- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση
Μία παραδοσιακή επιλογή ή κάτι περισσότερο;


Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση - Μία παραδοσιακή επιλογή ή κάτι περισσότερο;
Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια βαθιά θρησκευτική και πνευματική πρακτική. Είναι μια περίοδος αποχής όχι μόνο από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά και από υπερβολές, εγωκεντρικές επιθυμίες και βιασύνη. Η νηστεία μάς προσκαλεί να κάνουμε ένα εσωτερικό “reset”, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας, αλλά και να προσεγγίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερη συνείδηση και σεβασμό.
H Athens Voice επικοινώνησε με τη Νάντια Αναγνωστή, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, ειδικευμένη στον Σακχαρώδη Διαβήτη & στην Παχυσαρκία, για να τεκμηριώσει επιστημονικά την σημασία πίσω από το έθιμο της μαγειρίτσας.
Μια μετάβαση που σέβεται το σώμα
Μετά από μακρά αποχή από ζωικά προϊόντα και λιπαρά, η απότομη κατανάλωση βαρέων γευμάτων – όπως το πασχαλινό αρνί – μπορεί να φέρει στο σώμα δυσφορία: φουσκώματα, δυσπεψία ή και γαστρεντερική ενόχληση. Η μαγειρίτσα λειτουργεί ως ένα «προσαρμοστικό γεύμα», που εισάγει σταδιακά τα ζωικά τρόφιμα, προσφέροντας παράλληλα θρεπτικά συστατικά με πιο ήπιο τρόπο.
Περιέχει εντόσθια (πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου), ρύζι (εύπεπτος υδατάνθρακας), αβγολέμονο (καλή πηγή βιταμίνης C και πρωτεΐνης) και άφθονα μυρωδικά και λαχανικά – όπως μαρούλι, άνηθο και κρεμμυδάκι – που προσφέρουν φυτικές ίνες και ευκολία στη χώνεψη.
Πώς να φάμε μαγειρίτσα με μέτρο
Αν και αποτελεί μια πιο ελαφριά επιλογή σε σχέση με το κυριακάτικο κρέας, η μαγειρίτσα είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη. Η μερίδα παίζει σημαντικό ρόλο: ένα βαθύ πιάτο είναι αρκετό για να επιτελέσει τον ρόλο της μετάβασης. Καλό είναι να συνοδεύεται με λίγο ψωμί και, φυσικά, αρκετό νερό. Το κρασί, αν καταναλωθεί, προτιμάται σε μικρή ποσότητα.
Επίσης, μην ξεχνάμε τη σημασία του **ρυθμού**. Μετά την Ανάσταση, συχνά επικρατεί ένταση και βιασύνη να "δοκιμάσουμε τα πάντα". Αντιθέτως, τρώγοντας αργά και με ενσυνειδητότητα, δίνουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να απολαύσει, να αφομοιώσει και να ανταποκριθεί θετικά στο γεύμα.
Σεβασμός στην παράδοση, με σύγχρονη επίγνωση
Η μαγειρίτσα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια σούπα. Είναι ένα τελετουργικό, ένα σημάδι επιστροφής στη γευστική καθημερινότητα μετά από εγκράτεια και πνευματική αναζήτηση. Αν την προσεγγίσουμε με μέτρο, μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς τύψεις, αλλά με ευγνωμοσύνη και σύνδεση με το σώμα μας.
Μπορείτε να βρείτε τη Νάντια Αναγνωστή στο Instagram ή να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης που διατηρεί
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο συχνή είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών προληπτικού ελέγχου
Τα βασικά ευρήματα και πως δρουν τα δύο φάρμακα
Το νορβηγικό μοντέλο φροντίδας που αλλάζει ζωές
Ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την υπέρταση
Αναγκαία η απόκτηση φυσιολογικού βάρους πριν τα έξι χρόνια - Τα στοιχεία έρευνας
Η ευτυχία και η «καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας»
Οι παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών
#GetScreenedEU στην Ελλάδα
H πρώτη προειδοποίηση για το τσιγάρο ήρθε το 1964
Η ασφάλεια τροφίμων...σε κρίση
Τι συμβαίνει στο στόμα μετά την παρατεταμένη λήψη του φαρμάκου
Κάθε χρόνο γεννιούνται περισσότερα από 300.000 παιδιά με σοβαρές μορφές θαλασσαιμίας
Επηρεάζει έως και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας - Η ημερομηνία και οι ώρες
Το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DaVinciXi εξασφαλίζει μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και άμεση αποκατάσταση
Ο Γιώργος Κατζουράκης έλαβε την διάκριση «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης της Παγκόσμιας Φαρμακευτικής Βιομηχανίας»
Ισότητα, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες συνθέτουν το τρίπτυχο για τη δημιουργία ενός πρότυπου εργασιακού περιβάλλοντος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.