. Ξέχνα τα dress code και τα face control. Και με τις πιτζάμες να έρθεις δεν θα ενοχληθεί κανένας. Αρκεί να είσαι «abierto», που στα ισπανικά σημαίνει «ανοιχτός», ανοιχτός σε ιδέες, στο διαφορετικό, στο καινούριο. Το μοναδικό κοινό στοιχείο των αμπιέρτος είναι η αγάπη τους για τους ανοιχτούς χώρους και τη διασκέδαση. Κι αυτό είναι αρκετό για να μετατρέψει κάθε σημείο της πόλης σε «νησί και διακοπές». Ψάξαμε και βρήκαμε μερικά από τα στέκια τους.

Πύλη Ε1

Μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από το διάσημο μαρμάρινο λιοντάρι του Πόρτο Λεόνε, βρίσκεται το ιδανικό σημείο για να περάσεις ένα τέλειο βράδυ. Μόνος σου ή με παρέα. Ιδανικό γιατί είναι ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού για να μπορείς να χαζεύεις τα πλοία που μπαινοβγαίνουν, απομακρυσμένο από το κέντρο του Πειραιά για να έχει ησυχία και έχει παρκαρισμένα φορτηγά για να μη σε βλέπουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Καμιά φορά βλέπεις και κάποιο μαθητευόμενο οδηγό να εξασκείται μόνος του κάνοντας κύκλους ανάμεσα στις σταθμευμένες νταλίκες, και να καταλήγει να πίνει μπίρες με την παρέα. Τι κι αν σε τσακώσει η περίπολος του λιμενικού και σου χαλάσει το «πάρτι», τι κι αν κλείνει αυτόματα η μεγάλη σιδερένια πόρτα της πύλης στις 12 και πρέπει να οδηγήσεις μέχρι τα κεντρικά του λιμεναρχείου στην πύλη Ε8 για να βγεις; Αυτά δεν πτόησαν ποτέ κανέναν.

Ο Λαιμός

Οι προβολείς πέφτουν στο ακρωτήρι της Βουλιαγμένης –γνωστό με το παρατσούκλι Λαιμός»– χάρη στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», το διάσημο υπερλούξ ξενοδοχείο και τους celebrities πελάτες. Το πραγματικό «πάρτι», όμως, γίνεται στα σκοτεινά, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω, στο τέλος του δρόμου. Θέα 360° στη θάλασσα και εύκολη πρόσβαση στα παρακείμενα βραχάκια, αν θες να είσαι πιο πριβέ. Επίσης αν ψάχνεις κατοικίδιο είσαι στο κατάλληλο μέρος, αφού το σημείο είναι κάτι σα γκέτο γατών. Χάσαμε το μέτρημα.

Βαλτετσίου

«Η φάση είναι Βαλτετσίου», όπως λέει και το γνωστό video που έχει κάνει θραύση στο youtube. Ο πιο πολυσύχναστος δρόμος των Εξαρχείων είναι και ο δυσκολότερα προσβάσιμος. Κι αυτό γιατί κυριολεκτικά δεν χωράς να περάσεις ανάμεσα από τις παρέες που κάθονται εδώ κι εκεί με μια μπίρα στο χέρι. Τοίχοι με συνθήματα, πολιτικές συζητήσεις, η θερινή «Ριβιέρα», σουβλάκι από τη Βεργίνα. Η απόλαυση βρίσκεται στα μικρά πράγματα.

Φάρος Ζέας

Στη Ζέα, στον Πειραιά, πας εκεί που τελειώνει η μαρίνα, αφήνεις το αυτοκίνητο και περπατάς λίγο ακόμα, περνάς τα κάγκελα (μην ανησυχείς, είναι χαμηλά) και βρίσκεσαι στο φάρο. Τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες δεν βρίσκεις να κάτσεις. Δικαίως, αφού είναι το απόλυτο ειδυλλιακό τοπίο. Μισοσκόταδο, δίπλα στη θάλασσα, με μόνη συντροφιά το φως του φάρου και τον ήχο που κάνουν οι μηχανές των ψαρόβαρκων που επιστρέφουν στη μαρίνα. Θα το αγαπήσεις γιατί η πόρτα για να ανέβεις πάνω στο φάρο είναι ανοιχτή. Ευκαιρία για το δικό σου «Jack, I’m flying».

Όμιλος κολυμβητών

Στο παραθαλάσσιο Καβούρι, στο σημείο που στεγάζεται ο όμιλος κολυμβητών, η προβλήτα από κάτω τις νύχτες μετατρέπεται σε live σκηνή. Σχεδόν κάθε βράδυ θα βρεις παρέες που τραγουδάνε και διασκεδάζουν δίπλα στη θάλασσα με τη συνοδεία κιθάρας. Δεδομένου ότι δεν είναι ο ίδιος κάθε φορά, φαντάσου το κάπως σαν καλοκαιρινό ωδείο by the sea.

Εικονογράφηση: hypokondriak

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ