- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τι σημαίνει η ένδειξη UPF στα τρόφιμα και τι πρέπει να προσέχουμε
Η προειδοποίηση καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
Η ένδειξη UPF στα τρόφιμα και όσα πρέπει να γνωρίζουμε, όταν ψωνίζουμε
Το σούπερ μάρκετ και η αγορά τροφίμων είναι στην καθημερινότητά μας, όπως και η προσπάθειά μας να τρεφόμαστε υγιεινά ή τουλάχιστον να αποφεύγουμε σκευάσματα τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Και ενώ όλοι γνωρίζουμε πια ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν από τους σοβαρότερους κινδύνους για την υγεία μας, ωστόσο σπάνια διακρίνουμε την ένδειξη πάνω στο προϊόν που μόλις αγοράσαμε, κυρίως γιατί δεν έχουμε εκπαιδευτεί στο να εντοπίζουμε την ένδειξη.
Όπως εξηγεί η Marion Nestle, ομότιμη καθηγήτρια διατροφής, διατροφικών σπουδών και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το UPF είναι η ένδειξη που πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις όταν αναφέρεται στα συστατικά κάποιου αγαπημένου μας τροφίμου.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, UPF είναι η συντομογραφία για τον χαρακτηρισμό ‘ultra-processed food’ (μτφρ.: υπερ-επεξεργασμένο τρόφιμο), ενώ η ίδια εξηγεί ότι πέρα από τη συγκεκριμένη ένδειξη υπάρχει ακόμα μια σειρά από συστατικά που υποδηλώνουν ότι το αγαθό που ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.
«Αυτά περιλαμβάνουν πηκτικά όπως τροποποιημένα άμυλα, κόμμι ξανθάνης, κόμμι γκουάρ, γαλακτωματοποιητές (όπως λεκιθίνη σόγιας και καραγενάνη), υποκατάστατα ζάχαρης (όπως η στέβια και η Splenda), συνθετικές χρωστικές τροφίμων (όπως το Κόκκινο 40 και το Κίτρινο 5), τεχνητά αρώματα και άλλα συστατικά που συνήθως δεν βρίσκονται στις κουζίνες του σπιτιού μας ή ακόμα και στα παντοπωλεία», εξηγεί.
Κατά την ίδια, το ίδιο ισχύει ακόμα και για κάποια κατεψυγμένα γεύματα που δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω βαθείας κατάψυξης, ενώ υποψιασμένοι θα πρέπει να είμαστε κάθε φορά που τα τρόφιμα περιγράφονται λιγότερο ξεκάθαρα στην ετικέτα με τα συστατικά, αποκρύπτοντας πολύ συχνά τις διαδικασίες συντήρησής τους.
Με στοιχεία από NewYorkTimes.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Εθνικός στόχος η ενίσχυση της γονιμότητας και του δημογραφικού - Γεννήθηκαν 3 νέες ζωές
Η επιστήμη εξηγεί: ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις υγιής και δραστήριος όσο μεγαλώνεις είναι να… σηκώνεις βάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.