Health & Fitness

Veganuary: Πώς να γίνεις vegan για ένα μήνα

Η youtuber Αννίτα Σπιθάκη, η πρόεδρος της οργάνωσης Ηumanity Γεωργία Παράσχου και η συνιδρύτρια της Vegan Life NGO Έλλη Στούρνα μας εξηγούν

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
25’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Veganuary
© Freepik

Veganuary 2024: Η Αννίτα Σπιθάκη, η Γεωργία Παράσχου και η Έλλη Στούρνα μιλούν για την ελληνική εκδοχή της διεθνούς οργάνωσης

«Μαθαίνω για τα ψάρια», «Vegan brunch και Αθηναϊκή βόλτα», «Μαθαίνω για το μέλι και την φυτική τροφή», αυτά είναι μερικά μόνο από τα βίντεο που ανεβάζει καθημερινά στο κανάλι της στο Youtube η δημιουργός περιεχομένου Αννίτα Σπιθάκη από την στιγμή που αποφάσισε να συμμετάσχει στο challenge Veganuary. Έκανε φυτική διατροφή από το Σεπτέμβρη του 2019 και σταμάτησε επίσημα το καλοκαίρι του 2023 όπου ξαναέφαγε κρέας. Τώρα όμως, το Veganuary, η διεθνής καμπάνια που ωθεί τον κόσμο να γίνει vegan κάθε Ιανουάριο, η οποία ήρθε για πρώτη χρονιά επίσημα στη χώρα μας, της υπενθύμισε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε τη φυτική διατροφή και ανανέωσε τα κίνητρα της.

Για την Γεωργία Παράσχου από την άλλη, πρόεδρο της οργάνωσης Humanity, ερέθισμα ώστε να ξεκινήσει το challenge ήταν η ομάδα του Vegan Life αλλά και η δημιουργία της Κοινωνικής κουζίνας που ξεκίνησε το Humanity ένα χρόνο πριν με μια ομάδα από vegan εθελοντές, διαμορφώνοντας μια άκρως υγιεινή διατροφή για τους άστεγους συνανθρώπους μας.

Mιλήσαμε με τις Αννίτα Σπιθάκη και Γεωργία Παράσχου που συμμετέχουν στο challenge Veganuary αλλά και την Έλλη Στούρνα συνιδρύτρια της Vegan Life NGO για την ελληνική εκδοχή του διεθνούς Veganuary.

Τι είναι το ελληνικό Veganuary

To Veganuary ξεκίνησε επίσημα από την οργάνωση Veganuary στη Βρετανία πριν από δέκα χρόνια, και πλέον πραγματοποιείται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε συνεργασία με δεκάδες διαφορετικές οργανώσεις, όπως είναι και η ελληνική Vegan Life NGO (η Vegan Life NGO ιδρύθηκε το 2016 από μία παρέα φίλων που έκαναν εθελοντικά, ερασιτεχνικά και στον ελεύθερό τους χρόνο εκδηλώσεις, δράσεις και καμπάνιες με μόνο στόχο την προαγωγή των κοινών μας αξιών. Πλέον η ομάδα μεγαλώνει και εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, ακολουθώντας τα πρότυπα αντίστοιχων οργανώσεων του εξωτερικού).

Το ελληνικό Veganuary είναι μία εκδοχή του διεθνούς Veganuary, που προσφέρει ένα newsletter 31 ημερών, το οποίο παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το vegan τρόπο ζωής και τη φυτική διατροφή ώστε να υποστηρίξει κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να δοκιμάσει το βιγκανισμό. Ακόμη, προσφέρει τη συνεργασία με ειδικούς υγείας και διατροφής, σεφς, food bloggers και επιστήμονες κάθε κλάδου για την προαγωγή έγκυρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφόρησης αναφορικά με το vegan τρόπο ζωής και τη φυτική διατροφή. «Ως ομάδα, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας υλικό αντί να μεταφράσουμε το ήδη υπάρχον που χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες χώρες, και αυτό γιατί θέλαμε να ανταποκρίνεται, όσο γίνεται περισσότερο, στον τρόπο ζωής και τους προβληματισμούς που έχουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η οργάνωση Veganuary εγκρίνει και υποστηρίζει κάθε μας δράση και βήμα, ώστε όλα να είναι εναρμονισμένα με τη διεθνή καμπάνια» μου λέει η Έλλη.

Έλλη Στούρνα

Το newsletter έχει δομηθεί έτσι ώστε η κάθε ημέρα από τις συνολικά 31 να αποτελεί και μία γνωριμία με ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά έμμεσα ή άμεσα στο vegan τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, την έβδομη ημέρα μαθαίνει κανείς γιατί οι vegans δεν πίνουν αγελαδινό γάλα, τι συμβαίνει στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, και τι αντίκτυπο έχει η διαδικασία αυτή στο φυσικό περιβάλλον. «Για να μη μένουμε όμως μόνο στα προβλήματα, στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, μιλάμε για τα διαφορετικά φυτικά ροφήματα που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο και μαθαίνουμε πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε στο σπίτι μας φυτικό γάλα. Τέλος, επειδή αρκετός κόσμος ανησυχεί για την πρόσληψη ασβεστίου σε μία διατροφή χωρίς αγελαδινό γάλα, δίνουμε, σε συνεργασία πάντα με επαγγελματίες διατροφής, όλες τις σχετικές οδηγίες που χρειάζεται, καθώς και τις πηγές πρόσληψης ασβεστίου που συναντάμε σε μία αποκλειστικά φυτική διατροφή».

Στην καμπάνια έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα πάνω από 700 άτομα, και ευελπιστούν μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν ξεπεράσει τα 1000. Όποιος επιθυμεί άλλωστε μπορεί να γραφτεί καθόλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου και να λάβει σταδιακά όλα τα ενημερωτικά e-mail. «Οι προκλήσεις, όπως σε όλα όσα κάνουμε, είναι πολλές. Η δυσπιστία του κόσμου απέναντι στις οργανώσεις, οι προκαταλήψεις που επικρατούν απέναντι στο Vegan τρόπο ζωής, η εύρεση χρηματοδότησης, και πολλά ακόμη. Αλλά όσα τα εμπόδια και οι δυσκολίες, τόσες και οι λύσεις που προσπαθούμε να βρίσκουμε για να συνεχίσουμε όλο και καλύτερα». 

Ποια είναι τα πιο παράξενα πράγματα που σας ρωτάνε στην αρχή για τον βιγκανισμό ρωτάω την Έλλη. «Παράξενα πράγματα δεν μας ρωτάνε ιδιαίτερα, ειδικά οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί και θέλουν πραγματικά να μάθουν και να καταλάβουν. Σε αυτούς είμαστε εδώ να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός δημιουργίας της οργάνωσης μας. Πιο πολύ οι περίεργες ρωτήσεις έρχονται από όσους δυσπιστούν ή θέλουν να μας ειρωνευτούν ή κοροϊδέψουν. Εκεί θα ακούσουμε τα πάντα. Μέχρι το τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο βιγκανισμός και ποια είναι η "κρυφή του ατζέντα"». 

Είναι αρκετός όμως, ένας μήνας για να αποφασίσει κάποιος να αλλάξει την διατροφή του; «Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι ένα άτομο χρειάζεται κάπου 3 εβδομάδες για να αλλάξει μια συνήθεια. Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που χρειάστηκαν λίγες μόνο ημέρες, και άλλοι που έκαναν αργή μετάβαση μέσα σε αρκετά χρόνια. Γνωρίζουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και θέλουμε να είμαστε εκεί για να παρέχουμε όλες τις πληροφορίες, τις συμβουλές και την καθοδήγηση που χρειάζεται για να γίνει η μετάβαση όλων όσο το δυνατό πιο εύκολη. Είτε η αλλαγή κάποιου γίνει σε ένα μήνα, είτε κάνει απλώς κάποια πρώτα βήματα γνωριμίας και κατανόησης του τι εστί Vegan τρόπος ζωής, για εμάς είναι επιτυχία». 

Το πρώτο διάστημα ως Vegan για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό. «Από την εμπειρία μας οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αλλαγές κυρίως συναισθηματικά και ψυχολογικά. Η επαφή με νέες πληροφορίες πχ για το τι κάνουν οι κτηνοτροφικές μονάδες στα ζώα ή το πόσο όλη αυτή η διαδικασία βλάπτει το φυσικό περιβάλλον μπορεί να κάνουν πολλά άτομα να νιώσουν από σοκ μέχρι θλίψη, θυμό και πένθος καθώς συνειδητοποιεί σε τι συνέβαλε μέχρι πρότινος και σε τι συνεχίζουν να συμβάλλουν οι κοντινοί του άνθρωποι. Η αλλαγή που συμβαίνει μέσα μας όταν γινόμαστε vegan είναι ένα συνεχές ταξίδι που δεν σταματά ποτέ. Η επαφή με νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, νέες γεύσεις και νέα συναισθήματα μας αλλάζει σταδιακά σε σημείο που πολλά άτομα καταλήγουν να αναρωτιούνται ποιοι ήταν πριν από όλο αυτό. Σωματικά, μια φυτική διατροφή, κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν πιο ανάλαφροι και γεμάτοι ενέργεια». 

Τι άλλο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε; «Ότι ο βιγκανισμός δεν είναι μια διατροφή, αλλά ένα κίνημα και μια ηθική θεώρηση απέναντι στον κόσμο. Ότι η επιλογή του να είναι ένας άνθρωπος vegan είναι η πιο ουσιαστική και έμπρακτη εφαρμογή της ιδέας ότι δεν πρέπει να κακοποιούμε και να εκμεταλλευομαστε τα ζώα. Ότι οι vegan δεν νοιαζόμαστε μόνο για τα ζώα, αλλά και για τους ανθρώπους (που άλλωστε και αυτοί ζώα είναι!) και πως η επιλογή του να είναι ένας άνθρωπος vegan έχει πολλαπλά οφέλη στις ίδιες τις ανθρώπινες κοινωνίες. Ότι το να τρεφομαστε ως vegan σίγουρα δεν είναι πιο ακριβό και δύσκολο, ειδικά εφόσον ζούμε στην Ελλάδα με τη μεσογειακή της κουζίνα και τις δεκάδες πρώτες ύλες της ελληνικής γης. Και τέλος, ότι τα γουρούνια, οι κότες, τα ψάρια, οι αγελάδες, πονάνε και θέλουν να ζήσουν όσο θέλει να ζήσει ένας σκύλος ή μια γάτα. Και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε για αυτά είναι να σταματήσουμε να στηρίζουμε την εκμετάλλευση τους»

Veganuary 2024: Mιλήσαμε με τις Αννίτα Σπιθάκη και Γεωργία Παράσχου για την συμμετοχή τους στο challenge

Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι την υποστήριξη τους πρόσφεραν και οι επίσημοι ambassadors του ελληνικού Veganuary: Γιώργος Κοψιδάς, Γιάννα Τερζή, Τάνια Τρύπη, Σάννυ Χατζηαργύρη, Κρύστα Παραμύθη, Κωνσταντίνος Δήμουλας, Μιχάλης Σεβαστέρης, Missy Merida, Χριστίνα Ζουπάνου, Πάνος Μαγουλάς, Αλέξανδρος Φωτεινός, Κωνσταντίνα Τουμάνιου και AshinyDay ενώ την καμπάνια έχουν υποστηρίξει επίσης, αρκετά αναγνωρίσιμα πρόσωπα όπως οι ηθοποιοί Βαλέρια Κουρουπή, Γιώργος Χρανιώτης και Σοφία Παυλίδου, οι δημιουργοί περιεχομένου Γαβριήλ Νικολαΐδης, Tsach, Abstract Girl και Αννίτα Σπιθάκη, καθώς και η πρόεδρος της οργάνωσης Humanity, Γεωργία Παράσχου.

Η Αννίτα είναι φωτογράφος, youtuber, βαθιά ρομαντική και ονειροπόλα ταυτόχρονα λογική, ψυχαναγκαστική με κοινωνικές ευαισθησίες. «Η αγάπη μου για τα ζώα ξεκίνησε από πολύ μικρό παιδί και δεν ήταν δυστυχώς αυτή που με απέτρεψε από το να τα τρώω σε όλη μου τη ζωή. Ο βιγκανισμος μπήκε στη ζωή μου μέσω του Vegan Life Festival το 2018, όπου είδα και γνώρισα ανθρώπους που μας ενώνει η ίδια ενσυναίσθηση και το όνειρο ενός κόσμου χωρίς βία και κακοποίηση απέναντι σε κανένα πλάσμα. Το Veganuary μου υπενθύμισε αυτούς τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησα τη φυτική διατροφή πριν από χρόνια, ανανέωσε τα κίνητρα μου, τις μαγειρικές μου δεξιότητες και τις γνώσεις μου πάνω στη φυτική διατροφή αλλά και συνολικά τον vegan τρόπο ζωής που πιστεύω είναι περισσότερο φιλοσοφία και ενέργεια που σε κατακλύζει με τα θετικά της οφέλη σωματικά και ψυχικά. Παροτρύνω όσους δεν το έχουν δοκιμάσει να δώσουν μια ευκαιρία στον εαυτό τους, τα ζώα και τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Go Vegan!».

Η Γεωργία δεν είχε δοκιμάσει ξανά αντίστοιχο challenge ούτε έκανε ποτέ vegan διατροφή. Το ερέθισμα της ώστε να ξεκινήσει το challenge ήταν η ομάδα του Vegan Life αλλά και η δημιουργία της Κοινωνικής κουζίνας που ξεκίνησε το Humanity ένα χρόνο πριν με μια ομάδα από vegan εθελοντές, διαμορφώνοντας μια άκρως υγιεινή διατροφή για τους άστεγους συνανθρώπους μας. «Εκεί γνώρισα πως πραγματικά υπάρχουν πολλά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών ειδών που δεν χρειάζεται να στερηθείς κάτι από το ημερήσιο πρόγραμμα σου. Παράλληλα, ο σεβασμός προς όλα τα ζώα του πλανήτη αλλά και η συνειδητοποίηση για τις συνθήκες που βιώνουν αθώες ψυχές, η εκμετάλλευση για να βρεθούν στο πιάτο μας ή στο ρούχο μας, η κακοποίηση που υφίστανται, με έκαναν να θέλω να συμμετέχω και να γνωρίσω καλύτερα τον Vegan τρόπο ζωής».

Veganuary Pop Up Store και Veganuary Party «Athens goes Vegan»: Όσα θα δούμε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Στο πλαίσιο του ελληνικού Veganuary στήθηκε το Veganuary Pop Up Store στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, όπου θα βρει κανείς τους ανθρώπους της Vegan Life NGO από Τρίτη έως Σάββατο, 11:00 με 19:00 μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου. Εκεί μπορεί όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το έργο τους, να μάθει για το vegan τρόπο ζωής και να υποστηρίξει τη δράση τους -αλλά και τη δράση άλλων οργανώσεων και καταφυγίων, μέσα από την αγορά των προϊόντων που διαθέτουν προς πώληση.

Επίσης, στις 27-28 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί το Veganuary Party με τίτλο «Athens goes Vegan» στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. Το πάρτι έχει ως στόχο να γιορτάσει τη λήξη του Veganuary και να προσφέρει διασκέδαση, ενημέρωση και δικτύωση σε όποιο άτομο το επισκεφθεί. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ώρες τις εκδήλωσης είναι 13:00 - 23:00. Στο Veganuary Party θα βρεις κάθε είδους vegan λιχουδιές, αλμυρές και γλυκές, από παγωτά μέχρι πάστες και από σουβλάκια και χοτ ντογκ, μέχρι σάντουιτς και μπέργκερ. Ακόμη, έχει ό,τι χρειάζεσαι για τη μετάβασή σου σε ένα vegan τρόπο ζωής, όπως καλλυντικά, προϊόντα μακιγιάζ και καθαριστικά χωρίς πειράματα σε ζώα και ζωικές πρώτες ύλες. Τέλος, στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια μαγειρικής και θα μπορείς να απολαύσεις δροσερά κοκτέιλ και non stop ανεβαστική μουσική!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ