Life in Athens

Εθνικός Κήπος

Θα μπει η τέχνη στο γκαζόν;

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 481
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67416-150003.jpg

Τι συμβαίνει στον Εθνικό Κήπο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε μια πρόταση συνεργασίας με τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Οργανισμό κοινής ωφέλειας, ΝΕΟΝ. Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», το οποίο δηλώνει ότι θέλει να φέρει τον πολίτη και τον επισκέπτη της Αθήνας σε επαφή με τη σύγχρονη Τέχνη μέσα στον Εθνικό Κήπο. Με συνολικό κόστος από 1,2 έως 1,6 εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα προέβλεπε την κηποτεχνική διαμόρφωση οκτώ σημείων με ήπιες φυτοτεχνικές και αισθητικές εξωραϊστικές παρεμβάσεις, συμβατές με το χαρακτήρα και τη δομή του βοτανικού κήπου, φύτευση 24 δέντρων και 7.068 φυτών. Η μελέτη ολοκληρώθηκε από τον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα τοπίων Louis Benech, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο doxiadis+. Παράλληλα ο Κήπος θα φιλοξενούσε ως υπαίθρια γκαλερί έργα σύγχρονης τέχνης. Τα έξοδα της συντήρησης συμφωνήθηκε να αναληφθούν από τον ΝΕΟΝ για περίπου τρία χρόνια, ενώ για τη φύλαξη του χώρου και των έργων θα διατηρούσε την ευθύνη ο Δήμος Αθηναίων.

n

Πριν

«Θέλουμε να φέρουμε ζωή και τέχνη. Δεν θα πειράξουμε ούτε ένα κλαράκι» διαβεβαίωσε προσφάτως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Μεμονωμένοι πολίτες και η Εταιρεία Φίλων Κήπου έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη επικαλούμενοι ότι η ανάπλαση θα καταστρέψει τη χλωρίδα, την πανίδα και την ιστορικότητα του χώρου. «Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Δήμου Αθηναίων που ενέκρινε το πρόγραμμα, που είχε καταθέσει η Εταιρεία Φίλων του Κήπου» επισημαίνουν από τον οργανισμό ΝΕΟΝ στην ATHENS VOICE. Και υπογραμμίζουν, υπάρχει μια σύγχυση η οποία μετατρέπει τον Εθνικό Κήπο σε πεδίο αντιπαράθεσης. Όπως: «Στο πρόγραμμα δεν προβλέπεται καμία απολύτως παρέμβαση σε υποδομές του Κήπου, ούτε διάνοιξη ή διαπλάτυνση οδών, ούτε εκσκαφές. Η δική μας πρόταση προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις (κλαδέματα ή φύτευση φυτών) σε 8 συγκεκριμένα σημεία και καμία κοπή δέντρου. Και αυτά μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Επιπλέον, η έκθεση σύγχρονης τέχνης δεν προβλέπει παρεμβάσεις σε υποδομές για την εγκατάσταση των έργων η οποία εξασφαλίζει τη δέσμευση του δήμου, ότι δεν θα υπάρξουν θεμέλια για τα έργα, επομένως καμία παρέμβαση σε υποδομή. Η εγκατάσταση και απεγκατάσταση θα γίνει από εξειδικευμένη ομάδα, ειδική σε ανάλογες εργασίες εξωτερικού χώρου.

n

Μετά

Έχει αναφερθεί ότι παραχωρείται ή εκχωρείται ο Εθνικός Κήπος. Όμως πρόκειται απλώς για μια συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον ΝΕΟΝ και συγκεκριμένα για την υλοποίηση πρότασης που περιλαμβάνει ήπιες κηποτεχνικές παρεμβάσεις αυστηρά σε 8 σημεία, καθώς και έκθεση σύγχρονης τέχνης διάρκειας δύο μηνών. Ανάλογες συνεργασίες και προγράμματα έχουν υλοποιηθεί πολλάκις στο παρελθόν, με διάφορους φορείς, οργανισμούς ή ιδιώτες. Περαιτέρω, το πρόγραμμα τέχνης για τον Εθνικό Κήπο αναφέρεται σε δημόσια τέχνη, δηλαδή τέχνη σε δημόσιο χώρο και επομένως ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους. Ο σκοπός του ΝΕΟΝ είναι να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά σε όλους, σε άμεση επαφή με το ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόταση για τον Εθνικό Κήπο, και της ίδιας φιλοσοφίας είναι και η έκθεση «A Thousand Doors» που ξεκίνησε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στόχος είναι να παρουσιάζεται η τέχνη και σε χώρους εκτός των συνηθισμένων, μουσεία και γκαλερί, και να βρίσκεται σε αναπάντεχα μέρη μέσα στην πόλη, όπου μπορεί κάποιος να συναντήσει/συνδιαλλαγεί με την τέχνη ελεύθερα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.