- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Όλο και περισσότερη ζάχαρη στο καθημερινό μας μενού - Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
Οι κοινωνικές ανισότητες στην κατανάλωσή της
Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ζάχαρης
Τα παγωτά και οτιδήποτε περιέχει γενικά ζάχαρη έχουν ιδιαίτερη γοητεία. Καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει υψηλότερες θερμοκρασίες, οι άνθρωποι καταναλώνουν όλο και περισσότερα από αυτά, με ανησυχητικές συνέπειες για την υγεία, δείχνει νέα μελέτη.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των τροφίμων, οδηγώντας σε ελλείψεις, αυξήσεις τιμών και ακόμη και σε μεταβολές της θρεπτικής τους αξίας, δήλωσε η Pan He, συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας περιβαλλοντικής επιστήμης και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Cardiff. Πολύ λιγότερα, ωστόσο, είναι γνωστά για το πώς θα επηρεάσει τις διατροφικές μας επιλογές, είπε στο CNN.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα αγορών τροφίμων αμερικανικών νοικοκυριών από το 2004 έως το 2019, που τους επέτρεψαν να παρακολουθήσουν τις ίδιες οικογένειες σε βάθος χρόνου. Στη συνέχεια, συνέκριναν τις αγοραστικές αποφάσεις με τα τοπικά μετεωρολογικά δεδομένα, όπως θερμοκρασία και υγρασία.
Καθώς η θερμοκρασία αυξανόταν, οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη, κυρίως με τη μορφή ζαχαρούχων ποτών όπως αναψυκτικά και χυμοί, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Climate Change.
Για κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό Κελσίου, η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης στα αμερικανικά νοικοκυριά αυξανόταν κατά 0,7 γραμμάρια ανά άτομο την ημέρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, με ιδιαίτερη άνοδο όταν η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου.
Ο πιο ζεστός καιρός κάνει το σώμα να χάνει περισσότερο νερό, προκαλώντας την επιθυμία για ενυδάτωση και δροσιά. Για πολλούς αυτό σημαίνει ότι στρέφονται σε κρύα, γλυκά προϊόντα όπως αναψυκτικά και παγωτά, εξήγησε η He.
Οι κοινωνικές ανισότητες στην κατανάλωση
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα ή χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες τείνουν ήδη να καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη, καθώς τα τρόφιμα αυτά είναι φθηνότερα και πιο προσιτά, γεγονός που τις καθιστά πιο πιθανό να τα επιλέξουν στη ζέστη. Επιπλέον, μπορεί να περνούν λιγότερο χρόνο σε κλιματιζόμενους χώρους.
Η μελέτη προβλέπει ότι η κατανάλωση ζάχαρης σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν κατά 3 γραμμάρια την ημέρα έως το 2095, αν η ρύπανση που προκαλεί την υπερθέρμανση συνεχιστεί χωρίς έλεγχο, με τις πιο ευάλωτες ομάδες να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Κίνδυνοι για την υγεία
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό των πρόσθετων σακχάρων σε όχι περισσότερο από το 6% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνει κάποιος καθημερινά: έως 36 γραμμάρια για τους άνδρες και 26 γραμμάρια για τις γυναίκες.
«Τα θέματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης έχουν συζητηθεί ευρέως, αλλά αν λάβουμε υπόψη και την αλληλεπίδραση με την κλιματική αλλαγή, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», δήλωσε η He. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο ίσως χρειαστεί να εξετάσουν τρόπους διαχείρισης της κατανάλωσης ζάχαρης ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε.
Η έλλειψη δεδομένων και το μέλλον
«Τα στοιχεία για το πώς (ο ακραίος καύσωνας) αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες είναι ακόμα σχετικά περιορισμένα», δήλωσε η Charlotte Kukowski, ερευνήτρια στο Cambridge Social Decision-Making Lab του Πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η έρευνα, τόνισε, «αναδεικνύει ένα λιγότερο συζητημένο κανάλι μέσω του οποίου η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη ευημερία».
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες — εκείνες με τους λιγότερους πόρους για προσαρμογή — είναι ταυτόχρονα πιο εκτεθειμένες στη ζέστη και πιο ευάλωτες σε ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή», πρόσθεσε.
Το πώς ακριβώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες της ανθρωπότητας και ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες για την υγεία και τις ανισότητες, παραμένει ασαφές, δήλωσε η He, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.
Πηγή: CNN
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Εθνικός στόχος η ενίσχυση της γονιμότητας και του δημογραφικού - Γεννήθηκαν 3 νέες ζωές
Η επιστήμη εξηγεί: ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις υγιής και δραστήριος όσο μεγαλώνεις είναι να… σηκώνεις βάρη
Κάποιες θεωρούν ότι συμβαίνει και υπάρχει και εξήγηση...
Kαθώς παρουσιάστηκε σήμερα η Εθνική Δράση για την Προαγωγή Υγείας Παιδιού και Οικογένειας
Η παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόνο το 10% των αναγκών - 2 δισ. παχύσαρκοι άνθρωποι παγκοσμίως έως το 2030
Η 25χρονη Σάμερ Ρόμπερτς μίλησε για τις επιπτώσεις της σπάνιας πάθησης στην υγεία και την καθημερινότητά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.