- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άνοια, δίνουμε το σωστό στίγμα: Τα άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους στο επίκεντρο
Το σύνθημα του φετινού Festival Alzheimer, μια προσπάθεια εξωστρέφειας και διεκδίκησης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής
Τα άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους οι «πρωταγωνιστές» του Festival Alzheimer 2024 με σύνθημα «Άνοια, δίνουμε το σωστό στίγμα»
Άτομα με άνοια και φροντιστές! Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές στο Festival Alzheimer 2024 που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους. Συνάνθρωποι μας που δεν δίστασαν να μιλήσουν δημόσια για τα βιώματα και τις προκλήσεις της ζωής τους, αντιμετωπίζοντας το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο. Επικυρώνοντας έτσι το σύνθημα του φετινού Festival Alzheimer: «Άνοια, Δίνουμε το σωστό στίγμα», ως μια προσπάθεια εξωστρέφειας και διεκδίκησης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Παρόντες στην κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης το βράδυ του Σαββάτου στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ ήταν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που δεσμεύτηκε για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα ασθενών και φροντιστών μέχρι το τέλος του 2024, ενώ επίσης τοποθετήθηκαν η διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας στην Περιφέρεια Αττικής Σοφία Αλυμαρά και η καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη.
Το Festival Alzheimer 2024 ήταν η κορύφωση των δράσεων ενημέρωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο πλαίσιο του Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 7.000 επισκεπτών.
Στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, φιλοξενήθηκαν:
- Διαλέξεις με όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την άνοια από την πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Παρασκευή Σακκά, τον καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Νίκο Σκαρμέα και τον ψυχολόγο και δρ Γεροντολογίας Κωστή Προύσκα
- Εκτενείς συζητήσεις και διάλογος με το κοινό με τους εισηγητές των διαλέξεων και με τη συμμετοχή των νευρολόγων Φαίδρας Καλλίγερου και Εύης Κώτσιου.
- Εργαστήρια με διατροφικές οδηγίες για καλή νοητική υγεία σε συνεργασία με το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Δειπνοσοφιστηρίου.
- Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά σε μια προσπάθεια επιμόρφωσης και εξοικείωσης με τη νόσο Alzheimer
- Περίπτερα ενημέρωσης για την πληθώρα δωρεάν υπηρεσιών των Κέντρων Ημέρας και των Κινητών Μονάδων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών,για τη σημασία της σωματικής άσκησης και της διατροφής στην πρόληψη της άνοιας και για τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την διάγνωση και διαχείριση της νόσου.
Προσκεκλημένες στη διοργάνωση ήταν επίσης οργανώσεις Alzheimer από όλη την Ελλάδα και Δήμοι που υλοποιούν προγράμματα στήριξης ασθενών και φροντιστών και οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό τις δράσεις τους στις διάφορες περιοχές της χώρας.
Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών δρ Παρασκευή Σακκά τόνισε, σε όλες τις εισηγήσεις, την ανάγκη ουσιαστικής συμπεριληπτικής προσέγγισης των ατόμων με άνοια και των φροντιστών από την Κοινωνία και την Πολιτεία, προτάσσοντας την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια. Δίνοντας έτσι, όχι μόνο το σωστό στίγμα για την άνοια αλλά και το πάγιο στίγμα παρέμβασης της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιδανική διάρκεια για μυϊκή ενδυνάμωση - Τα τεράστια οφέλη της όταν συνδυάζεται με αερόβια άσκηση
Από τις κλινικές γονιμότητας μέχρι τις αποτυχημένες προσπάθειες, η εμπειρία ενός άνδρα μέσα στην εξωσωματική
Το watersport που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι ακόμα στην πόλη
Μιλήσαμε με τη δημιουργό και διοργανώτρια του project για το wellness trend που φέρνει το pilates στον ιππικό όμιλο Σείριος στο Κορωπί
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που προτείνουν ειδικοί
Ένα μικρό βήμα που πολλές γυναίκες αγνοούν
Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και στις γυναίκες, καθώς και σε παιδιά ή βρέφη
Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι παχιά και εύθρυπτα ή μαλακά και εύκαμπτα
«Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή σου»!
Διακρίθηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες UNI-PHARMA και InterMed
Επόμενος σταθμός η Λήμνος
Βοηθά η άσκηση με αντιστάσεις στον περιορισμό της εξέλιξής της;
Το εύρημα που εντυπωσίασε τους επιστήμονες
Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα
Ένα επεισόδιο για τους φόβους που μας προστατεύουν, για εκείνους (τις φοβίες) που μας φυλακίζουν και για τη στιγμή που αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε όχι «πώς θα σταματήσω να φοβάμαι», αλλά «τι είναι αυτό που φοβάται μέσα μου;».
Νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού εξηγεί τι τελικά ισχύει με το συγκεκριμένο ψάρι
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων στρέφεται πλέον και στις γυναίκες που δεν θηλάζουν
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας.
Τα πρώτα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης
Επιπλέον, μπορούν να καταγράψουν τη βλάβη που έχει συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.