Κατοικιδια

Το αποτύπωμα της μύτης του σκύλου μας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μικροτσίπ;

Η χρήση του αποτυπώματος της μύτης ενός σκύλου για την αναγνώρισή του είναι μια ιδέα που έχει κερδίσει έδαφος

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το αποτύπωμα της μύτης του σκύλου μας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μικροτσίπ;

Σκύλοι: Το αποτύπωμα της μύτης και η σημασία του

Υπάρχει άλλος τρόπος καταγραφής ενός σκύλου πέρα από το μικροτσίπ ή την γενετική του καταγραφή; Και όμως υπάρχει! Πάμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μια μέθοδο που πιθανότατα θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας στο μέλλον.

Η χρήση του αποτυπώματος της μύτης ενός σκύλου για την αναγνώρισή του είναι μια ιδέα που έχει κερδίσει έδαφος επειδή, όπως και τα δακτυλικά αποτυπώματα των ανθρώπων, έτσι κάθε αποτύπωμα της μύτης του σκύλου είναι μοναδικό.

Τα αποτυπώματα της μύτης ενός σκύλου περιέχει μοτίβα με γραμμές που βρίσκονται στην επιφάνειά της. Κάθε σκύλος έχει το δικό του μοτίβο και αυτό παραμένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η υφή της μύτης ενός σκύλου είναι χαρακτηριστική, αλλά το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι το αν μπορεί να συγκριθεί με την υφή των ανθρωπίνων δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα είναι γνωστά για την ανθεκτικότητα και τη μοναδικότητά τους. Οι άκρες των δακτύλων κάθε ανθρώπου έχουν ένα χαρακτηριστικό μοτίβο που αναπτύσσεται κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη και παραμένει σχεδόν αμετάβλητο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Εξαιτίας αυτού, τα δακτυλικά αποτυπώματα έχουν γίνει η πλέον αξιόπιστη μέθοδος ταυτοποίησης.

Στους σκύλους, η μύτη μπορεί να αλλάξει ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου λόγω κάποιου τραυματισμού ή γήρανσης. Επιπλέον, η υφή της μύτης ενός σκύλου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το κλίμα ή την κατάσταση της υγείας του.

Τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα, από την άλλη πλευρά, είναι πιο σταθερά και λιγότερο επιρρεπή σε σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου. Η βιομετρική ταυτοποίηση αυτών έχει βελτιωθεί και τυποποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που έχει αυξήσει την αξιοπιστία και την ακρίβειά της.

Η διαδικασία καταγραφής του αποτυπώματος της μύτης μπορεί να είναι σχετικά απλή. Συνήθως περιλαμβάνει την πίεση της μύτης του σκύλου σε ένα ειδικό μελάνι και στη συνέχεια σε ένα κομμάτι χαρτί, ή τη χρήση μιας ψηφιακής μεθόδου σάρωσης για να καταγραφεί μια εικόνα υψηλής ανάλυσης αυτής. Αυτό το αποτύπωμα μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί σε μια βάση δεδομένων για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Η μέθοδος ταυτοποίησης σκύλων μέσω του αποτυπώματος της μύτης τους δεν έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και πειραματισμοί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σε κάποιες χώρες, όπως ο Καναδάς και σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ, υπάρχουν βάσεις δεδομένων που καταγράφουν τα αποτυπώματα μύτης των σκύλων για την ταυτοποίηση ζώων που έχουν αναπαραχθεί ή χαθεί. Αυτό γίνεται συνήθως από εξειδικευμένους οργανισμούς προστασίας ζώων ή από κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Παρ' όλα αυτά, η τεχνολογία και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη βιομετρικών μεθόδων αναγνώρισης στον τομέα της φροντίδας και προστασίας των ζώων εξακολουθούν να εξελίσσονται. Με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανό να δούμε περισσότερες πρωτοβουλίες και βελτιώσεις στην εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου.

Ας σκεφθούμε λίγο πόσο εύκολο θα είναι στο μέλλον για εμάς τους ανθρώπους που βρίσκουμε έναν χαμένο σκύλο απλά να βγάλουμε μια φωτογραφία τη μύτη του σκύλου που βρήκαμε και να μπορούμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη του.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο μικρός παραδόθηκε στο κυνοκομείο! George Kritikos Για πληροφοριες, υιοθεσία στο παραπανω προφίλ! Ο μικρός...

Posted by Μαρια Ζερβα on Friday, March 1, 2024

‼️Το Ριτάκι έμεινε μόνο του‼️😪Τα αδερφακια της υιοθετήθηκαν και κλαιει μόνη της😪 Βάλτε στη ζωή σας ένα κυνηγοσκυλάκι και...

Posted by Spectral Φιλοζωική δράση Ωραιοκάστρου on Thursday, February 29, 2024

ΜΠΕΝ προς υιοθεσία!! Η δυστυχία του να είσαι όμορφος, μικρόσωμος και να πέσεις σε κακό κηδεμόνα που σε βαρέθηκε σε δυο...

Posted by Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» on Saturday, March 9, 2024

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ