Health & Fitness

Unicef: Περισσότερα παιδιά παχύσαρκα παρά λιποβαρή για πρώτη φορά στην ιστορία

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι η κακή διατροφή και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε παγκόσμια κρίση υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Unicef αποκαλύπτει ότι τα παχύσαρκα παιδιά ξεπέρασαν τα λιποβαρή παγκοσμίως, ζητώντας μέτρα κατά των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Έκθεση της Unicef αποκαλύπτει ότι περίπου το 10% των παιδιών είναι παχύσαρκα © Unsplash+/Levi Meir Clancy

Η Unicef αποκαλύπτει ότι τα παχύσαρκα παιδιά ξεπέρασαν τα λιποβαρή παγκοσμίως, ζητώντας μέτρα κατά των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Για πρώτη φορά, τα παχύσαρκα παιδιά ξεπερνούν αριθμητικά τα λιποβαρή, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη της Unicef.

Περίπου το 10% των παιδιών παγκοσμίως είναι παχύσαρκα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 188 εκατομμύρια παχύσαρκα παιδιά και νέους ηλικίας 5-19 ετών. Ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα 391 εκατομμύρια αν υπολογιστούν και τα υπέρβαρα παιδιά, στα οποία περιλαμβάνονται οι παχύσαρκοι.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση 114 σελίδων με τίτλο «Feeding Profit: How food environments are failing children» («Τρέφοντας το Κέρδος: Πώς τα περιβάλλοντα διατροφής αποτυγχάνουν στα παιδιά»), που δημοσίευσε η Unicef.

Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα παιδιά περιορίζοντας τη διάθεση και τη διαφήμιση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Προτείνει την απομάκρυνση τέτοιων προϊόντων από τα σχολικά κυλικεία και την απαγόρευση εμπλοκής των εταιρειών που τα παράγουν στη χάραξη διατροφικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το ποσοστό λιποβαρών παιδιών έχει μειωθεί από σχεδόν 13% το 2000 σε 9,2%. Αντίθετα, η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε από 3% σε 9,4%, ξεπερνώντας τα ποσοστά λιποβαρών σε όλες τις περιοχές εκτός από την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Οι υψηλότεροι δείκτες παιδικής παχυσαρκίας καταγράφονται σε νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, όπως στη Νίουε (38%) και στα Νησιά Κουκ (37%). Η αύξηση αποδίδεται στη μετάβαση από τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες σε φθηνότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Unicef υπογραμμίζει ότι η σωστή διατροφή – πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες – είναι κρίσιμη για τη σωματική ανάπτυξη, τις γνωστικές λειτουργίες και την ψυχική υγεία των παιδιών.

Αντίθετα, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, άμυλο, αλάτι, ανθυγιεινά λιπαρά και πρόσθετα, προσφέρουν ελάχιστα διατροφικά οφέλη.

Η οργάνωση εκτιμά ότι το παγκόσμιο οικονομικό κόστος του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας θα ξεπεράσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, Κάθριν Ράσελ, τόνισε: «Σε πολλές χώρες βλέπουμε το διπλό βάρος του υποσιτισμού – τον συνδυασμό καθυστέρησης ανάπτυξης και παχυσαρκίας. Αυτό απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις. Κάθε παιδί πρέπει να έχει πρόσβαση σε θρεπτική και οικονομικά προσιτή τροφή. Χρειαζόμαστε επειγόντως πολιτικές που θα στηρίξουν τους γονείς και τους φροντιστές να εξασφαλίσουν υγιεινή διατροφή για τα παιδιά τους».

Η παχυσαρκία ορίζεται ως ακραία μορφή υπέρβαρου και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου στην ενήλικη ζωή.

(Με πληροφορίες Independent)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY