- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
City Lover 293
Σπίτι Κεφαλληνού Σ’ ένα τρίφατσο οικόπεδο μεγάλο, με πλούσιο κήπο, στο Χαλάνδρι (Αγίας Παρασκευής, Θησέως & Δουκίσσης Πλακεντίας), σχεδόν πάνω στην (πρώην) πλατεία Κένεντι, βρίσκεται το σπίτι του Κεφαλληνού. Θαυμάστε το στη φωτογραφία, μα αξίζει να το καμαρώσετε κι από κοντά. Περίοπτο είναι.
Σπίτι Κεφαλληνού
Σ’ ένα τρίφατσο οικόπεδο μεγάλο, με πλούσιο κήπο, στο Χαλάνδρι (Αγίας Παρασκευής, Θησέως & Δουκίσσης Πλακεντίας), σχεδόν πάνω στην (πρώην) πλατεία Κένεντι, βρίσκεται το σπίτι του Κεφαλληνού. Θαυμάστε το στη φωτογραφία, μα αξίζει να το καμαρώσετε κι από κοντά. Περίοπτο είναι.
Γιατί το λένε Χαλάνδρι
Τώρα βέβαια, μετά από τόσα που σας έγραψα, ίσως ν’ αναρωτηθείτε για το γενικό τοπωνύμιο της περιοχής. Ιδού οι εκδοχές: πρώτον, παραφθορά από το Χαράδρι(ον) (υπάρχει φυσικά εδώ η γνωστή ρεματιά, άλλως χαράδρα)· δεύτερον, Χαλά-ντερέ (τούρκικο, ρεματιά του Χαλά)· τρίτο, παραφθορά του Καλεντέρ (τούρκικο, θα πει τυχοδιώκτης, μποέμ)· τέταρτο, Γκαλάντρι (φράγκικο ανθρωπωνύμιο που έγινε τοπωνύμιο). Διαλέγετε και παίρνετε. Αν ξέρει κανείς κάτι παραπάνω, εδώ είμαστε. (Πάντως οι παλιοί Χαλάντρι το λένε, με ντ.)
Πηγάδια και νερόμυλοι στην Αγ. Παρασκευή
Τα μαθήματα που κάνω με φέρνουν τους τελευταίους μήνες στον Δήμο Αγ. Παρασκευής Αττικής. Εκτός από τη γειτνίαση με τον Υμηττό, τα πολλά όμορφα σπίτια, τους πευκώνες με τα κοτσίφια και τις καλιακούδες, αυτό που μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πόσο πολλά πηγάδια και νερόμυλους έχω συναντήσει εδώ. Ειρήνης, Ζεφύρων, Ανθέων, Κύπρου και πολλοί άλλοι δρόμοι εμφανίζουν αρκετά απομεινάρια αυτού του παλιού πολιτισμού του νερού, που σώζονται ακόμα και σε οικόπεδα με πολυκατοικίες. Παρατήρησα μάλιστα ότι κάποια πηγάδια είναι ακόμα εν χρήσει, ενώ οι σκουριασμένες φτερωτές των μύλων είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές. Αναρωτιέμαι αν ο Δήμος έχει καταγράψει αυτούς τους θησαυρούς της περιοχής του, αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα προστασίας ή αποκατάστασης. Αν οι κάτοικοι, ιδίως οι νεότεροι, έχουν συνείδηση του υδάτινου πλούτου, πάνω από τον οποίο εδράζονται τα σπίτια τους. Αν ένας δάσκαλος έδειξε ποτέ στα παιδιά του τα δείγματα αυτά της ανθρώπινης τεχνικής επινοητικότητας, γεννήματα μιας εποχής προ υδρευτικών δικτύων.
Γιατί τη λένε οδό Χαρίλαου Φλωράκη
Η οδός είναι στην ίδια περιοχή, πολύ κοντά στην προαναφερθείσα έπαυλη, και μέχρι πριν λίγα χρόνια ονομαζόταν Πυθίας. Εδώ, όμως, σε μια μεγάλη δίπατη μονοκατοικία με κήπο, ζούσε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο συγκριτικά επαρκέστερος γραμματέας (1972 - 1989) που είχε ποτέ το ΚΚΕ. Πεθαίνοντας, ο Φλωράκης κληροδότησε το σπίτι στο κόμμα του. Και ο μεν δήμος μετονόμασε τιμητικά το δρόμο, το δε ΚΚΕ δημιούργησε εδώ ένα επιμορφωτικό κέντρο όπου εκτίθεται μέρος του αρχείου του εκλιπόντος, καθώς και άλλα υλικά, ιδίως από τη δεκαετία του ’40. Το αρχείο υπάρχει και ψηφιοποιημένο. Όπως έχει ανακοινώσει το ΚΚΕ, ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό και τους μελετητές πέντε μέρες τη βδομάδα, 9-5. Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», Χ. Φλωράκη (πρώην Πυθίας) 6, 210.6851.129, www.ekxf.gr
Έκθεση Τσίλερ
Η έκθεση που περιμένω ανυπόμονα, εγώ τουλάχιστον, θα ξεκινήσει μαρτιάτικη στην Εθνική Πινακοθήκη. Αντικείμενό της είναι η αρχαιολογία, η ζωγραφική και, ιδίως, η αρχιτεκτονική του Ερνέστου Τσίλερ, του εκ Σαξονίας Γερμανοέλληνα στον οποίο χρωστάμε αναρίθμητα σπουδαία κτίσματα ανά την Ελλάδα, κυρίως όμως έργα που κοσμούν (και) τη σημερινή Αθήνα. Προετοιμαστείτε άρα για μια συγκεντρωτική παρουσίαση με το έργο πιθανώς του σημαντικότερου αρχιτέκτονα που έχτισε ποτέ στη χώρα μας. Περισσότερα εν καιρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πράσινο
Εκστρατεία αλληλεγγύης από τον Κ.Υ.Α.Δ.Α. και το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο
Το «αγκάθι» της οικοδομικής άδειας
Μια περιοχή 650 στρεμμάτων γύρω από την Ακρόπολη
Cult, chic, καύσωνας και ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, από τις 19:00 έως τις 23:00
Δείτε εικόνες από την «καθαρή» από αυτοκίνητα πρωτεύουσα
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι παρεμβάσεις οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
Έπειτα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Αν μείνεις στην πρωτεύουσα μόνο εσύ και ο Τσίου, σου βρήκαμε όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις
Ένα μονοπάτι οδηγεί σε ένα κρυφό επίνειο με κρυστάλλινα νερά, 50 λεπτά από το κέντρο της πόλης
Φυτεύτηκαν 220 δέντρα και 1.200 θάμνοι με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών
Δωρεάν εκδηλώσεις, μουσεία, παραλίες, πεζοπορίες, φαγητό και μοναδικές εμπειρίες στην Αττική
Πάνω από 20 παρεμβάσεις σε σχολεία και δημοτικές παρεμβάσεις
Έργο 300.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής - Έτοιμο για τη νέα σεζόν.
Φέρνει στην καρδιά της πόλης την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου παραθαλάσσιου resort
Η Στοά διαθέτει όλα τα στοιχεία για να γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νέα spots της πόλης.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.