- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
City Lover 252
«ΕΛΛΑΣ»
Η κ. Νάντια Βαλκάνου με ρωτάει για το μισοκαμένο κτίριο Σταδίου 50, σχεδόν στα Χαφτεία, με τις δύο «αρχαιοελληνικές» κολόνες και πίσω τους την ανάγλυφη επιγραφή «ΕΛΛΑΣ» (φωτογραφία). Πρόκειται για το γνωστό ως «Μέγαρο Αθηνογένους», έργο δυτικού αρχιτέκτονα (Πια ή Τραμπ), γύρω στα 1875-1880. Ο Γεώργιος Αθηνογένης (1840;-1908) υπήρξε διευθυντής της Τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως. Το κτίριο ανήκει στην «Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία». Καταρρέοντας ήδη από δεκαετίες, πήρε και φωτιά πριν λίγα χρόνια. Η επιγραφή θα πρέπει να είναι η ονομασία του τελευταίου εμπορικού καταστήματος στο χώρο.
Πηγές: www.elia.org.gr, www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio.aspx
Γιατί τη λένε στάση Βρετ(τ)ού;
Διότι εκεί, λίγο πριν τελειώσει η Λιοσίων στις Τρεις Γέφυρες, από τη μεριά του Αη Δημήτρη των όπλων, λειτουργούσε από προπολεμικά μέχρι τη δεκαετία του ’60 ένα καμίνι του ομώνυμου κυρίου. (Καμίνι σημαίνει μεγάλος υπαίθριος επαγγελματικός φούρνος με καμινάδα, που είτε δημιουργούσε ξυλοκάρβουνα είτε έλιωνε μέταλλα ως χυτήριο είτε έφτιαχνε ασβέστη, πλίθες, τούβλα κ.λπ. και συνακόλουθα λογιζόταν μάντρα οικοδομικού υλικού. Πολλές φορές το καμίνι γινόταν τοπωνύμιο από μόνο του, όπως η περιοχή «Καμίνια» στον κεντρικό Πειραιά). Το καμίνι του Βρετ(τ)ού έψηνε λάσπη κι έφτιαχνε πήλινα κούγκια για την ύδρευση και την αποχέτευση. (Eυχαριστώ Κλεοπάτρα, Ευαγγελία και Μαρία.)
Με αφορμή τις πληροφορίες για το παραπάνω κτίριο, προτρέπω κάθε νωχελικό παρατηρητή του αθηναϊκού τοπίου να επισκεφτεί αυτή την ιστοσελίδα: όχι μόνο αρθρογραφία για σημαντικές περιόδους της πόλης, μα επιπλέον ένα εξαίρετο «Αρχείο νεότερων μνημείων» με στοιχεία για εκατοντάδες κτίσματα, από τζαμιά μέχρι στοές κι από εργοστάσια μέχρι θέατρα. Στους άξιους συντελεστές του έργου αναγνώρισα με συγκίνηση και δυο παλιούς φίλους, καθηγητές πλέον της Νεότερης Ιστορίας: τη Νάσια Γιακωβάκη και τον Λεωνίδα Καλλιβρετάκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξάρχεια, Κυψέλη, Βεΐκου, ένα απέραντο και πολυετές εργοτάξιο
Στη συνέντευξη Τύπου του «This is Athens-Agora» αποτυπώθηκε ένα ευρύτερο σχέδιο για το πώς η Αθήνα θα παραμείνει ελκυστική, διατηρώντας ένα μέτρο
Όταν το Digital Art μεταμορφώνει την πόλη
Μια in situ πολυμεσική εγκατάσταση ψηφιακών τεχνών που σε περιμένει να την ανακαλύψεις
Το απόλυτο καλοκαιρινό ραντεβού για παιδιά και εφήβους
Η πολυδιάστατη ανοιξιάτικη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ενώνει το χθες με το σήμερα
«Η περιέργεια γιορτάζει τη γάτα», για άλλη μια φορά
Πίστη, χαρά, αλλά και σκληρές εικόνες μέσα από τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών - Αγορές που βούιζαν, αμνοερίφια προς σφαγή, σνομπ Ανάκτορα, βροχή από τουφεκιές
Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται επίσης η ανάγκη προστασίας του δημόσιου χώρου και των γειτονιών
Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Παράταση υποβολής προτάσεων έως τις 15 Απριλίου
Η ιστορία του Πέτρινου, η αναβίωση και οι αντιδράσεις
Η Αθήνα μετατράπηκε σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της
Ταξίδι στην ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία με πρωτοστάτες τα αδέρφια Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλο
Η διάρκεια και οι περίοδοι φιλοξενίας
Λόγω του «9ου Αγώνα Πεδίου 'Αρεως - Στις γειτονιές της Αθήνας»
Με το σύνθημα «Η πόλη σου, το φεστιβάλ σου»
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποκτά νέο σημείο συνάντησης
10 προτάσεις για πρωινό και καφέ, γιορτινή έξοδο για φαγητό και τη βόλτα, αλλά και για το τέλειο πασχαλινό δώρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.