- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Ένας ασφαλής σύμμαχος στον έλεγχο βάρους
Ζάχαρη ή γλυκαντικά; Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για την ασφάλεια και το βάρος
Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος, Δρ. Πωλ Φαρατζιάν απαντάει | Γλυκιά γεύση χωρίς ενοχές: Είναι τελικά ασφαλή τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά;
Advertorial
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Η ευρεία χρήση τους σε τρόφιμα και ροφήματα έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τον ρόλο τους στη διατροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούν αντικείμενο συνεχούς επιστημονικής έρευνας, προκειμένου να δοθούν σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Ποια δεδομένα έχουμε για την ασφάλειά τους;
Η ασφάλεια των γλυκαντικών έχει αξιολογηθεί εκτενώς από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η στέβια έχουν εγκριθεί για κατανάλωση και θεωρούνται ασφαλείς- ακόμη και σε μακροχρόνια βάση -εντός των καθορισμένων ορίων ημερήσιας πρόσληψης (ADI). Για παράδειγμα, το ADI για την ασπαρτάμη είναι 40 mg/κιλό σωματικού βάρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ενήλικας 70 κιλών για να υπερβεί αυτήν την ποσότητα, πρέπει να πίνει καθημερινά από 9 έως 14 κουτάκια αναψυκτικού.
Τι ρόλο παίζουν στον έλεγχο βάρους;
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης και, επομένως, στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού βάρους.
Πρόσφατα, η πολυκεντρική μελέτη SWEET, με συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, έδειξε ότι η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να βοηθήσει στη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους μετά από δίαιτα και παράλληλα στη μείωση πρόσληψης σακχάρων.
Φυσικά, τα γλυκαντικά δεν αποτελούν «μαγική λύση». Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη συνολική ποιότητα της διατροφής και τον τρόπο ζωής. Ενταγμένα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν όσους επιθυμούν να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση χωρίς περιττές θερμίδες, μειώνοντας παράλληλα την επιβαρυντική επίδραση της αυξημένης πρόσληψης ζάχαρης στην υγεία μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Εθνικός στόχος η ενίσχυση της γονιμότητας και του δημογραφικού - Γεννήθηκαν 3 νέες ζωές
Η επιστήμη εξηγεί: ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις υγιής και δραστήριος όσο μεγαλώνεις είναι να… σηκώνεις βάρη
Κάποιες θεωρούν ότι συμβαίνει και υπάρχει και εξήγηση...
Kαθώς παρουσιάστηκε σήμερα η Εθνική Δράση για την Προαγωγή Υγείας Παιδιού και Οικογένειας
Η παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόνο το 10% των αναγκών - 2 δισ. παχύσαρκοι άνθρωποι παγκοσμίως έως το 2030
Η 25χρονη Σάμερ Ρόμπερτς μίλησε για τις επιπτώσεις της σπάνιας πάθησης στην υγεία και την καθημερινότητά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.