Visual Browsing
Ομορφιά από μέσα προς τα έξω

Ομορφιά από μέσα προς τα έξω

Διατροφικές συνήθειες και ακμή
© Manu Camargo / Unsplash

Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας! Εκτός των καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ποιότητα της διατροφής μας. Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου, είχε πει πολύ σοφά ο Ιπποκράτης.

Πώς μπορεί λοιπόν το διατροφολόγιό μας να μας χαρίσει μια όμορφη και καθαρή επιδερμίδα; Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που ακολουθούσαν διατροφή δυτικού τύπου (υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων αυξημένου γλυκαιμικού δείκτη και λιπαρών) είχαν συχνότερη εμφάνιση ακμής και υπερλειτουργία σμηγματογόνων αδένων. Αντίθετα, άτομα τα οποία κατανάλωναν τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη παρουσίασαν πιο υγιές δέρμα. 

Πώς επηρεάζει ο γλυκαιμικός δείκτης όμως την ακμή; Τρόφιμα αυτής της κατηγορίας, όπως το λευκό ψωμί, οι πατάτες, τα γλυκά, αυξάνουν την γλυκόζη στο αίμα και επάγουν την εκκριση της ινσουλίνης, την ορμόνη-κλειδί για την πέψη και τον ινσουλινομιμητικό αυξητικό παράγοντα IGF-1. Ο IGF-1 ενισχύει την επιδερμική υπερπλασία και κερατινοποίηση. Παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα ανδρογόνων ορμονών, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με αυξημένη έκκριση σμήγματος και εμφάνιση ακμής. 

Δυσμενή σχέση έχει παρατηρηθεί επίσης μεταξύ ακμής και κατανάλωσης γάλακτος, όχι από τα λιπαρά τα οποία περιέχει, αλλά εξαιτίας αμινοξέων που περιέχει τα οποία αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στο γάλα και όχι στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προιόντα (γιαούρτι, τυρί).

Σχετικα
Νέα μπισκότα με βρώμη Nutries από την ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Νέα μπισκότα με βρώμη Nutries από την ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα trans λιπαρά, ο δεύτερος πυλώνας της δυτικής διατροφής, είναι ένα άλλο αίτιο έξαρσης της ακμής. Κατανάλωση τροφών που περιέχουν trans λιπαρά, όπως τηγανιτά, επεξεργασμένα ζωικά προιόντα, μαργαρίνη και γενικότερα ό,τι εντάσσεται στην κατηγορία junk food, οδηγούν σε φλεγμονώδη απάντηση του οργανισμού. 

Σε περιπτώσεις θεραπείας της ακμής θα πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως όσπρια, άπαχα κρέατα, ψάρι, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά. Συνίσταται να γίνεται αντικατάσταση στο λευκό αλεύρι με προιόντα ολικής άλεσης ή ντίνκελ, όπως και των γαλακτοκομικών προϊόντων με γάλα αμυγδάλου.

Περισσότερα στο instagram @misitzi

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Abstract Poetry
Abstract Poetry
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
22.05.2019
Abstract Poetry
In Art 2019
In Art 2019
Zina Athanassiadou Gallery
25.05.2019
In Art 2019
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5