Εικαστικα

To We are Athens δημιουργήθηκε από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες

Μία ανοιχτή πλατφόρμα φιλοδοξεί να παρουσιάσει όλους τους καλλιτέχνες και εικαστικούς που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και να τους κάνει  μέρος ενός διαδικτυακού χάρτη

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 619
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359745-745382.jpg

Το φετινό καλοκαίρι μάς βγήκε λίγο αναποφάσιστο από άποψη καιρού, όσο αφορά όμως τα εικαστικά δρώμενα είναι φοβερά καυτό. Από τις αρχές του έτους η σκηνή της σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα βρίσκεται σε αναβρασμό. Από τη μία ο ερχομός της documenta14 που αναστάτωσε τους εγχώριους καλλιτέχνες –τους περισσότερους δυσάρεστα– και από την άλλη το ερώτημα που επαναφέρουν με κάθε αφορμή στην επικαιρότητα ξένα και ελληνικά ΜΜΕ: «Είναι η Αθήνα το νέο Βερολίνο;».

Panos Koufos - Wilem

Όταν λοιπόν πέφτει το μάτι σου σε ένα project με τίτλο “We are Athens”, δεν μπορείς παρά να φανταστείς ότι η φράση αυτή είναι μια βροντερή απάντηση στα ερωτήματα που βασανίζουν τους αθηναίους καλλιτέχνες. Μια ανοιχτή πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 50 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να ανοίξουν τους χώρους και τα εργαστήριά τους ή να παρουσιάσουν έργα τους στο δημόσιο χώρο συμμετέχοντας σε ένα  διαδικτυακό, εικαστικό χάρτη της Αθήνας.

Στην πλατφόρμα του We Are Athens, σύμφωνα με τον Χρήστο Κεχαγιόγλου, μέλος του project Ni, στόχος είναι να δημιουργηθεί μία σαφής εικόνα για την εικαστική Αθήνα, με αφετηρία τους ίδιους τους καλλιτέχνες και όχι «μεσάζοντες». Το πρώτο διήμερο ξεκινά με τα εγκαίνια στις 23 Ιουνίου, ενώ οι καλλιτέχνες θα ανοίξουν τους χώρους τους 24-25/6. 

Πείτε μας, κύριε Κεχαγιόγλου, λίγα λόγια για το We Are Athens. Πώς το εμπνευστήκατε;

Το We Are Athens προέκυψε ως ιδέα στα πλαίσια της ομάδας Νi, η οποία είναι η εικαστική ομάδα που αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα αυτής της διοργάνωσης. Η ομάδα ή καλύτερα project Ni είναι ένα πειραματικό εργαστήριο συν-ζωγραφικής, που αναζητά κι ερευνά τη δυνατότητα της ομαδικής έκφρασης στη ζωγραφική πράξη. Το We Are Athens νομίζω ότι εκφράζει την ανάγκη των εικαστικών δημιουργών να οργανωθούν πράγματα από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες, ελεύθερα, χωρίς προαπαιτούμενα και αισθητικές ή άλλες κατευθύνσεις. 

Μας εξηγείτε λίγο καλύτερα τη λειτουργία της πλατφόρμας;

Στο We Are Athens μπορεί ο οποιοσδήποτε εικαστικός που ζει στην Αθήνα να τοποθετηθεί και να παρουσιάσει τη δουλειά του σε όποιο χώρο και με όποιον τρόπο θέλει. Συμμετέχει διαδικτυακά και φυσικά σ’ έναν τεράστιο εικαστικό χάρτη. Δεν υπάρχει κανενός είδους καθοδήγηση. Η μόνη απαίτηση είναι να συμβαίνει αυτό στην Αθήνα. Κι έτσι πιστεύουμε, αν όχι από το πρώτο κιόλας event σίγουρα πάντως από τα επόμενα, πως θα αρχίσουμε να αποκτούμε μια ανοιχτή και πολύ πραγματική εικόνα της εικαστικής Αθήνας.

Ο διαδικτυακός χάρτης της εικαστικής Αθήνας του We Are Athens

Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω ότι ο τίτλος της πλατφόρμας είναι απάντηση στο τσιτάτο που αναπαράγουν ξένα και ελληνικά μίντια «Athens is the new Berlin».

Το να είναι η Αθήνα ένα επόμενο Βερολίνο είναι μια μεγάλη κουβέντα. Μακάρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις. Πάντως η κίνησή μας σίγουρα βοηθάει προς μια τέτοια κατεύθυνση και δίνει κι ένα νέο στίγμα της πόλης πολύ πιο ελεύθερο και ανοιχτό. Η Αθήνα είναι μια πόλη με πάρα πολλές δυνατότητες, αλλά και διαστάσεις. Είναι επίσης ένας τεράστιος καλλιτεχνικός οργανισμός με πάρα πολλές δράσεις. Μας λείπουν, όμως, η οργάνωση κι η ομαδικότητα.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η ανάδειξη των καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, κάτω από τη στέγη του We Are Athens, είναι μία αντίδραση/απάντηση σε μεγαλύτερους θεσμούς/ιδρύματα τέχνης που παραβλέπουν τους αθηναίους καλλιτέχνες;

Αντίδραση όχι, ίσως μια μετατόπιση προς τη μεριά των καλλιτεχνών. Είναι μια κατάθεση του έργου και της παρουσίας μας ώστε να ξεκινήσει και μέσα από την πλατφόρμα μας ένα ανοιχτό κάλεσμα για κοινές δράσεις. Έχει μεγάλη σημασία στην εποχή μας να βρούμε αυτή τη χαμένη έννοια της κοινότητας.

Eleni Papaioanou "A War"

See Saw, Theo Chronis, Digital Print (2016)

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη παθογένεια στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα γενικότερα;

Αυτό ακριβώς. Η έλλειψη της κοινότητας, της ομαδικότητας, της συνεργασίας χωρίς προκαταλήψεις, του μοιράσματος. Κι από μια άλλη πλευρά, εξίσου σημαντική, η φωνή των ίδιων των καλλιτεχνών είναι σήμερα διεθνώς πάρα πολύ αποδυναμωμένη, υπάρχουν πάντα κάποιοι άλλοι ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στο κοινό κι αυτό απαγορεύει σχεδόν τη δημιουργία της κοινότητας.

Τι θα δούμε στο πρώτο διήμερο του We Are Athens και τι να περιμένουμε για τη συνέχεια;

Σ’ αυτό το πρώτο μας event θα αναπτυχθεί ένα πολυσυλλεκτικό εικαστικό χάπενινγκ σε όλη την πόλη. Πάνω από 50 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες θα ανοίξουν τους χώρους και τα εργαστήριά τους ή θα κάνουν παρουσίαση της δουλειάς τους σε κάποιον οποιοδήποτε χώρο της πόλης, για μια άμεση και χωρίς ενδιάμεσους γνωριμία με το κοινό. Για τη συνέχεια, θα δούμε. Έχουμε αρχίσει συζητήσεις με κοινότητες του Λονδίνου και του Βερολίνου να κάνουμε κοινά χάπενινγκς, να δημιουργήσουμε ένα διεθνές δίκτυο. Το We Are Athens  περιμένουμε να γίνει ένας φρέσκος, γεμάτος ζωή νεανικός και όχι μόνο θεσμός. Για τις λεπτομέρειες των events όμως... αυτό θα είναι έκπληξη. 

Info: Εγκαίνια 23/6, Ελ. Βενιζέλου 63 Ν. Ιωνία, για περισσότερα σχετικά με τους χώρους που θα είναι διαθέσιμοι στις 24 – 25/06 επισκεφτείτε το www.weareathens.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ