Κατοικιδια

Συστροφή Στομάχου στον Σκύλο

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό και επείγον περιστατικό που συμβαίνει στα σκυλιά

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συστροφή Στομάχου στον Σκύλο
© Adam Griffith / Pexels

Η Συστροφή Στομάχου στα σκυλιά, πώς να την αναγνωρίσετε και οι τρόποι πρόληψης - αντιμετώπισης

Κάποτε κατεβαίνοντας τα σκαλιά στο σπίτι είχα βρει τον Έκτορα, ένα ημίαιμο λαπραντόρ που είχαμε, ξαπλωμένο στο πάτωμα με τρομερά πρησμένη κοιλιά και σάλια παντού στη μουσούδα του. Προσπαθούσε να κάνει εμετό αλλά δεν μπορούσε, φούσκωνε και ξεφούσκωνε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δεν ήξερα τι συνέβαινε. Έτρεξα στους γονείς μου και καλέσαμε τον κτηνίατρο μέσα στο βράδυ και μας είπε να βρούμε κλινική να τον πάμε αμέσως. Όταν φτάσαμε η διάγνωση ήταν σωστή και άμεση, συστροφή στομάχου. Με μια βελόνα απελευθέρωσε τον αέρα από μέσα και μας ενημέρωσε πως θα έμπαινε κατευθείαν χειρουργείο. Μέσα σε λίγες ώρες είχε τελειώσει, όλα πήγαν καλά. Τα κατάφερε! Μία απλή για πολλούς ιστορία που μου έμαθε όμως κάτι που ακόμα και σήμερα το κρατάω. Την σημασία της ταχύτητας στην λήψη αποφάσεων και το πως ένα έμπειρο μάτι και ένα ικανό χέρι μπορεί να σώσει μία ζωή. Τότε σιγουρεύτηκα πως θέλω να γίνω κτηνίατρος. Αλλά τώρα δεν θα μας απασχολήσει αυτό. Η βραδιά που ανέφερα βέβαια είναι μια πολύ ευχάριστη έκβαση αυτού που θα περιγράψουμε παρακάτω.

Η συστροφή του στομάχου είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό και επείγον περιστατικό που συμβαίνει στα σκυλιά. Αυτή η κατάσταση, γνωστή επίσης ως γαστρική διαταραχή και συστροφή (GDV), είναι όχι μόνο τρομερά επώδυνη αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο το ζωάκι μας αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τι είναι η Συστροφή Στομάχου;

Η διάταση και η συστροφή του στομάχου συμβαίνει όταν το στομάχι του σκύλου γεμίζει με αέρα και στη συνέχεια περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του. Αυτή η περιστροφή μπλοκάρει την έξοδο του αέρα και των υγρών από το στομάχι, προκαλώντας σοβαρή διόγκωση. Η πίεση που δημιουργείται μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος στο στομάχι και τα γύρω όργανα, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές.

Ποιοι Σκύλοι Κινδυνεύουν;

Η συστροφή του στομάχου είναι πιο συχνή σε μεγάλες και γιγαντόσωμες φυλές, όπως είναι οι Γερμανικοί Ποιμενικοί και οι Μεγάλοι Δανοί. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σκύλο, ανεξαρτήτως μεγέθους και φυλής.

Αίτια - Πρόληψη

Αν και τα ακριβή αίτια της συστροφής του στομάχου δεν είναι πλήρως κατανοητά, κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την γρήγορη κατανάλωση τροφής, την μεγάλη κατανάλωση νερού ή αέρα, την άσκηση αμέσως μετά το φαγητό, καθώς και το άγχος. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο, είναι σημαντικό να ταΐζουμε τον σκύλο μας με μικρότερες και πιο συχνές μερίδες, να ΜΗΝ δίνουμε τροφή πριν την άσκηση και να διατηρούμε ήρεμο το περιβάλλον για το ζώο μας.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η ανησυχία, η δυσκολία στην αναπνοή, η διόγκωση της κοιλιάς, οι απόπειρες εμετού χωρίς αποτέλεσμα, και τα σημάδια πόνου όπως το κλαψούρισμα. Αν παρατηρήσουμε ένα συνδυασμό από αυτά τα συμπτώματα, είναι επείγον περιστατικό και πρέπει να μεταφέρουμε τον σκύλο μας σε κτηνίατρο αμέσως.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία είναι το πιο σημαντικό η άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρο. Όταν πλέον πάμε με το σκύλο μας στο ιατρείο συνήθως η πρώτη προσέγγιση γίνεται αποσυμφορίζοντας το στομάχι και στη συνέχεια  μία χειρουργική επέμβαση για να επαναφέρει το στομάχι στην κανονική του θέση και να αποτρέψει μελλοντικές συστροφές.

Η συστροφή του στομάχου είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση προσοχή. Με την κατάλληλη πρόληψη και την έγκαιρη αντίδραση στα συμπτώματα, μπορούμε να σώσουμε τον αγαπημένο μας τετράποδο φίλο.

Σε αυτό το άρθρο, αναλύσαμε το σοβαρό αυτό περιστατικό της συστροφής του στομάχου στους σκύλους. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η άμεση κτηνιατρική περίθαλψη είναι κρίσιμα για την επιβίωση του ζώου. Είναι σημαντικό για εμάς τους ιδιοκτήτες να είμαστε ενημερωμένοι και να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο. Η υγεία και η ευημερία των τετράποδων φίλων μας εξαρτάται άμεσα από την προσοχή και τη φροντίδα που τους παρέχουμε..

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Ένας πανέμορφος γάτος ! Σχεδόν τυφλός ! Βλέπει ελάχιστα από το ένα μάτι ! Και ζει στο δρόμο ! Τρυφερός χαδιάρης...

Posted by Lilia Pontika on Wednesday, November 22, 2023

Ο Τζόι και ο Τσάντλερ απολαμβάνουν τον ήλιο και ονειρεύονται. Ονειρεύονται να γίνουν κομμάτι μιας οικογένειας. Να...

Posted by ΕΠΑΖ - Φιλοζωικό Σωματείο Σαρωνικού on Sunday, November 19, 2023

Τα αγόρια μας,Ρίκυ και Ρούλης περιμένουν ακόμη. Είναι κρίμα να μένουν στα αζήτητα τέτοια πλάσματα. Η υιοθεσία τους...

Posted by Ctav Stav on Tuesday, November 21, 2023

🆘️🆘️😞😞 😞Μελλοθανατος 😞 Μελλοθανατος και πληγωμενος Ο Ρικο ο αγαθος σκυλος που προδοθηκε Γυρισε στη γειτονια αλλα...

Posted by Μαιρη μαυρελου on Tuesday, November 21, 2023

Πήγαμε με τον Χρήστο στη Φλώρινα για αγώνες ξιφασκίας και την ώρα που αναχωρούμε για επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, χάνουμε...

Posted by Asimina Mataftsi on Sunday, November 19, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ