Health & Fitness

Σνακ: Είναι τελικά η granola τόσο υγιεινή όσο πιστεύουμε;

Το πρόβλημα ξεκινά με τα πρόσθετα συστατικά που συχνά χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες τροφίμων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Είναι τελικά η granola τόσο υγιεινή όσο πιστεύουμε;
© Unsplash

Είναι τελικά η granola τόσο υγιεινή όσο πιστεύουμε;

Η granola έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πιο δημοφιλή πρωινά γεύματα και σνακ. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα τη βρει κανείς σε δεκάδες εκδοχές: με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα ή σπόρους. Προβάλλεται ως μια «υγιεινή» επιλογή που χαρίζει ενέργεια, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως η αλήθεια δεν είναι πάντα τόσο απλή.

Το πρόβλημα, ξεκινά με τα πρόσθετα συστατικά που συχνά χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες τροφίμων. Ζάχαρη, σιρόπια, φυτικά έλαια πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα υλικά μετατρέπουν ένα κατά τα άλλα υγιεινό μίγμα σε μια «βόμβα» θερμίδων. Ένα μόνο μπολ granola μπορεί να ξεπερνά τις 300 θερμίδες, συχνά με την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη που θα συναντούσαμε σε ένα γλυκό σνακ.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η βάση της granola – δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, ξηροί καρποί και σπόροι – πράγματι προσφέρει φυτικές ίνες, φυτική πρωτεΐνη και ωφέλιμα λιπαρά. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης, ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, η παρουσία βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνησίου και αντιοξειδωτικών καθιστούν τη granola ένα θρεπτικό συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής.

Επιπλέον, η παρανόηση γύρω από τις μερίδες εντείνει το πρόβλημα. Ενώ η συνιστώμενη ποσότητα είναι συνήθως 30–40 γραμμάρια (περίπου μισό φλιτζάνι), οι περισσότεροι καταναλωτές γεμίζουν το μπολ τους με διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα. Έτσι, η granola, αντί να λειτουργεί ως υγιεινή ενίσχυση, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση βάρους και στην υπερβολική πρόσληψη σακχάρων.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν στους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες, να επιλέγουν προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και να προτιμούν μίγματα που βασίζονται σε ξηρούς καρπούς και βρώμη. Ακόμη καλύτερη λύση θεωρείται η σπιτική granola, όπου ο καθένας μπορεί να ελέγξει την ποσότητα γλυκαντικών και λιπαρών.

Συμπερασματικά, η granola μπορεί να είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή – αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και να γίνεται σωστή επιλογή προϊόντος. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, «η granola είναι σύμμαχος, όχι αντίπαλος της υγείας, όταν την αντιμετωπίζουμε ως συμπλήρωμα και όχι ως καθημερινή υπερβολή».

Πηγή: NYT

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY