- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση
Μία παραδοσιακή επιλογή ή κάτι περισσότερο;
Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση - Μία παραδοσιακή επιλογή ή κάτι περισσότερο;
Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια βαθιά θρησκευτική και πνευματική πρακτική. Είναι μια περίοδος αποχής όχι μόνο από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά και από υπερβολές, εγωκεντρικές επιθυμίες και βιασύνη. Η νηστεία μάς προσκαλεί να κάνουμε ένα εσωτερικό “reset”, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας, αλλά και να προσεγγίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερη συνείδηση και σεβασμό.
H Athens Voice επικοινώνησε με τη Νάντια Αναγνωστή, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, ειδικευμένη στον Σακχαρώδη Διαβήτη & στην Παχυσαρκία, για να τεκμηριώσει επιστημονικά την σημασία πίσω από το έθιμο της μαγειρίτσας.
Μια μετάβαση που σέβεται το σώμα
Μετά από μακρά αποχή από ζωικά προϊόντα και λιπαρά, η απότομη κατανάλωση βαρέων γευμάτων – όπως το πασχαλινό αρνί – μπορεί να φέρει στο σώμα δυσφορία: φουσκώματα, δυσπεψία ή και γαστρεντερική ενόχληση. Η μαγειρίτσα λειτουργεί ως ένα «προσαρμοστικό γεύμα», που εισάγει σταδιακά τα ζωικά τρόφιμα, προσφέροντας παράλληλα θρεπτικά συστατικά με πιο ήπιο τρόπο.
Περιέχει εντόσθια (πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου), ρύζι (εύπεπτος υδατάνθρακας), αβγολέμονο (καλή πηγή βιταμίνης C και πρωτεΐνης) και άφθονα μυρωδικά και λαχανικά – όπως μαρούλι, άνηθο και κρεμμυδάκι – που προσφέρουν φυτικές ίνες και ευκολία στη χώνεψη.
Πώς να φάμε μαγειρίτσα με μέτρο
Αν και αποτελεί μια πιο ελαφριά επιλογή σε σχέση με το κυριακάτικο κρέας, η μαγειρίτσα είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη. Η μερίδα παίζει σημαντικό ρόλο: ένα βαθύ πιάτο είναι αρκετό για να επιτελέσει τον ρόλο της μετάβασης. Καλό είναι να συνοδεύεται με λίγο ψωμί και, φυσικά, αρκετό νερό. Το κρασί, αν καταναλωθεί, προτιμάται σε μικρή ποσότητα.
Επίσης, μην ξεχνάμε τη σημασία του **ρυθμού**. Μετά την Ανάσταση, συχνά επικρατεί ένταση και βιασύνη να "δοκιμάσουμε τα πάντα". Αντιθέτως, τρώγοντας αργά και με ενσυνειδητότητα, δίνουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να απολαύσει, να αφομοιώσει και να ανταποκριθεί θετικά στο γεύμα.
Σεβασμός στην παράδοση, με σύγχρονη επίγνωση
Η μαγειρίτσα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια σούπα. Είναι ένα τελετουργικό, ένα σημάδι επιστροφής στη γευστική καθημερινότητα μετά από εγκράτεια και πνευματική αναζήτηση. Αν την προσεγγίσουμε με μέτρο, μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς τύψεις, αλλά με ευγνωμοσύνη και σύνδεση με το σώμα μας.
Μπορείτε να βρείτε τη Νάντια Αναγνωστή στο Instagram ή να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης που διατηρεί
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο
Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους και αίσθημα εξάντλησης
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του
Οι απαντήσεις δεν είναι πάντοτε σωστές και υπάρχουν κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα
Γιατί ο χειμώνας και οι κλειστοί χώροι αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης
Μερικοί χρειάζονται λιγότερη κι άλλοι περισσότερη ξεκούραση
Ξεκινά το πρόγραμμα τοποθέτησης πρωτοποριακής ΑΙ λύσης
Πώς η ψυχική ανθεκτικότητα γίνεται το πιο hot επαγγελματικό skill στην Ελλάδα του 2025
Μια συζήτηση με την ψυχολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
Ούτε εσωστρεφείς ούτε εξωστρεφείς – απλώς έχετε κάποια πολύ πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
Η σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά
Μελέτη αποκαλύπτει ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.