- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ozempic: Εξετάζεται η σύνδεση του με μια σπάνια ασθένεια των ματιών
Φέρεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION
Ozempic: Εξετάζεται η σύνδεση του με μια σπάνια ασθένεια των ματιών
Οι αρχές υγείας της Δανίας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα ζητήσουν από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσει τα ευρήματα δύο μελετών που συνδέουν το δημοφιλές φάρμακο Ozempic της Novo Nordisk με μια σπάνια πάθηση των ματιών που απειλεί την όραση.
Οι δύο μελέτες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (SDU) διαπίστωσαν ότι το Ozempic υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION, ή μη αρτηριτικής πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας, για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να προστεθούν στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος.
Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Δανίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) να επανεξετάσει τα ευρήματα.
Η Novo Nordisk ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι: «Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των μελετών και την εσωτερική αξιολόγηση ασφάλειας της Novo Nordisk, η Novo Nordisk είναι της γνώμης ότι το προφίλ οφέλους-κινδύνου της σεμαγλουτίδης παραμένει αμετάβλητο». Πρόσθεσε ότι η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων NAION στη Δανία έχει αυξηθεί από τότε που το Ozempic εισήχθη στη δανική αγορά το 2018, σύμφωνα με τον Jakob Grauslund, καθηγητή στις οφθαλμολογικές παθήσεις στο SDU.
«Σύμφωνα με τη μελέτη μας, ο αριθμός που επηρεάζεται είναι ευτυχώς μικρότερος από ό,τι δείχνει η αμερικανική μελέτη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει διπλασιασμός του αριθμού των περιπτώσεων NAION μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν Ozempic», δήλωσε ο Grauslund.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μεταξύ 1,5 και 2,5 πρόσθετες περιπτώσεις ανά 10.000 άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία σε ένα έτος.
Οι μελέτες εξέτασαν τις πιθανές παρενέργειες του δραστικού συστατικού σεμαγλουτίδη, το οποίο βρίσκεται στο Ozempic και ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1.
Η NAION είναι μια μη αναστρέψιμη ασθένεια που αναπτύσσεται λόγω ανεπαρκούς ροής αίματος στο οπτικό νεύρο και μπορεί να προκαλέσει ξαφνική ανώδυνη απώλεια της όρασης και βλάβες στο οπτικό πεδίο.
Η πρώτη μελέτη βασίστηκε σε αποτελέσματα από 424.000 διαβητικούς τύπου 2, όπου το ένα τέταρτο έλαβε θεραπεία με Ozempic και οι υπόλοιποι με άλλα φάρμακα για τον διαβήτη.
Η δεύτερη μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 44.517 Δανούς διαβητικούς ασθενείς που έλαβαν Ozempic μεταξύ 2018 και 2024 και 16.860 Νορβηγούς που έλαβαν θεραπεία με Ozempic μεταξύ 2018 και 2022.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το να κρατάτε όλες τις ευθύνες πάνω σας, ενώ έχετε συνεργάτες, κρατάει και εσάς σκλαβωμένους, και την δουλειά σας σε τέλμα
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Ένα βήμα μπροστά για την υγεία των παιδιών, από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.