- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
To νέο σπίτι της «Σχεδίας» άνοιξε τις πόρτες του
Το περιοδικό δρόμου βρήκε το στέκι του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
«Σχεδία Home», το μέρος που φτιάχτηκε για να κάνει όσους το έχουν ανάγκη να το νιώσουν σαν στο σπίτι τους
Σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της χώρας, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το σπίτι της «Σχεδίας» άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του. Ένας χώρος που περιλαμβάνει το εκθετήριο, το πωλητήριο και τα εργαστήρια «Σχεδία αρτ», αλλά ακόμη και καφέ-μπαρ μαζί και ένα εστιατόριο με υπέροχες γεύσεις για τις οποίες έχει φροντίσει με περισσή αγάπη ο σπουδαίος άνθρωπος και σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Ένας χώρος, ένα σπίτι που οι άνθρωποι της «Σχεδίας» οραματίζονται και αγωνίζονται να καταστεί μια κυψέλη, ένας κόμβος εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας και αλληλεγγύης.
«Ανοίγουμε και σας περιμένουμε! Σας περιμένουμε να μιλήσουμε για το περιβάλλον, για την κοινωνία, για έναν κόσμο καλύτερο, για τον άνθρωπο. Και, βεβαίως, να ακούσουμε τις καλύτερες μουσικές, να φάμε το καλύτερο ‘φαγάκι’ (όπως τόσο στοργικά το περιγράφει ο σεφ κ. Λαζάρου, που έχει την επιμέλεια του μενού και, με τον συνεργάτη του Γιάννη Υφαντίδη, εκπαίδευσε τους ανθρώπους της «Σχεδίας» μας που θα το μαγειρεύουν), να διαλέξουμε το κοκτέιλ ‘Σχεδία’(!) από τη λίστα που έχει επιμεληθεί ο bartender Πέτρος Μυτιληναίος, να δημιουργήσουμε υπέροχα αντικείμενα, μεταμορφώνοντας το χαρτί από περασμένα, απούλητα τεύχη της ‘Σχεδίας’, να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε, να συνομιλήσουμε, να συναντηθούμε, ακόμη και να διαβάσουμε», προσκαλούν την κοινωνία ολόκληρη οι άνθρωποι της «Σχεδίας».
Από το υπόγειο μέχρι τον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου, σε αυτά τα τέσσερα επίπεδα θα απασχολούνται, θα δουλεύουν κοντά 30 άνθρωποι – πέρα από τους δεκάδες πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Πολλοί από αυτούς, συνάνθρωποί μας που η αγορά εργασίας, η ζωή η ίδια έμοιαζε σαν να τους είχε ξεχάσει.
«Και αυτό για αρχή. Ελπίζουμε, στοχεύουμε και αγωνιζόμαστε οι άνθρωποι να γίνουν περισσότεροι», δηλώνουν με αποφασιστικότητα οι άνθρωποι του περιοδικού.
Στο υπόγειο βρίσκεται η κουζίνα, στο ισόγειο το πωλητήριο-εκθετήριο «Σχεδία αρτ», μαζί με το καφέ-μπαρ και το εστιατόριο, στο πατάρι τα εργαστήρια «Σχεδία αρτ» και η διανομή του περιοδικού και στον πρώτο όροφο τα γραφεία αυτής της δομής αλληλεγγύης, απ’ όπου οκτώ άνθρωποι όλοι και όλοι αγωνίζονται να υλοποιήσουν αυτά και άλλα πολλά κοινωνικά προγράμματα που θα ακολουθήσουν.
Οι εκπαιδευόμενοι στην κουζίνα (πρώην πλέον πωλητές της «σχεδίας» στην συντριπτική τους πλειοψηφία), με τον εκπαιδευτή τους, συνεργάτη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, κ. Γιάννη Υφαντίδη.
«Όπως και με το περιοδικό δρόμου ‘Σχεδία’ αγωνιζόμαστε να σχεδιάσουμε ένα πολύ καλό έντυπο, ένα προϊόν που, ούτως ή άλλως, θα έχει πραγματική αξία αποκλειστικά και μόνο για τον ίδιο τον αγοραστή, πέρα από τη σπουδαιότητα της συμμετοχής σε μια σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης, τη βοήθεια σε έναν συνάνθρωπο που βιώνει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές, έτσι και με το ‘Σχεδία home’ και το ‘Σχεδία αρτ’. Αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου ο επισκέπτης θα θέλει να έρθει, ούτως ή άλλως. Για το φαγητό, τη μουσική, τα κοσμήματα ‘Σχεδία αρτ’, τα ροφήματα και τα κοκτέιλ, τη ζεστασιά του χώρου, το περιβάλλον, για όλους τους καλούς λόγους. Και η γνώση ότι με αυτή του την παρουσία, διασκεδάζοντας, στην ουσία, συμμετέχει ενεργά σε ένα τόσο ξεχωριστό κοινωνικό πρότζεκτ να γεμίζει ακόμη περισσότερο την ψυχή του. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο», δηλώνει ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του ελληνικού περιοδικού δρόμου, για αυτό το τόσο ιδιαίτερο νέο κοινωνικό πρότζεκτ.
Στα ράφια του καφέ-μπαρ, πέρα από τη ‘Σχεδία’, θα βρίσκονται τα περιοδικά «New Yorker», «Der Spiegel» και «Le Monde Diplomatique» και, βεβαίως, περιοδικά δρόμου από όλα τα μέρη της γης, για όποιον θέλει να διαβάσει, ενώ αποτελεί και σημείο διάθεσης (πώλησης) του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».
Το κατάστημα έχει μελετηθεί ώστε όχι απλά να είναι πλήρως προσβάσιμο, αλλά να το απολαμβάνουν και συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα, το μενού υπάρχει και σε ακουστική έκδοση για τους συμπολίτες μας με μειωμένη όραση, υπάρχει πρόβλεψη για όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση πλαστικού μέχρι την οριστική εξάλειψή της (δεν υπάρχουν πλαστικά μπουκάλια, επί παραδείγματι), ο περαστικός έχει τη δυνατότητα να μπει και να γεμίσει με νερό το κενό μπουκαλάκι του, οι συσκευασίες για take away δεν είναι από πλαστικό, το γάλα, τα αυγά, το κοτόπουλο είναι βιολογικά.
Επίσης, το μενού και η λίστα με τα κοκτέιλ.
Ο χώρος, σεβόμενοι το νόμο, τους μη καπνιστές, αλλά και τους καπνιστές, είναι «άκαπνος». Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε κανέναν από τους χώρους του κτιρίου.
Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νέου σπιτιού της «Σχεδίας».
«Το ‘Σχεδία home’ χτίστηκε πάνω στο όραμα της δημιουργίας ενός κόμβου αλληλεγγύης και εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας. Να ενεργοποιήσει, να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς της πατρίδας μας. Να μη στέκεται στα προβλήματα, αλλά να μιλάει και να αναδεικνύει λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Να μας φέρει πιο κοντά στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς φτώχεια, χωρίς αποκλεισμούς», επισήμανε ο κ. Αλεφάντης, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε το χώρο και, βεβαίως, τους ανθρώπους του.
*«Σχεδία home». Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας 08:00-03:00, επτά ημέρες την εβδομάδα (το σημείο λιανικής διάθεσης αντικειμένων «σχεδία αρτ» θα λειτουργεί ώρες εμπορικών καταστημάτων).
Περισσότερες πληροφορίες: 213 0231220,info@shediart.gr, www.shediart.gr, www.shedia.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει ο πρώην δήμαρχος αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα
Ένας street-οδηγός για να βρεις καλό καφέ, ενδφιαφέρουσες γκαλερί, νόστιμο φαγητό και μικρά μπαρ ανοιχτά μέχρι το πρωί. Τι μας είπε η Νεφέλη Γεωργιάδου – DJ στη Στέπα
Στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι από μόνο του μια μικρή επανάσταση
Διαγωνισμοί cosplay, manga, 65 workshops και 150+ δημιουργοί σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην Ιαπωνία
Μετά από 37 χρόνια αναμονής, ξεκίνησαν οι εργασίες - Ανάπλαση 7,5 στρεμμάτων και σύνδεση με τον ΗΣΑΠ
Τι συμβαίνει σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει
«Ανήκω στην έβδομη γενιά της οικογένειάς μου που ασχολείται με τα χαλιά. Σκέψου ότι το πατρικό όνομα της μητέρας μου σημαίνει «χαλιτζής».
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Χαρταετοί, μουσική και πλήθος κόσμου στα Κούλουμα του Δήμου Αθηναίων
Από τον Φιλοπάππου μέχρι το Περιστέρι, η Αθήνα γιορτάζει τα Κούλουμα
Ραντεβού στο Σύνταγμα για το μεγάλο καρναβάλι και παραδοσιακά Κούλουμα στου Φιλοπάππου - Όλο το πρόγραμμα
Χάρης Δούκας: «Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα φυτεύσεων για τη νέα χρονιά»
Το τελευταίο πάρτι της σεζόν θα γραφτεί με techno και breakbeats, ιδρώτα κι αγάπη
Ραντεβού στο Rock n Roll Athens
Ένα διήμερο γεμάτο χρώμα, μουσική και εορταστική διάθεση από τον Δήμο Αθηναίων
Είναι μόδα ή η ανάγκη των ανθρώπων να βρουν τις ισορροπίες τους ανάμεσα στην τεχνολογία και τη φύση;
Valentine's kisses, μουσική και δώρα από τη Maybelline New York
Τι ισχύει για τις κοπές δέντρων, τα επιστημονικά κριτήρια, τη διαδικασία έγκρισης και την υποχρεωτική αντικατάσταση πρασίνου.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.