Life in Athens

Skater Girls: Έτσι ρολάρουν τα κορίτσια της Αθήνας!

Τρεις skaters και μία longboarder μιλούν στην ATHENS VOICE για τη ζωή πάνω στη σανίδα

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 693
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skategirls
© Πέτρος Καλφαμανώλης

«Αυτή είναι goofy, ρε! Δεν είναι regular σαν εμάς. Κι αυτή είναι goofy!» Η Αντριάνα, μία 21χρονη που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει μέσα από κάποιο αμερικάνικο Instagram account αφιερωμένο σε skate girls, με τα κατάξανθα μαλλιά της, το αψεγάδιαστο πρόσωπο και ένα γαλάζιο φούτερ που αναδεικνύει όλα τα παραπάνω, επισημαίνει ότι δύο από τα κορίτσια που ρολάρουν δίπλα από το Tae Kwon Do, στο Π. Φάληρο, τσουλάνε βάζοντας το δεξί πόδι μπροστά, ενώ το πιο σύνηθες είναι το αριστερό (regular).

Η skate κουλτούρα δεν είναι κάτι νέο για τα αθηναϊκά δεδομένα. Κομμάτι του αστικού ιστού από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, δεν είναι καν ανερχόμενη νεανική κουλτούρα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα φώτα έχουν πέσει και πάλι πάνω της.

Βασικοί πρωταγωνιστές, όμορφα αγόρια, άγουρα, συνήθως λιπόσαρκα με φαρδιά παντελόνια, φαρδιά t-shirt (όταν επιλέγουν να τα φορούν), sneaker, piercing και tattoo. Τόσο πολλά που αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν κορίτσια που ρολάρουν στην Αθήνα. Βεβαίως και υπάρχουν. Είναι πολλά, είναι ζόρικα, δεν παριστάνουν τα fashion icons (δεδομένου ότι η συγκεκριμένη street κουλτούρα έχει εμπνεύσει άπειρες φορές τη μόδα, από τις πασαρέλες, μέχρι τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης, αλλά και τα social media, πιο συγκεκριμένα μέσω των fashion blogger) και είναι εκεί για το real thing. Για το «roller’s high», όπως το βάφτισαν τέσσερα από αυτά πάνω στην ξύλινη προβλήτα του Δέλτα Φαλήρου ένα ηλιόλουστο μεσημέρι.

Η Ασημίνα, η Τζο και η Αντριάνα κάνουν skate και η Αλεξάνδρα longboard. Ανάμεσα σε κόλπα και ρολαρίσματα μιλούν στην ATHENS VOICE για όσα τους προσφέρει η ενασχόληση με τη σανίδα. 

Η Αλεξάνδρα, 27 χρονών, κάνει longboard ένα χρόνο

«Μία μέρα ήθελα να νιώσω καλά με τον εαυτό μου και απλά πήγα και πήρα τη σανίδα μου».

skategirls - Αναστασία
© Πέτρος Καλφαμανώλης

Πού πηγαίνεις για να κάνεις συνήθως;
Σε γήπεδα, αλάνες, πάρκινγκ, στο ΟΑΚΑ. Συνήθως πηγαίνω μόνη. Μου αρέσει η μοναχικότητα που έχει το longboard.

Τι σου προσφέρει το longboard;
Απόλυτη αίσθηση ελευθερίας.


Η Ασημίνα, 18 χρονών, κάνει skate εδώ και 3 χρόνια

«Το skate χρειάζεται budget κι εγώ δεν έχω μία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξέρεις πριν ασχοληθείς, οπότε πρέπει να το θες πολύ».  

skategirls - Ασημίνα
© Πέτρος Καλφαμανώλης

Πώς ξεκίνησες να κάνεις skate;
Ήθελα πολύ να μάθω και το βιάστηκα, έκανα κάθε μέρα και γυρνούσα στο σπίτι με μελανιές παντού, αίματα από το τίποτα, γιατί βιαζόμουν να μάθω πράγματα που έβλεπα.

Σου έχουν πει ποτέ ότι το skate δεν είναι αρκετά κοριτσίστικο και δεν θα έπρεπε να ασχολείσαι με αυτό;
Συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία και άσχετοι με το skate. Αλλά αυτό που αντιμετωπίζω στη σκηνή είναι ότι συχνά τα αγόρια συγκρίνουν τον εαυτό τους μαζί σου, τύπου “Εγώ κάνω καλύτερα κλπ”.


Η Τζο, 15 χρονών, κάνει skate σχεδόν ένα χρόνο

«Αγόρια που κάνουν skate προσπαθούν να σε μειώσουν, λέγοντάς σου “Κάνε αυτό το κόλπο να δούμε”, ότι και καλά δεν μπορείς να το κάνεις επειδή είσαι κορίτσι. Είναι συνήθως οι ίδιοι που κατηγορούν ότι μπορεί αυτά που κάνει ένα κορίτσι να είναι μέτρια και όλοι το θεωρούν “ουάου” ακριβώς επειδή είναι κορίτσι».

skategirls - Τζο
© Πέτρος Καλφαμανώλης

Βρες ένα καλό λόγο για το skate
Γνωρίζεις άτομα και μπορεί να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο. Να μάθετε ο ένας από τον άλλο. Με εμένα έτσι συνέβη.

Βλέπεις skaters στο YouTube ή στο Instagram για να μαθαίνεις κόλπα;
Όχι, το skate μαθαίνεται έξω, στα πάρκα και στο δρόμο.

Τι είναι αυτό που παίρνεις από το skate;
Αυτή η αίσθηση ελευθερίας που νιώθεις, όπως όταν τρέχεις και ακούς την ανάσα σου, τον αέρα ανάμεσα στα μαλλιά σου. Η χαρά όταν έχεις βγάλει και το πιο απλό κόλπο.


Η Αντριάνα, 21 χρόνων, κάνει skate 3 χρόνια περίπου

«Στην οικογένειά μου θεωρούσαν ότι δεν είναι κάτι που με αφορά και ακόμη και σήμερα δεν πιστεύουν σε μένα και σε αυτό που κάνω».

skategirls - Αντριάνα
© Πέτρος Καλφαμανώλης

Τι είναι αυτό που παίρνεις από το skate;
Στην αρχή ενθουσιάστηκα με το αίσθημα ελευθερίας που σου δίνει απλά το να τσουλάς. Η ευχαρίστηση που παίρνεις όταν βγάζεις ένα κόλπο, το roller’s high! Είναι ένα μικρό ταξιδάκι που δεν σταματάει. Κάθε μέρα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο, συγκέντρωση. Δίνεις τον εαυτό σου σε αυτό.


SKATEslang

Trick Κόλπο 
Άιντα! Επιφώνημα που χρησιμοποίει η παρέα, όταν κάποιος βγάζει σωστά ένα κόλπο 
Σπέκια Το respect / ο σεβασμός 
Χώσε! / χώστης / χώστρα Αυτός που έχει εξαιρετικό επίπεδο, κάνει καλά και σωστά κόλπα
Σφυρί / κωλόσφυρο Εκείνος που θα αποδώσει άψογα ένα πολύ δύσκολο κόλπο
Snake Αυτός που κόβει κάποιον κατά την εκτέλεση ενός trick 
Kick Αυτός (που συνήθως έχει κάποια εξουσία, αστυνομικός, security) που θα σε διώξει από το μέρος που κάνεις skate 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ