Life in Athens

Ανακαλύψαμε τη μυστική Βικτώρια με τον εναλλακτικό οδηγό πόλης Und. Athens

Ο δημιουργός του χάρτη πόλης και σύγχρονης τέχνης που απευθύνεται στον ξένο επισκέπτη, αλλά και στον Αθηναίο, Κυριακός Σπύρου, μας πρότεινε την πιο αντισυμβατική διαδρομή του πρωτοποριακού του πονήματος.

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357816-741598.jpg
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Υπάρχουν περιοχές της Αθήνας που είναι πραγματικά ανεξάντλητες. Όσες φορές κι αν τις επισκεφτείς, όλο και κάτι καινούριο θα ανακαλύψεις. Μία από αυτές είναι και η Βικτώρια, μια γειτονιά με μία ευρεία παλέτα χρωμάτων. Από τη μία το αστικό της παρελθόν που ξεπηδά σχεδόν άναρχα πια, μέσα από τα κτίρια με τα εκλεκτικιστικά χαρακτηριστικά και από την άλλη το πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό πρόσωπο της. Οι δυσκολίες της περιοχής φυσικά δεν παραβλέπονται μέσα σε αυτή τη νέα μητροπολιτική συνθήκη, ωστόσο οι κάτοικοί της και μία έντονη άνοιξη της σύγχρονης τέχνης, την κατατάσσουν σε έναν από τους ανεξερεύνητους θησαυρούς της Αθήνας.

Ο Κυριάκος Σπύρου, δημιουργός του Und. Athens, ενός εναλλακτικού οδηγού πόλης για την Αθήνα που εστιάζει στην σύγχρονη τέχνη και συγκεκριμένα στους ανεξάρτητους χώρους τέχνης και την αχαρτογράφητη καλλιτεχνική σκηνή, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Έτσι, μας πρότεινε να ανακαλύψουμε τη Βικτώρια που αθέμιτα προσπερνάμε, ακολουθώντας μία από τις πιο αντισυμβατικές διαδρομές που προτείνονται στον πρωτοποριακό του χάρτη. 

Σκοπός της έκδοσης άλλωστε είναι να ανακαλύψει, να καταγράψει και να προωθήσει εναλλακτικούς χώρους τέχνης, ανερχόμενους δημιουργούς και νέα ταλέντα από την Αθήνα, και να μοιραστεί τη δουλειά τους με ένα διεθνές κοινό, αλλά και τους ντόπιους. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και ο σχεδιασμός του εντύπου ανήκει στην Νατάσσα Παππά. Η έκδοση είναι διπλή, και περιλαμβάνει έναν έντυπο αναδιπλούμενο χάρτη, και ένα διαδικτυακό ημερολόγιο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα und-athens.com. O χάρτης καταδεικνύει ανεξάρτητους και μη κερδοσκοπικούς χώρους τέχνης, γκαλερί, μουσεία και ιδρύματα σχετικά με την σύγχρονη τέχνη της Αθήνας, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά σε ένα εκτενές ευρετήριο μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώρες λειτουργίας κλπ. Πάνω στον χάρτη, ωστόσο, σημειώνονται και σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη, καφέ, εστιατόρια και καταστήματα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Αυτό είναι που κάνει τον οδηγό Und. Athens τον πιο ολοκληρωμένο οδηγό της Αθήνας αυτή τη στιγμή.

Με τον χάρτη στο χέρι, ο επισκέπτης ή ο Αθηναίος μπορεί να ακολουθήσει μία από τις εννέα διαδρομές στις κύριες γειτονιές του κέντρου: Εμπορικό Τρίγωνο, Πετράλωνα - Μεταξουργείο, Βικτώρια - Κολωνός, Κυψέλη, Καισαριανή, Κολωνάκι - Εξάρχεια, Αμπελόκηποι - Νεάπολη, Σύνταγμα - Μετς και Κουκάκι - Νέος Κόσμος. Κάθε διαδρομή είναι σαν μία άτυπη ξενάγηση με μικρά μυστικά και πληροφορίες, που μόνο ένας local μύστης του αθηναϊκού κέντρου θα μπορούσε να σου ψιθυρίσει στο αυτί.  

Κάθε διαδρομή είναι σαν μία άτυπη ξενάγηση με μικρά μυστικά και πληροφορίες, που μόνο ένας local μύστης του αθηναϊκού κέντρου θα μπορούσε να σου ψιθυρίσει στο αυτί.  

«Μέσα από το Und. Athens προτείνω βόλτες μέσα στην πόλη που δεν θα βρει κανείς σε έναν συνηθισμένο ταξιδιωτικό οδηγό της Αθήνας. Το σκεπτικό μου ήταν να καθοδηγήσω τον επισκέπτη να εξερευνήσει την άγνωστη πλευρά της πόλης και παράλληλα να επισκεφθεί τους εναλλακτικούς χώρους τέχνης σε κάθε περιοχή. Έτσι για παράδειγμα έχουμε μια βόλτα που ξεκινάει από την Βικτώρια, σε πάει για φαλάφελ στην Πλατεία Βάθη, περνάει από τους χώρους τέχνης του Σταθμού Λαρίσης και καταλήγει στο πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι μια βόλτα που αξίζει να κάνει κανείς, αλλά ακόμα και οι Αθηναίοι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ», λέει ο Κυριάκος Σπύρου και μας προκαλεί να ακολουθήσουμε ένα κομμάτι ακριβώς αυτής της διαδρομής.

Αφετηρία μας ο ανεξάρτητος χώρος τέχνης Grace Athens, στην οδό Φιλαδελφείας 2, λίγα μόλις μέτρα από τον Σταθμό Λαρίσης, στον οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενείται η έκθεση του fanzine της εικαστικού Αμαλίας Βεκρή, Asthenia. Μονάχα μία κόλλα A4 με το λογότυπο της αυτοέκδοσης προδίδει πως κάτι συμβαίνει μέσα στο κτίριο με τη μπεζ πρόσοψη, που βρίσκεται δίπλα σε ένα κατάστημα με ηλεκτρικά μηχανήματα καθαρισμού. Το ψηλοτάβανο κτίριο που στεγάζει τώρα το Grace Athens, ήταν κάποτε ξενοδοχείο και όπως προδίδουν τα διαβρωμένα σκαλοπάτια του, υπήρξε κατάλυμα για τη σύντομη παραμονή των ταξιδιωτών που αποβιβάζονταν στον Σταθμό Λαρίσης. Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Ιουνίου, συμμετέχει μία πλειάδα Ελλήνων καλλιτεχνών με μια σειρά από πρωτοποριακά και ιδιαίτερα έργα.

Το Grace Athens, ήταν κάποτε ξενοδοχείο και όπως προδίδουν τα διαβρωμένα σκαλοπάτια του, υπήρξε κατάλυμα για τη σύντομη παραμονή των ταξιδιωτών που αποβιβάζονταν στον Σταθμό Λαρίσης.

Αυτή τη στιγμή στο Grace Athens φιλοξενείται η έκθεση του fanzine της εικαστικού Αμαλίας Βεκρή, Asthenia.

Τα μάτια ξανά στον χάρτη. Συνεχίζοντας όλο ευθεία στην Ιουλιανού που ανοίγεται μπροστά μας, βρίσκουμε μια ενδιαφέρουσα στάση για φαγητό. Είναι το ινδικό εστιατόριο Ginger Grill, στο υπόγειο ενός επιβλητικού νεοκλασικού με έντονη ροζ πρόσοψη που στεγάζει μία σχολή χορού. Ο Στιβ, όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά, είναι από το Πακιστάν και ήρθε στην Ελλάδα το 2012. Στην πατρίδα του ήταν νοσοκόμος, εδώ πωλούσε νερά κάτω από την Ακρόπολη, καθώς όταν έφτασε, δεν είχε πάνω του τίποτα εκτός από ένα παλιό κινητό τηλέφωνο. Η μαγειρική ήταν το χόμπι του, όπως λέει, και αφού άρχισε να δουλεύει εθελοντικά σε συσσίτια της πόλης, αποφάσισε να ανοίξει ινδικό εστιατόριο στον υπόγειο χώρο δίπλα από το σπίτι του. Το Ginger Grill είναι ένα καλά κρυμμένο διαμαντάκι. Ζεστή ατμόσφαιρα, value for money ινδικό φαγητό (το chicken masala κοστίζει 6 ευρώ και συνοδεύεται άριστα με μία γενναία πιατέλα ρύζι που κάνει μόλις 2 ευρώ) και υπερυψωμένη αυλή, ιδανική για καλοκαιρινά απογεύματα.

Το ινδικό εστιατόριο Ginger Grill στεγάζεται στο υπόγειο ενός επιβλητικού νεοκλασικού με έντονη ροζ πρόσοψη που στεγάζει μία σχολή χορού.

Το chicken masala κοστίζει 6 ευρώ και συνοδεύεται άριστα με μία γενναία πιατέλα ρύζι που κάνει μόλις 2 ευρώ.

«Αν φάει κανείς στο Ginger Grill, τότε μετά οπωσδήποτε για γλυκό στο Πετέκ», προτείνει ο Κυριακός Σπύρου, για να σβήσει η αψάδα του ινδικού. Ωστόσο, πριν το ιστορικό ζαχαροπλαστείο, στην οδό Χέυδεν και συγκεκριμένα στον αριθμό 38, βρίσκεται η γκαλερί Ηώς. Ευκαιρία λοιπόν να τρυπώσει κανείς σε ακόμα μία αθηναϊκή γκαλερί χωμένη στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της οδού, ανάμεσα σε κουρεία, βίντεο κλαμπ και αλλά καταστήματα που αποπνέουν έντονα την αισθητική μιας άλλης δεκαετίας. Μέχρι πρότινος στην γκαλερί Ηώς έτρεχε η έκθεση «Υποψίες του Κόκκινου» της Δέσποινας Πανταζή, ενώ η επόμενη έκθεση που θα φιλοξενήσει , έχει εγκαίνια στις 14 Ιουνίου.

Σε αυτή τη διαδρομή, δεν θα μπορούσε να παραλείψει κανείς την κατάληψη του Green Park, το αναψυκτήριο στο Πεδίο του Άρεως που άνοιξε και πάλι τις πόρτες του ως εστία καλλιτεχνικών δράσεων και διαλόγου τον Ιούνιο του 2015. Αυτή την περίοδο τρέχει η έκθεση “Closing Times” με αρχεία τεκμηρίωσης από ακτιβιστικές δράσεις στον τομέα του Πολιτισμού που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και αλλού. Ωστόσο, λειτουργεί ημέρες και ώρες κατά τις οποίες γίνονται ομιλίες, προβολές και ειδικές βραδιές.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση του οδηγού Und. Athens στην περιοχή της Βικτώριας, που θα περνούσε απαρατήρητη από κάποιον που δεν γνωρίζει την περιοχή είναι και το queer βιβλιοπωλείο «Πολύχρωμος Πλανήτης», στην Εμμανουήλ Αντωνιάδου 6. Πρόκειται για το μοναδικό βιβλιοπωλείο / εκδοτικό οίκο στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην LGTBQ θεματική. Ο «Πολύχρωμος Πλανήτης» άνοιξε τις πόρτες του το 2004, από την Μαρίνα Γαλανού και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 35 βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Εκτός από βιβλία στο χώρο διατίθεται και ΛΟΑΤΚ Τύπος, καθώς και μερικές αυτοεκδόσεις και DVD.

Ο «Πολύχρωμος Πλανήτης» άνοιξε τις πόρτες του το 2004, μας λέει ο Θανάσης Βέσσης, υπάλληλος του βιβλιοπωλείου.

Είναι η ώρα του Πετέκ. Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Βικτώριας στην οδό Γ’ Σεμπτεμβρίου 81, όπου εδρεύει από το 1965 μέχρι και σήμερα, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της περιοχής. Ο ιδρυτής του, Ιωάννης Μαγκλάρας, άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και κατάγονταν. Το 1964 ήρθε στην Αθήνα και έγραψε την ιστορία από την αρχή, με πυλώνες το κορυφαίο πολίτικο τσουρέκι και το παγωτό καϊμάκι, αυθεντικό και χειροποίητο φτιαγμένο με ολόφρεσκο γάλα, κάτι που φαίνεται και στην ξεχωριστή υφή του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα δύο best seller προϊόντα του Πετέκ που προσελκύουν γενιές και γενιές πελατών στο κατώφλι του. Όσοι ανακαλύπτουν τη σοκολατόπιτά του, δύσκολα την αλλάζουν με άλλη.

 Όσοι ανακαλύπτουν τη σοκολατόπια του Πετέκ, δύσκολα την αλλάζουν με άλλη.

Η βόλτα με οδηγό τις προτάσεις του Κυριακού Σπύρου και του Und. Athens έχει φτάσει στο τέλος της. Όποια διαδρομή από τις εννέα και να επιλέξει κανείς – κάνοντας της δικές του παρακάμψεις και παραλλαγές – το σίγουρο είναι πως θα ανακαλύψει μια άλλη, κρυφή Αθήνα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το Und. Athens στα σημεία:

Depo Darm Gallery - Ηρώων Σκοπευτηρίου 54 – 56, Καισαριανή

Flâneur Souvenirs & Supplies - Φλέσσα 1, Πλάκα

Anavasi Maps & Travel Bookstore - Βουλής 32, Σύνταγμα

VOID - Νίκης 30, Σύνταγμα

Philos Athens - Σόλωνος 32, Κολωνάκι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ